Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Nasıl Yapılır

  1. Anasayfa
  2. »
  3. 3G Teknolojisi
  4. »
  5. Cep Telefonları Nasıl Çalışır, Cep Telefonu Nedir, Cep Telefonu Nasıl Kullanılır, Cep Telefonu Çalışması

Cep Telefonları Nasıl Çalışır, Cep Telefonu Nedir, Cep Telefonu Nasıl Kullanılır, Cep Telefonu Çalışması

Merve Sözübelli Merve Sözübelli - - 4 dk okuma süresi
88 0

Cep Telefonları Nasıl Çalışır, Cep Telefonu Nedir, Cep Telefonu Nasıl Kullanılır, Cep Telefonu Çalışması


Ülkemizde milyonlarca kişi cep telefonu kullanmaktadır. Cep telefonu gibi büyük bir icatla yeryüzünün herhangi bir yerinde istediğiniz kişiyle konuşabilirsiniz. Bugünlerde cep telefonları yüksek veri hızıyla inanılmaz fonksiyonlar sunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlar olabilir;

  • Mağaza veya dükkanların iletişim bilgileri
  • Liste veya ajanda oluşturma
  • Randevu oluşturma ve hatırlatıcı ayarlama
  • Hesap makinası fonksiyonu
  • E-mail gönderip almak
  • İnternete erişim
  • Oyun oynamak
  • Televizyon seyretmek
  • Mesaj göndermek
  • Mp3 çalar fonksiyonu
  • GPS fonksiyonu


Tüm bunlardan sonra cep telefonları nasıl çalışıyor diye merak etmişsinizdir. Cep telefonlarını normal telefonlardan farklı kılan şeyler nelerdir. Aslında cep telefonu bir radyodur, çok gelişmiş bir radyodur fakat sonuçta radyodur.  İlk telefon 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından icat edildi, bunu 1880lerde Nikolai Tesla nın kablosuz iletişimi icat etmesi izledi. Kablosuz iletişim 1894 de Guglielmo Marconi tarafından resmen sunulmuştur. Bu iki büyük teknolojinin neticede birleşmesi doğaldı.

CEP TELEFONU FREKANSLARI
Cep telefonundan önceki dönemlerde mobil iletişim kurmak isteyen insanlar arabalarında telsiz telefon bulundurdular. Telsiz telefon sisteminde, şehrin tepelerinde bulunan muhtemelen 25 kanallı bir merkezi anten bulunur. Araçtaki telefonla bu antenlerin iletişim kurabilmeleri için  yaklaşık 70km mesafede etkili güçlü bir vericisi olmalıdır. Bu alandaki herkesin bu sistemi kullanmaları imkansızdı çünkü yeteri kadar kanal bulunmamaktaydı.

Büyük buluş olan hücresel sistem, bir şehri küçük hücrelere ayırır. Bu sistem tüm şehirde milyonlarca insanın aynı anda geniş bir frekansı yeniden kullanabilmesini sağlar.

Gelişmiş bir cep telefonunu anlamanın kolay bir yolu da bu sistemi CB radyolarla ve telsizlerle karşılaştırmaktır.

Tam çift yönlü ve yarı çift yönlü; telsiz ve CB radyoların her ikisi de yarı çift yönlü cihazlardır, yani bir telsizde iki kişi aynı anda konuşamaz, aynı anda sadece bir kişi konuşabilir. Bunu sebebi telsizin aynı frekansı kullanmasıdır. Cep telefonu çift yönlü bir aygıttır. Yani siz konuşurken bir frekansı kullanırsınız, ikinci frekans ise dinlemeniz için ayrılır. Böylece telefondaki insanlar aynı anda konuşabilirler.

Bir walkie-talkie telsiz tipik olarak bir kanala sahiptir, bir cep telefonu ise 1664 veya daha fazla kanala sahiptir.

Bir telsiz 0,25 wattlık bir vericiyle 1,6km alanda etkilidir, bir radyo telsiz daha güçlü vericiye sahip olduğundan 5wattlık vericiyle 8km lik bir alanda kullanılabilir. Cep telefonları hücreler içinde çalışır ve hareket halindeyken hücreler içinde geçiş yapabilir. Hücreler cep telefonlarına inanılmaz mesafeler verir. Örneğin siz telefonlar konuşurken yüzlerce kilometre yol alabilirsiniz.

Sıradan bir cep telefonu, şehirde yaklaşık 800 frekans alır. Telefonu taşıyan şehri hücrelere böler. Her hücre yaklaşık 26 kilometrekare alanı kapsar. Hücreler altıgen şeklinde bir alan gibi düşünülebilir. Her hücre radyo ekipmanları içeren bir baz istasyonundan oluşur.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir