Nasıl Yapılır

Kapat
Laminant Parke Nasıl Yapılır?, Laminant Parke Yapılışı, Laminant Parke Resimli Yapılışı, Laminant Parke Montajı, Laminant Parke Nasıl Döşenir?
 
Laminat Parke Şuan en popüler yer döşeme sistemidir, Evler Laminant Parke ile son derece Şık Görüntülere kavuşmaktadır ve ısı yalıtımı içinde çok tavsiye edilmektedir.
 
Zemin Kaplama La minant Parke Döşeme Yapay reçine sıvısı emdirilmiş kâğıtlar üzerine üst üste konularak sıcak preslerde sıkıştırılıp birbirine yapıştırılarak elde edilen levhalara laminat denir. Bu işlem ise lamisyon olarak tanımlanır. Laminat parkeler çevre dostudur. İçeriğinde yüzde 90 ağaç malzemesi kullanılır.
 
Kolay temizlenir leke tutmaz hijyeniktir. Çizilmeye darbelere ve sürtünmeye karşı dayanıklıdır. Sabit ışık kaynaklarının neden olduğu renk solmaları görülmez. Aleve karşı dirençlidir. Alttan ısıtma sistemlerinde kullanılan en uygun zemin kaplamasıdır. Kolay montajlanır.
 
Zorluk Derecesi
Kolay Orta Zor
Gerekli Beceriler
Temel marangozluk becerileri el aletleri kullanım becerileri
Harcanacak Zaman
Deneyimli 30 dakika Becerikli 1 saat Acemi 2 saat (25 m²’lik alan için örneklenmiştir)
 
Neye ihtiyacımız var?
 
Malzemeler
Polietilen şilte veya polietilen film laminat parke ve parke yapıştırıcısı
 
Aletler
  • Mesafe takozu
  • metre
  • kurşunkalem
  • testere
  • çekiç
  • vurma takozu
  • çektirme demiri
  • mala
  • testere
  • dekupaj
  • şarjlı vidalama aleti
Laminat parkenin temizlenmesiyle ilgili ipuçları: Yapışmayan kirleri süpürelim. Sert zeminlerde uygun elektrikli süpürge ile temizleyelim. Ayak izlerini ve kirlerini suyu iyice sıkılmış bir bezle silelim. Parke yüzeyinde biriken dökülen ıslaklıklardan nem ve sudan mutlaka kaçınalım. Zor lekeleri uygun laminat parke temizleme malzemeleri ve sulandırılmış saf asetonla (oje sökücü kullanılmaz!) çıkaralım. Laminat parke döşenecek alanların kirlenebilecek giriş koridor ve hol gibi bölümlerine yeterli büyüklükte kir tutucu ve paspas veya altlıklar koyalım. Tahta metal veya plastikten yapılmış mobilya ayaklarının altına ise keçe plastik veya kauçuktan altlıklar koymamız gerekiyor.
1.
 
 
Laminat Parkelerin Görüntüsü:Laminat parkeleri odamıza döşemeden önce 48 saat bekletelim. (Parkelerin bekletilmesinin nedeni havanın neminden kaynaklanan genleşme ve kabarmayı önlemektir.)
2.
 
 
Zemin etüdü yapalım: Laminat parkeyi döşeyeceğimiz zeminin düzgün olup olmadığını mastar yardımıyla kontrol edelim. Konulan mastarın altındaki boşluk 3 mm’yi geçmemelidir. Zemin üzerine konulan mastarın boyu minimum 1.5 metre olmalıdır. Zeminle mastar arasında 3 mm’den fazla boşluk varsa dolgu malzemesi kullanarak bu boşlukları kapatalım ve zemini düz hale getirelim.
3.
 
 
Şilteyi döşeyelim: Şilteyi zemine döşemeden önce altına zeminin ölçülerine uygun olan bir naylon serelim. (Şiltenin altına serilen naylon laminat parkeyi alttan gelecek rutubete karşı korur.) Naylonun üzerine almış olduğumuz şilteyi serelim. Serilen şilte 3 mm’den az olan boşlukların (çok ufak zemin bozuklukları) giderilmesine ve parkenin net bir şekilde zemine oturtulmasına yardım eder.
4.
 
 
İlk parkenin yerleştirilmesi ve mesafe takozlarının konulması: Laminat parkeyi döşemeyi düşündüğümüz odanın bütün duvarlarının kenarlarına mesafe takozlarını yerleştirelim. (Ahşap parkenin odadaki nemden kaynaklanan genleşme neticesinde duvara istenilenden fazla dayanmaması için mesafe takozu konulur. Mesafe takozları paneli duvardan minimum 1.5 cm uzaklaştırmalıdır. Bir panele iki mesafe takozu yeterlidir). Mesafe takozlarını yerleştirdikten sonra ilk paneli lamba tarafı (panelin girintili tarafı) duvara gelecek şekilde yerleştirelim.
5.
 
