Nasıl Yapılır

Kapat

Ceo (Genel Müdür) Nasıl Çalışır, Ceo (Genel Müdür) Çalışma Prensipleri, Ceo (Genel Müdür) Ne Yapar

Ceo (Genel Müdür) Nasıl Çalışır?

Ceo ların özel jeti, büyük köşkleri, spor otomobilleri olduğunu magazinlerden duymuşsunuzdur, acımasız iş dünyasında tüm bunların onlara yardım ettiğinden pek bahsedilmez. Bir şirkette çalışıyorsanız ve Ceo nuz sizin adınızı biliyorsa, çok şanslısınız demektir. Bu ceoların basmakalıp portresidir.

Ne olursa olsun, Ceo ların lüks içinde yaşayan bir şanı vardır, keskin iş zekasına sahiptirler ve çalışanlarının kalbinde korku barındırırlar.

İş yaşamında bir genel müdür yani CEO, büyük patrondur. Strateji oluşturmak, şirket hedeflerini belirlemek, büyük ve sonuç odaklı kararlar vermek onların görevidir. Diğer güçlü yöneticileri atamak büyük iştir. Bununla beraber bu pozisyondaki güçler sık sık şüphe ve tartışma üretir. Bir şirket zor bir dönemden geçerken,  çalışanlarına bu dönem prim ve ikramiye ödenmeyeceği açıklanırsa ve Ceo nun maaşının artması söz konusu olur ve şirket uçağıyla seyehate çıkarsa bu dışarıdan çok olumsuz bir biçimde görünür. Bu gibi görevi kötüye kulanan bir ceo daha sonra çok sıkı denetimlerden geçtiğinde şirkette büyük skandallara sebep olabilir.

Her şirketin niteliğine göre değişen sorumluluklardan dolayı, bir Ceo nun sorumluluğunu belirlemek zordur, her Ceo farklıdır. Çünkü ceolar bulundukları şirketin en üst pozisyonundalardır. Ceo kimlerin hangi görevleri yapmak istediğini ve kimlerin atanmak istediğini bilmelidir. Her şirket kendi kültürüne sahiptir ve çeşitli endüstriler farklı ortaklık yapısına (kurumsal yapı) göre çalışırlar.

Örnek

BEN, BAŞARININ KIŞISEL BIR ÖZELLIK OLMADIĞINA INANDIĞIM IÇIN BU SORUYA , HENÜZ DERLI TOPLU BIR CEVAP VERDIĞIMI SANMIYORUM !

BUNUNLA BERABER, YERLI VE YABANCI DEĞIŞIK IŞ ADAMLARININ VE YÖNETICILERIN BAŞARI KONUSUNDA SÖYLEMIŞ OLDUKLARINI DIKKATE ALARAK BIR LISTE OLUŞTURDUM. BAŞARILI OLMAK IÇIN ŞU ÖZELLIKLER
ÖNE ÇIKMIŞ OLDU!

  • 1- ÇOK ÇALIŞIN,
  • 2- DAIMA ÖĞRENIN,
  • 3- İŞINIZI SEVIN,
  • 4- İNISYATIV KULLANIN,
  • 5- DÜRÜST OLUN,
  • 6- MÜCADELECI OLUN,
  • 7- KIŞILIĞINIZI GELIŞTIRIN,
  • 8- KATILIMCI OLUN,
  • 9- ADIL OLUN,
  • 10- SABIRLI OLUN.

BUGÜNÜN ÜST DÜZEY YÖNETICILERI, IÇINDE YAŞADIKLARI ŞARTLAR BAKIMINDAN, BENIM DÖNEMINKINDEN ÇOK DEĞIŞIK BIR ORTAMDA BULUNUYORLAR. SERBEST PAZAR EKONOMISININ GETIRDIĞI IÇ VE DIŞ REKABET KOŞULLARI, FINANSAL ORTAMIN VE IHTIYAÇLARIN BOYUT DEĞIŞTIRMESI, SOSYAL HAYATIN HAREKETLILIĞI VE ŞIRKETLER ARASI REKABETIN YÖNETICI TRANSFERLERINDE INSANLARIN ETIK KURALLARINI BOZAN TEKLIFLERI, YENI YÖNETICILERIN KARARLARINI DERINDEN ETKILEMEKTEDIR. BU ORTAMDA, ÜST DÜZEY YÖNETICILERIN YILLIK GELIRLERI, BU YENI IKLIME GÖRE BELIRLENMEKTE VE ÇOK YÜKSEK SEVIYELERE ÇIKMIŞ BULUNMAKTADIR. BUGÜNÜN IŞ DÜNYASINDA GÖREV YAPAN YÖNETICILERIN, SOSYAL HAYAT IÇINDE, ABARTIYA KAÇMADAN, YER VE SORUMLULUK ALMALARI GEREKMEKTEDIR.

CAN KIRAÇ
KOÇ HOLDING CEO

Alıntıdır,

Ceo nun (Genel Müdür) Görevleri Nelerdir

Genel müdürler bir şirketin genel stratejisinin belirlenmesinden sorumludur. Örneğin bir otomotiv firmasının genel müdürüyse,  macera sever bir kitle için SUV(spor 4×4 araç) araçların mı yoksa yeni trend olan çevreci ve daha az yakıt sarfiyatı yapan araçların mı üretileceğine karar vermek zorundadır. Bir şirketin genel müdürü, rekabetçi pazarda satış fiyatı belirlemeye yardımcı olan yazılımlar geliştirmeli ya da bunu yapacak mühendisler çalıştırmalıdır.

Genel müdürlerin görev ve sorumlulukları şirketin büyüklüğüne bağlıdır. Büyük şirketlerde, endüstrinin tüm yönleri için her departmanın stratejileri yürütmek-oluşturmak tüm gün mesaiyi gerektirebilir. Genel müdürleri şirketin herhangi bir bölümünde yürürken çok sık görmemenizin sebeplerinden biri budur. Küçük şirketlerde işler biraz daha farklıdır. Aynı zamanda şirketin kurucusu olan bir genel müdür (CEO)  şirketin gelişmesi mücadelesi için işler üzerine daha fazla el atmak zorundadır. Bir işin yerine getirilmesi için rol almakta daha istekli olacaktır. Tabi çeşitli endüstriler arasında günlük sorumlulukları da farklılık gösterebilir.

Yönetim için çeşitli atamalar yapsalar bile, genel müdürler yönetimle ilgili her şeyden tamamen sorumludur. Örneğin işle ilgili operasyonlar finansal yönetim vb. İcra müdürü ve Finans müdürü direk olarak genel müdüre karşı sorumludur ve raporlarını ona verirler. Yönetim kurulu genel müdürü seçerse, genel müdür yönetim kuruluna rapor vermek durumundadır.

Yönetim kurulunun genel müdürü seçimi, genel müdürün vizyon ve kararlarına arka plan oluşturur. Yönetim kurulu genel müdüre planların gerçekleştirilmesi için daha fazla rol verebilir. Genel müdürün karakteri, yönetim kuruluyla ilişkilerinde temel belirleyicidir. Genel müdürler çoğunca yönetim kurulu üzerinde etkili olmak için baskın ve kontrollü bir mizaca sahip olma eğilimindedirler. Fakat yönetim kurulunun genel müdürü seçme ve indirme yetkisi, genel müdürün davranışları üzerinde her zaman bir egemenlik oluşturur.

Genel müdürler tüm şirketin denetlenmesinden sorumludur, genel müdürler her zaman şirketin organizasyon ahengi üzerinde etkilidir. Genel müdürler liderlik güçleri ve metotlarını kullanarak çalışanlarını motive ederler. Örneğin, çalışanlar, genel müdürlerinin de en az kendileri kadar çalıştığı izlenimini edinirlerse ve yaptıkları işlerin gerçekten takdir edildiğini hissederlerse bu tüm seviyedeki çalışanların işlerine bağlılığını arttırır. Fakat bazen genel müdürler her zaman olumlu havalarında olmayabilirler, bu davranış çalışanların motive olmaları kadar kolay bir biçimde onların cesaretlerini kıracaktır. Eğer bir genel müdür ofise geldiğinde çalışanlarına aldırış etmiyor ve gereksiz tatil gezilerine çıkıyorsa, çalışanlar kendilerini müdürleri için çalışmaya istekli hissetmemelerine sebep olabilir.

