Çilek Reçeli Nasıl Yapılır? Çilek Reçeli Tarifi
Çilek Reçeli Kahvaltıların Baş Tacı
Türk kahvaltısı dillere destandır. Çeşitliliği, doğallığı, lezzeti ve sevdiklerinizle paylaşılınca daha da artan keyfiyle kahvaltı Türk mutfağının en önemli öğünlerinden birisidir. Bu öğünün en vazgeçilmez çeşitlerinden birisi de tabi ki reçeldir. Domatesten incire, patlıcandan cevize kadar her türlü gıda çeşidinin reçel yapılabildiği kültürümüzde liste başını her zaman koruyan reçel çeşidi ise çilek reçelidir. Peki, geleneksel çilek reçeli nasıl yapılır.
Malzemeler
– 1 kilo küçük boy çilek (bulma imkanınız varsa dağ çileği)
– 800 gr toz şeker
– Limon
Çilek reçeli nasıl yapılır?
Malzemeleri az görünse de çilek reçeli yapmak biraz meşakkatli bir iştir. Reçelin yapımında en önemli olan malzeme tabi ki çilektir. Çilek seçerken küçük ve diri olanları tercih etmelisiniz. Küçük çilekler reçel yapımı için en uygun olan çileklerdir. Eğer bulabilirseniz kokulu dağ çileği alın. Kokulu dağ çileği ile yapacağınız reçeli yemeye kimse doyamayacaktır.
Aldığınız çilekleri bol suyla çok hırpalamadan yıkayın.
Yıkadıktan sonra çileklerin üzerindeki yapraklarını ayıklayın. Bunu yaparken nazik hareketlerle yapın yoksa çilek çok yumuşar ve fazla su bırakır. Eğer pratik bir yol isterseniz, küçük boy süt ya da meyve suyu kutularında bulunan ince pipetleri kullanarak da çileğin yapraklarını ayıklayabilirsiniz. Pipetin sivri ucunu çileğin alt kısmından yaprağına doğru tam ortasından sokup iterseniz, çileğin yaprak kısmı hiç parçası kalmadan çilekten ayrılacaktır. Keserek çıkartmaya göre biraz daha fazla vaktinizi alacak bir işlem olsa bile çileğinizin çok fazla su salmasını engelleyecek ve çileklerinizin daha diri kalmasını sağlayacaktır.
Yıkayıp, süzüp, yapraklarını ayıkladığınız çileğinizi reçeli kaynatacağınız tencereye koyun ve üzerine şekeri her yerine gelecek şekilde serpin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak geceden sabaha kadar bekletin. Bu işlemi ya sabah yapıp akşama reçelinizi kaynatın, ya da akşam yapıp sabah reçelinizi kaynatın. Şekerle yeterince bekleyen çilekleriniz suyunu salacaktır ve kaynatılmaya hazır bir kıvama gelecektir.
Yeterince sulanmış olan çileklerinizi tenceresiyle kaynatmaya başlayın. Önce harlı ateşte kaynatın ve üzerinde biriken köpükleri sık sık temizleyin. Bu köpükleri temizlemezseniz reçeliniz ileride şekerlenebilir. Arada sırada reçelinizi karıştırarak ve sıklıkla köpükleri temizleyerek reçeliniz kıvamlanana kadar kaynatmaya devam edin. Reçelinizin kıvamını anlamak için ufal bir kaşıkla reçelinizin suyundan alın ve cam bir tabaktan aşağıya doğru süzülme süresine bakın. Eğer reçeliniz su gibi hızlı akmıyorsa kıvamı olmuştur ama halen fazla likit ve akışkansa biraz daha kaynatmalısınız.Reçelinizin doğru kıvama gelince yarım limonun suyunu sıkarak reçele ekleyin ve bir taşım daha kaynatın.
Reçelinizin altını kapattıktan sonra biraz soğumasını bekleyin ve tekrar kıvamını kontrol edin. Eğer istediğiniz kıvamda değilse, biraz sulu kaldıysa reçelinizi kavanozlara aktardıktan sonra kapağını hemen kapatmayın. Kapak yerine kavanozun ağzına tülbent veya havlu kağıt kapatarak bir iki gün güneşte dinlendirin. Böylece reçeliniz tam kıvamını alacaktır. Malzemeleri az da olsa çilek reçeli nasıl yapılır sorusunun cevabını verdik. Şimdiden afiyet olsun.