 
Duvarın izdüşümünü ölçelim: Duvarda fiziksel bozukluk varsa elimize aldığımız bir tam boy paneli duvarla panel arasında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim. Panelin üzerine koyduğumuz mesafe takozunu (mesafe takozu yerine çelik mastarda kullanabiliriz) duvara paralel olacak şekilde yerleştirelim. Panelin başından sonuna kadar mesafe takozunu kullanarak kalem yardımı ile düz bir çizgi çekelim ve duvarın profilini çıkaralım. Çizdiğimiz çizgi izdüşümünü aldığımız duvar profiline uygun şekilde yardımıyla panelimizi keselim. Böylece panel duvara tam yerleşecek ve duvarla panel arasında boşluk kalmayacaktır.
6.
 
 
İlk sıranın bitişi ve parke ekleme: İlk sıranın yanına paneli lamba ve zıvana tarafı birbirine bakacak şekilde yanaştıralım. Başka bir panelden kestiğimiz takriben 10 cm’lik parçayı iki panelin kafalarının kesiştiği yere koyalım. (Konulan parça parkelerin aşağıya doğru kaymasını engeller.)
7.
 
 
Takozla vurma: Birinci ve ikinci panelin kafalarını yan yana koyduktan sonra ikinci paneli takoz yardımıyla birinci panele çakalım ve panelleri kafalarından birleştirelim.
8.
 
 
İlk sıradaki son panelin ölçüsünün alınması: İlk sıranın son paneline geldiğimizde duvarla son panel arasına yerleştirilecek parkenin boyunu ölçelim. Bunun için 1 boy panelini ilk sıranın yanına zıvana (çıkıntılı taraf) tarafı duvara bakacak ve ilk sıra ile arasında 4 mm boşluk kalacak biçimde yerleştirelim. Kurşunkalemle panel üzerine çizelim. (Duvarla son panel arasında oluşan boşluğa kesilen parke yerleştirilecek.)
9.
 
 
Ölçülen panelin kesilmesi: Ölçüsünü aldığımız parkeyi ölçüsünün boyutlarına göre dekupaj yardımıyla keselim. (Kalın ağızlı testere kullanmayalım.)
10.
 
 
Kesilen panelin yerleştirilmesi: Kestiğimiz bitiş panelini ölçüsünü aldığımız boşluğa yerleştirelim. Çektirme demirinin girintili olan kısmını duvarın dibine yerleştirelim. Panelin üzerinde kalmış olan çıkıntılı tarafa çekiçle vuralım ve iki panelin birbirine bağlanmasını sağlayalım.
11.
 
 
Birinci panele tutkal sürülmesi: Birinci sırayı tamamladıktan sonra tutkalı birinci panelin ikinci panelle birleşeceği yere ince bir tabaka halinde sürelim.
12.
 
 
İkinci panelin yerleştirilmesi: İki elimize aldığımız ikinci paneli birinci panele yapıştıralım. (Parkenin üzerine kova devrilmesi ya da aşırı ıslak bezle silinmesi halinde sürdüğümüz yapıştırıcı parkenin iç kısımlarına suyun girişini engeller.)
 
Not: Şuan Yapıştırmalı Parkelerin Yerine Tırnaklı Geçmeli Parkeler Kullanılmaktadır..
38.268 Okunma 12 Tem 2010

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorumlar(4)
    • Fâtih Erdem
      Fâtih Erdem Ocak 17, 2016

      Güzel bir anlatım olmuş, tebrîk ederiz.
      Video ile desteklense, tatbîkât hakkında hemen hemen hiç şüphe kalmaz.
      Bir parçayı değiştirmek gerekirse, aradaki tutkal engel olmuyor mu?
      Eskiden doğrudan zemîne ince-uzun tahtaları yanyana sıkıştırır ve duvarlarla arasına da tahta siper koyardık.

    • Mehmet
      Mehmet Nisan 30, 2016

      Usta mesafe takozlari ozellikle plastik mi olmali yada tahtadanda olur mu bide doseme bittikten sonra onlar yerinden cikarilir mi . Tsk kolay gelsin …

    • İçmimar. Öğt.Görev. Baskın Güvener
      İçmimar. Öğt.Görev. Baskın Güvener Aralık 18, 2016

      Büyük firmaların reklamlarında bile yanlış yazılan (LAMİNANT) sözcüğünü, lütfen bir doğru bilene danışarak yazmanızı öneririm. Doğrusu:LAMİNAT ‘tır. Saygılar sunarım..

    • AYDIN
      AYDIN Mayıs 17, 2018

      ANLATIMDAKİ GİBİ PARKE DÖŞEMEYE KALKILSA BİR ODA ALTI SAAT SÜRER BEN KENDİ YÖNTEMİMLE BİR SAATTE BİTİRİYORUM


Sen de Yorumla!