Köfte Nasıl Yapılır? Köfte Türk mutfağının en önemli gıdalarından birisidir. Sofraların vazgeçilmezi, çocukluğumuzun en sevilen lezzetidir köfte. Sadece Türk mutfağında değil dünya mutfağında da çok sık karşımıza çıkan bu lezzetin tarihi aslında 3000 yıl öncesinin Orta Asya ve Mezopotamya halklarına kadar uzanıyor. Bugün ne pişirsem sorusunun kurtarıcı cevabı, bütün çocukların yemek için can attıkları başlıca yemektir köfte.
Bir nefeste sayabileceğimiz o kadar çok çeşidi vardır ki. Çeşitlerini saymadan önce ana bileşenleri açısından ikiye ayrılır diyebiliriz. Etli ve etsiz köfteler. Etli köftelerin isimlerini bir gözden geçirecek olursak, ızgara köfte, ekşili köfte, İzmir köfte, İslim köfte, şiş köfte, Adana köfte, Urfa köfte, İnegöl köfte, dalyan köfte, kadınbudu köfte, kaşarlı köfte, misket köfte, Akçaabat köfte, kiremitte köfte, fırında köfte, Isparta köfte, Burdur köfte, içli köfte ve çiğ köfte. Bunlar daha ilk anda aklımıza gelenler. Neredeyse her ilin kendisine özgü olan köfte çeşitleri, baharatına, acısına, şekline, pişirme şekline göre değişen onlarca köfte çeşidi. Hepsi de ağızlara layık ve birbirinden lezzetli.
Peki, bu kadar çok köfte çeşidinin içinden en klasik olan kuru köfte nasıl yapılır.
Köfte yapmak için gereken malzemeler:
– 500 gr kıyma (isteğe bağlı olarak dana da olabilir kuzu da ya da ikisini karışık alabilirsiniz)
– 1 orta boy soğan
– 2 dilim rendelenmiş kuru ya da bayat ekmek içi
– 1 çay kaşığı karabiber
– 1 tatlı kaşığı kimyon
– 1 çay kaşığı yenibahar
– 1 çay kaşığı tuz
– Sıvı yağ
Köfte nasıl yapılır?
Gelelim köftenin yapımına. Lezzetli bir köfte için kıymanızı iyi bir kasaptan almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca kıymanız az yağlı olmamalı. Orta yağlı kıyma köfte yapmak için en ideal kıymadır. Genel olarak kullandığınız kıymaya göre yani dana ya da kuzu kıyma tercihi size ait. Ama yarısı kuzudan, yarısı da danadan çekilmiş kıyma ile yapılan köftenin lezzetinin bir başka olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Kasaptan aldığımız kıymamızı geniş bir kaba alıyoruz, içine orta boy soğanımızı rendeliyoruz, önceden çekilmiş kuru ekmek içiniz varsa, iki dilime denk gelecek kadar ekmek içini de kıymamıza ekliyoruz. Önceden çekilmiş ekmek içiniz yoksa kurutulmuş iki dilim ekmeği rendeleyebilirsiniz. Daha sonra baharatları da ekliyoruz. Baharat miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Bu tarifteki baharat miktarları az baharatlı sevenlere göre ayarlanmıştır. Baharatlardan sonra biraz da yağ ekliyoruz ve bütün malzemeyi geniş kabımızda iyice yoğuruyoruz.
Köftenin en önemli noktası harcının iyi yoğurulmasıdır. Eğer köfteniz iyice yoğrulmaz ve baharatıyla soğanını iyice özümsemezse köftenizin lezzeti istediğiniz gibi olmaz. Bazen zevke göre köftenin içine maydanoz da eklenebilir ancak maydanoz köftenizin pişerken dağılmasına neden olabileceği için ilk denemenizde maydanoz kullanmamanız daha doğru bir karar olacaktır.
İyice yoğurduğunuz harcınızdan avucunuzun içine bir miktar alıp yuvarlayın ve iki elinizin arasında bastırarak köfteye şeklini verin. Köftenizi şekillendirdikten sonra kısa bir süre buzdolabında bekletirseniz içini iyice çekecek ve daha lezzetli olacaktır. Köfte nasıl yapılır, sorusunun en klasik köfte türüne göre cevabını vermiş olduk. Sizlere afiyet olsun.