Nasıl Yapılır

Kapat

Hacamat Nedir? Ne Zaman Yaptırılır? Hacamat Nasıl Yapılır?

Hacamat Nedir? Ne Zaman Yaptırılır? Hacamat Nasıl Yapılır? Binlerce yıllık tarihi olan hacamat tedavisi günümüzde adeta yeniden keşfedilerek insanlar tarafından daha çok uygulanmaya başlanmıştır. Hacamat tedavisi, Peygamberimizin (S.A.V.) zamanından bu yana alternatif tıp için en iyi seçeneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Peki, hacamat nedir? Kimler yaptırabilir?

Hacamat takvimi nasıl ayarlanır?

Vücutta solunum yoluyla temizlenen kan, devir yaparak kirlenir ve sonrasında temizlenmek için kalbe döner. Normal seyri bu şekilde olan kan bazı noktalarda birikerek vücuda zararlı toksik maddeler oluşturur. Bu kanların vücuttan, ateş ve vakum kullanılarak sırt bölgesinden uzaklaştırılması yöntemine hacamat nedir. Hacamat tedavisinin ilk uygulamalarında bu işlem sırta atılan ufak kesiklerle yapılmıştır. Osmanlı döneminde ise genelde ispirtolu pamuk yakılarak şişe çekme yöntemi uygulanmıştır. Peki günümüzde hacamat nasıl yapılır?

Hacamat Nasıl Yapılır?

Şifa kaynağı olan hacamat hijyen koşullarına uyan yerlerde ehil kişilerce yapılmalıdır. Aksi takdirde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Hacamat yaptıracaklara şu noktalara dikkat etmeleri tavsiye edilir:

– Hacamat ancak işinin ehli kişilerce yapılabilir. Aksi durumda deride yanık oluşabileceği gibi kirli kanın dışarı atılması işlemi de gerektiği gibi yapılamayabilir.

– Hacamat ısı yardımıyla veya vakum kullanılarak yapılır. Her iki durumda da aparatlar hijyenik olmalı her hastaya ayrı ve steril edilmiş malzeme kullanılmalıdır. Aksi durumda birçok deri hastalığı ve kanla bulaşan rahatsızlıklar kişiden kişiye geçebilir.

Hacamat bir tür bardak olan cam şişelerin içerisinde pamuk yakılarak sırt bölgesine konulması ile yapılır. Bunun için hasta sırt üstü yatırılır ve yakılan pamuk hızlı bir şekilde camın içerisine konur. Cam sırta vakum yapacak şekilde bastırılır ve bir süre bu şekilde tutulur. Bu yakma, vakum ve şişenin geri çekme süresi çok önemlidir.

Diğer yöntemse bu iş için geliştirilen vakum yapabilen plastik aparatların sırta belli aralıklarla yerleştirilmesi ile yapılır. Her iki yöntem de etkilidir. Yeter ki işini bilen, hijyen koşullarına uyan biri tarafından yapılırsa. Peki, hacamat faydaları nelerdir?

Hacamat Faydaları

1. Hacamat yapan kişilere haccam denir ve bu kişiler hangi noktanın hangi hastalığı önleyeceğini veya rahatlatacağını bilirler. Bu uzmanlar hacamat işlemini buna göre yaparlar. Hacamat işleminin onlarca hastalığı önlediği veya iyileşme sürecini hızlandırdığı bilinmektedir.

2. Hacamatın iyi geldiği hastalıklar arasında: felçler, sırt ve boyun ağrıları, tansiyon, romatizma, migren ve baş ağrıları, kısırlık, bazı fıtıklar, gut, depresyon, bunalım ve sürekli yorgunluk sayılabilir.

3. Hacamat erkeklere faydalı olduğu gibi kadınlara da tavsiye edilen alternatif bir tıp yöntemidir.

4. Hacamat işleminden sonra insan kendini rahatlamış ve huzur bulmuş hisseder.

5. Soğuk algınlığı hastalıklarında da hacamat tavsiye edilir.

6. Hacamat işlemi kan vererek yapılamayan kirli kanı vücuttan uzaklaştırır. Onunla birlikte birçok zararlı madde de vücuttan atılmış olur.

Kimler Hacamat Yaptıramaz

1. Küçük çocuklara hacamat yaptırılmaz. 18 yaşından küçüklere ancak velisinin izni ile işlem yapılabilir.

2. Hamile veya emzikli kadınlar hacamat yaptıramaz. Ayrıca adet ve loğusalık döneminde de tavsiye edilmez.

3. Yaşlı ve sürekli hastalığı olan insanlara tavsiye edilmez.

4. Kalp veya böbrek yetmezliği gibi ağır sağlık sorunları olanlar ancak doktor tavsiyesi ile hacamat yaptırabilir.

5. Kanı geç pıhtılaşan kişiler hacamat yaptırmamalıdır.

6. Hepatit C veya AIDS gibi hastalık taşıyanlar bu işlemi kendi ve karşındaki insanın sağlığı açısından yaptırmamalıdır.

Birçok faydası bulunan bu işlem hacamat takvimi ile uygulanırsa daha yaralı olacağı düşülmektedir. Hicri takvime göre her ayın 17 ile 27 ve arasındaki tek sayılı günler tavsiye edilir.

885 Okunma 25 Eki 2017

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!