Bir çok insan kendileri üzerinde çok sorumluluk olduğunu zanneder, özellikle genel müdürler stres kaynaklı hastalıklara yatkındırlar. Bir araştırmaya göre orta seviyede yöneticiler yüksek seviyedeki yöneticilere göre hastalıkları atlatabilmede daha başarısızlar.Bu durumda daha fazla sorumlulukla stresi denk görmek gerekli değildir. Bazı tartışmalara göre üst düzey yöneticiler bazı yönetim hileleriyle stresten kendilerini koruyabiliyorlar. Bir şirkettin performansı düşüşe geçtiğinde, genel müdürler bu durumu daha alt düzey yöneticilere pas atabilirler. Genel müdürlerin daha alt düzey yöneticiler kadar stresli olmayışının olası açıklaması bu şekilde yapılsa bile, sorumluluktan kaytarmak iş ahlakı bakımından makul bir davranış değildir. Eğer üst düzey yöneticiler şirketin ekonomik kriziyle ilgili suçlanırsa, bunun olağan sonucu çalışanların daha fazla gayret etmeleri gerektiği olacaktır.

Şirket Yönetimi Nasıl Yapılır

Yönetim kurulunun sorumluluklarından biri de ceo yu yani genel müdürü seçmektir. Bu noktada şirketlerin benzerlikleri biter, her biri kendine has tipik yönetim yapısına sahiptir.

Bazı şirketlerin başkanları ceo ile aynı kişi olmayabilir. Eğer ceo ve başkan aynı kişi değilse, başkanın konumu ceo nun hemen altıdır. Ceo nun altındaki diğer önemli figürlerden biri ise İcra (operasyon) müdürüdür (COO). Bu pozisyondaki kişi operasyonel detaylara ve işin yürütülmesi konularına daha yakındır. COO lar CEO lar gibi şirket stratejilerini belirlemeseler bile stratejilerin uygulanmasını sağlarlar. Diğer benzer pozisyonlardan biri de şirketin finansal işlerinden sorumlu finans müdürleridir (CFO). Finans müdürlerinin birincil görevi finansal durumu yorumlayıp bunu Ceo ya ve yönetim kuruluna sunmaktır, bu bilgileri aynı zamanda hisse sahiplerinin de ulaşabileceği ve anlayabileceği şekilde düzenlemektir. Ceo eğer gerekirse farklı departmanlar için de başkan atayabilir.

Şirketlerin kendi çalışma alanları konusunda hangi organizasyonun ve yönetim biçiminin en iyisi olduğuna dair çeşitli teoriler vardır. Araştırmacılar içerden ve dışarıdan hangi oranda yöneticinin bulunması gerektiği veya yönetim kurulu ile Ceo arasındaki güç dengesinin nasıl olması gerektiği konularını incelemektedirler.

Bir şirketin yönetim kurulu nasıl çalışır?

Tıpkı hükümetlerde olduğu gibi şirketlerin de, gücün bir kişi ya da bir grupta toplanmaması için kontrol ve dengeleme sistemleri vardır. Şirketlerde yapı, gücün sahipliğini ve yönetimini kişilere dağıtır. Bu her zaman böyle değildi. Endüstriyel devrimden önce şirketler aile yapısındaydı ve bugünün standartlarına göre oldukça küçük yapıdaydı. Nihayetinde, makinalarla güçlendirilmiş, verimli şirketler tek başlarına artarak büyüdü. Hemen sonra şirketlerin halka satışı başladı ve çok büyük miktarlarda fona sahip olundu.

Hissedarların şirketin kısmi mülkiyetini almalarıyla, şirketin kendi çıkarlarını yeterince iyi koruyup korumadıklarını bilmek istediler. Yönetim kurulunun yaptığı şey işte budur. Kurul hissedarları ve diğer hak sahiplerini temsil eder. Yönetim kurulu şirketi tek başına yönetmez fakat yönetenleri denetler.

Halka açık şirketlerde, hisse sahipleri yönetim kurulu üyelerini seçer.  Kurul bir başkan ve yöneticilerden oluşur, sayı kurumdan kuruma değişebilir. Yöneticiler hem içerden hem de dışarıdan olabilir. İçerden gelen yöneticiler aynı zamanda şirkette görevlidirler, dışarıdan gelen yöneticilerin ise şirkette herhangi bir rolü yoktur. Endüstride deneyimli ya da başka şirketlerde yönetici olarak çalışıyor da olabilirler ve alınan kararları açıklarlar. Her iki tür üyenin de sorumlulukları aynıdır.

Yöneticiler stratejileri ve bütçeleri onaylayarak şirket yönetimini denetlerler. Düzenli olarak toplanmayabilirler  fakat şirket dinamiklerine ve atmosfere bağlı olarak toplanabilirler.

18.522 Okunma 17 Eki 2010

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!