Nasıl Yapılır

Kapat

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır? Ona kısaca çorbaların sultanı desek yeridir.

Tadıyla, mis gibi kokusuyla ve kendine has rayihasıyla tarhana çorbası Türk mutfağının baş tacıdır. Bu özel yemek yalnızca Türk’lere özgüdür. Tarhana Anadolu insanının kullandığı bir sözdür ve aslı ise “darhane” dir. Birçok yörede zamanla “tarana” olarak anılmaya başlanmıştır. Genel olarak yaz aylarında yapılarak kış günleri için, olması gereken koşullarda saklanır. Kışın içeriği zenginleştirilmiş olan tarhana çorbasını afiyetle tüketiriz.

Ananelerimiz ve annelerimizin ellerinde yoğrulmuş tarhana çorbası, geçmişten günümüze gelen geleneksel ve herkes tarafından sevilen bir lezzete sahiptir.

Tarhana un haline getirilmiş bol malzemeler içeren bir un türü olarak düşünülebilir. Tarhana çorbası nasıl yapılır, genel olarak; Yaz aylarında kırmızı tatlı biberler olgunlaştığında, mayalanan tazecik ev yoğurtlarıyla ve çeşitli diğer yan malzemelerle yoğrulur tarhana çorbası. Sonrasında ekşimeye bırakılır ve hamur istenen ekşi mayhoş tada ulaştığında, nemsiz bir yere serilir ve kurutulur. Un haline getirilen tarhana ıslatılarak çorbası pişirilir. Tarhana çorbası yörelere göre farklılıklar gösterir. Kimi memleketlerde kızılcık ile yapılan tarhana kıpkırmızı doğal bir renk güzelliğine sahiptir.

Yapımı zor gibi görünse de tarhana, aslında çok kolay ve kurtarıcı bir çorbadır.

Nasıl bir çorba pişireceğiniz hakkında bir fikrinizin olmadığı günde tarhana ile çok kısa sürede harika bir tat elde etmiş olursunuz. Yukarıda Tarhana çorbası nasıl yapılır biraz anlatmaya çalıştık. Bu lezzetli çorbanın bir de hikayesi var. Şöyle ki; eski zamanlarda devrin hünkarı tebdili kıyafet olarak sokağa çıkar veziri ile. Bir ramazan günüdür ve padişah ara sokaklarda veziri ile dolaşmaktadır. Akşam ezanı okunduğu zaman, hangi evin kapısının önünde olursa orada iftar edecektir hünkar. İftar vakti geldiğinde son derece mütevazi bir evin önünde dururlar ve dışarıda beklemekte olan adam ile sofraya otururlar. Sofrada yalnızca; tuz, ekmek ve tarhana çorbası vardır. Hünkar çorbanın kokusuna bayılır. Adı nedir çorbanın diye ev sahibine sorar. Ev sahibi her şeyin farkında olan bir zattır. “Darhane çorbasıdır “ hünkarım diyerek cevap verir. Bu nefis çorba o günlerden günümüze böylelikle ulaşmıştır.

Tarhana çorbası nasıl yapılır?

Lezzeti bol bir tarhana çorbası nasıl yapılır, tarifimizde detaylar bulabilirsiniz. Malzemeler ve Yapılışı; 4 kaşık ıslatılmış tarhana harcı, et suyu yada normal ılık su, tuz karabiber, kış aylarında hastalıklardan korunmak için 3 diş sarımsak. Salça ve zeytinyağı.

Tarhana çorbası için zeytinyağında 1 dolu kaşık salçayı kokusu çıkana kadar kavuralım. Üzerine et suyu ve ılık su ilave edip ardından ıslatılmış tarhana harcını içine ekleyelim. Çırpma teli ile karıştırmalısınız ki topaklanma olmasın. Kıvamını sıcak su ile ayarlıyoruz. İstediğiniz yoğunlukta pişirdiğiniz tarhana çorbasının içine sarımsakları minik rende ile rendeleyelim. Şifa kaynağı kış çorbamız hazır. Afiyet olsun.

1.464 Okunma 18 Şub 2016

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorumlar(11)
    •  irmaksenturk
      irmaksenturk Şubat 25, 2016

      Tarhana candır mekanlarda tarhana çorbası satmayan zihniyete yazıklar olsun aynı kafa türk kahvesine de amerikano diyor

    •  filiz7811
      filiz7811 Şubat 25, 2016

      Annelerimizin öznle hazırladığı,içinde çeşitli sebzelerin bulunduğu şifa dağıtan Hünkar Tarhana Çorbası…

    •  dogu_boduroglu
      dogu_boduroglu Şubat 25, 2016

      kazım koyuncu nun yanlızlığı anla şarkısını, hayatın tüm tiyatrosunu yıkarak dinliycem. sonra da biraz tarhana çorbası içerim.

    •  hzrzorlu
      hzrzorlu Şubat 25, 2016

      Tarhana çorbası olmaması büyük eksiklik. Tarhana candır, hele o mis gibi kokusu….

    •  pinartivitirgil
      pinartivitirgil Şubat 25, 2016

      hasta olduğum zaman evde pişen tarhana çorbası yüzünden sürekli hasta olabilirim bu nasıl bi cümle oldu


Sen de Yorumla!