Nasıl Yapılır

Kapat
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?, Türk Kahvesi Tarifi, Türk Kahvesi Yapılışı, Dunyaca Ünlü Türk Kahvesi, Türk Kahvesi Tarihi, Türk Kahvesi Nasıl Pişirilir?
 
Türk Kahvesi Hakkında Kısa Bilgi
1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul’a getirdi. Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk Kahvesi adını aldı.
 
İlk olarak Tahtakale’de açılan ve tüm şehre hızla yayılan kahvehaneler sayesinde halk kahveyle tanıştı. Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu.
 
Saray mutfağında ve evlerde yerini alan kahve, çok miktarda tüketilmeye başlandı. Çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulduktan sonra dibeklerde dövülerek cezvelerde pişirilmek suretiyle içiliyor ve en itibarlı dostlara büyük bir özenle ikram ediliyordu. Kısa sürede, gerek İstanbul’a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk Kahvesinin lezzeti ve ünü önce Avrupa’yı oradan da tüm dünyayı sardı.
 
Türk Kahvesinin Çekilmesi
Leziz bir Türk kahvesi hazırlamanın ilk adımı kahve çekirdeklerinin çekilmesi ile başlar. Unutmayın ki, Türk kahvesinin en önemli özelliklerinden bir tanesi kahve çekirdeklerinin mümkün mertebe ince çekilmesidir.
 
Türk kahvesi dünyadaki en ince kahvedir. İnceliğin kıvamı bebek pudrası kıvamındadır. Bu iş için elle çevrilen ya da elektrikli otomatik bir değirmen kullanabilirsiniz.
Ama günümüzde, artık hemen herkes hazır kavrulmuş ve çekilmiş kahve kullanmaktadır. Kaliteli bir markanın kullanıma hazır Türk kahvesini satın alarak kahvenin çekilmesi adımını atlayabilirsiniz.
 
Türk Kahvesinin Pişirilmesi
Türk kahvesinin bir diğer kendine has özelliği ise pişirilmesi esnasında ortaya çıkar. Türk kahvesi diğer kahveler arasında kaynatılarak hazırlanan tek kahve türüdür. Kahvenin lezzetinde önemli olan ilk unsur yukarıda anlatıldığı üzere kaliteli bir kahve kullanmaktadır. Sonraki unsur ise kullanılacak suyun kalitesidir. Kesinlikle musluk suyu kullanmayın. Musluk suyundaki klor kahvenizin tadını bozabilir.
 
Kahve fincanınızı ağzına kadar soğuk içme suyu ile doldurup, suyu cezveye boşaltın.Cezveye her bir fincan için iki çay kaşığı kahve (bu yaklaşık olarak 5 gram kahve demektir) ekleyin. Eğer şeker ilave edeceksiniz bu aşamada arzunuza göre ilave edin. Esmer şeker daha sağlıklı olsa da Türk kahvesinde beyaz şeker daha iyi köpük elde etmenizi sağlar. Bu arada, kahvenizi mümkün olduğu kadar az şekerler için ki kahve tadını daha güçlü olarak alın.
 
Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın. Sakın yüksek ateşte çabuk pişirmeye çalışmayın.
Yaklaşık bir dakika içerisinde köpüğünüzün oluştuğunu göreceksiniz. Bu köpüğü fincana alıp kaynatmaya devam edin. Oluşan köpüğü tekrar fincana alın. Bu köpürtüp köpüğü alma işlemini tercihen 1 ya da 3 kez tekrar edin. Son olarak, kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
 
Malzemeler
Kahve, şeker, cezve, fincan, çay kaşığı, ocak.
 
Uyarılar
Öncelikle kahveyi pişirip ocaktan alana kadar başka hiçbir işle uğraşmamanız gerekmektedir. Çünkü kahve sizin bir anlık gafletinizden faydalanıp taşmak için fırsat kollamaktadır. Zaten tarifin en zor kısmı da burası. Buna dikkat ettikten sonra gerisi kolay.
 
Tarif
Nefis bir Türk Kahvesi hazırlamak için sadece 2 dakika yeterlidir.
  • * İçme suyunu fincanla ölçerek cezveye koyun (kalitede su etkendir).
  • * Her fincan için iki çay kaşığı kahve (5 gr), iki çay kaşığı şeker ilave edin (şeker arzuya göre).
  • * Kısık ateşte kahve ve şekeri iyice karıştırın.
  • * Bir süre sonra kabaran köpüğü fincanlara pay edin.
  • * Kalan kahveyi bir taşım daha pişirin ve fincanlara boşaltın.
  • * Türk Kahvesi sunulurken yanında su verilmesi âdettir. İçilen su ağzı kahve lezzetine hazırlar.
5.305 Okunma 22 Tem 2010

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!