Lcd Tv ve Plazma Tv, Lcd Tv ve Plazma Tv Özellikleri, Lcd Tv ve Plazma Tv Arasındaki Farklar, Lcd Tv ve Plazma Tv Yapıları
Plazma TV nedir? Burada çok teknik bir açıklama yapacak değiliz. Ancak plazma TV, iki cam levha arasına yerleştirilmiş yüzbinlerce ufak ampülden oluşan bir cihaz olarak düşünebilir. Bu ampüller plazma gazı tarafından uyarılmakta ve farklı renklerin oluşması sağlanmaktadır.
Plazma TV’lerin diğer monitörlerden ne farkı vardır? Plazma TV için avantaj olarak nitelendirilebilecek olan özellikler şunlardır:
- Plazma TV’ler çok incedirler, bu nedenle geleneksel CRT televüzyonların ya da monitörlerin kullanılamayacağı yerlere takılabilirler.
- Renk üretimleri mükemmeldir.
- Renk kontrastı iyidir, ancak mükemmel değildir.
- Büyük ekran olarak üretilmektedirler.
- Genellikle aynı boydaki LCD ekran benzerlerinden daha ucuzdurlar.
Plazma TV için dezavantaj olarak nitelendirilebilecek olan özellikler ise şunlardır:
- Hassas cihazlardır, nakliye esnasında hasar görme riskleri küçük değildir.
- Karanlık sahnelerde detayları CRT televizyonlar ya da monitörler kadar iyi veremeyebilirler.
- Fosfor temelli bir teknolojiye sahip olduğu için, aynı rengin aynı noktada uzun süre kalması plazma TV’ye zarar verebilir. Ayrıca, görüntü kalitesi plazma TV yaşlandıkça düşecektir.
- Plazma TV’ler çok ağır oldukları için duvara monte ederken size iş çıkarabilirler.
LCD TV ve Plazma : Giriş
Bu bana akşam yemeklerinde sorulan bir numaralı sorudur: Hangisi daha iyi LCD TV mi Plazma mı? Bu bir sorudan çok tartışılan ve eğlenceli bir konudur. Plazma ve LCD arasında seçerken, aslında ikisi de benzer özellikleri sunan( parlak görüntüler ve süper renklerle doldurulmuş resimler gibi) ve yakın ebatlarda (9 cm derinliğinde ekran kasası) olup da birbiriyle yarışan iki ayrı teknolojiyi seçiyorsunuz. Karar verme sürecini daha da zorlaştırmak adına, LCD TV’ler artık daha büyük ebatlarda ve plazmalarla rekabetçi fiyatlarda piyasaya sürüldüğünden, fiyat ve ebat konuları artık bu ikili arasında fark yaratan bir konu olmaktan çıkmıştır.
Bu benzerliklere rağmen, bu iki teknoloji görüntüyü seyirciye iletme bağlamında birbirlerinden farklıdır.
Plazma teknolojisi, elektrik sinyallerinin nadir soy gazlardan olan neon ve ksenon’un ışık üretmesine sebep olmasını olanaklı kılan yüz binlerce tekil piksel hücresi içerir. Bu ışık, düzgün renk sıralamasını görüntülemek için her bir hücrede bulunan gerçek bir mavi yeşil ve kırmızı fosfor dengesini aydınlatır. Her bir piksel hücresi esasında talimatlarını arkadaki elektrostatik silikon karttan alan tekil bir flüoresan ampulüdür. Plazma TV’ye çok yakından baktığınızda, her bir piksel hücresinin mavi, yeşil ve kırmızı çubuklarla renklendirilmesini gerçekten görebilirsiniz. Aynı zamanda bu renkleri birbirinden ayıran siyah şeritleri de görebilirsiniz.
İster düz panel ekran üzerinde yayılsın ister projektörün merkezine yerleştirilsin tüm LCD görüntüleri aynı teknolojik arka plandan gelir. İnce film transistorları (TFT) iki cam tabaka arasında sıkışmış olan sıvı kristal ile doldurulmuş hücrelere voltaj tedarik ederler. Elektrik bunlara çarptığında, kristaller belli bir dereceye kadar çözülürler ve ya ekranın (Flat TV’ler için) arkasındaki lambadan ya da küçük bir LCD yonga( projeksiyon TV’ler için) vasıtasıyla sağlanan beyaz ışığı süzerler. LCD TV’ler renkleri çıkarma süreci vasıtasıyla üretir. Belli bir rengin dalga boyunu istedikleri renk kalana dek beyaz ışığın tayfından(spektrum) engellerler. Ve bu sıvı kristal matristen geçmesine izin verilen ışığın yoğunluğu LCD TV’lerin görüntüyü tüm renkleriyle ve bu renklerin dereceleriyle dahi göstermesini olanaklı kılar.
LCD TV ve Plazma : Zıtlık Siyah Seviyeleri
Plazma teknolojisi kesinlikle epey yüksek en siyahın en beyaza oranı olan zıtlık oranı seviyelerine erişmiştir. Bu günlerde çoğu plazma ekran üreticileri 3000:1 zıtlık oranına sahip olduklarını övünerek anlatırlar fakat bizim testlerimiz hala bu oranın doğruluğunu kanıtlayamadı. Panasonic uzun zamandır plazma siyah seviyelerinde lider ve biz 42 inçlik HD Panasonic’in zıtlık oranını 1450:1-baya etkileyici- olarak ölçtük. Plazma görüntüleri, dâhili algoritmalar kullanılarak belli başlı piksellerin koyu veya siyah yapmak için bazı piksellerin gücü engellenir ve böyle etkileyici siyah seviyelerine erişirler. Bu plazma TV’nin gri ölçeğini kısıtlarken, aynı zamanda üretilen plazma görüntüsünün maddesine( cam) bağlı olarak da siyahların siyahını da üretir. Bir plazma televizyonu en çok gücü tamamen beyazı üretmek için harcar. Sonuç olarak, bazı 2. tabaka üretici markaların plazma TV’leri beyaz ya da çok açık renkler üretmeye çalışırken vızıltı veya ciyaklama gibi sesler çıkardığı görülmüştür.
Zıt olarak, LCD (sıvı kristal diyot) görüntüleri sıvı kristalleri bükmek ve çözmek için elektrik akımından istifade eder. Bu da onun ışığı engellemesine ve siyahın geçişine izin vermesine sebep olur. Bir pikseldeki sıvı kristallerden geçen voltaj ne kadar yüksek olursa, bu kristaller daha çabuk çözülür ve verimli bir şekilde ışığı engeller. Bunların hepsi, bu pikselleri daha karanlık hale getirir. Plazma TV’lerden farklı olarak LCD TV’ler en çok gücü siyahı görüntülemek için harcarlar. Bu zor bir süreçtir. LCD siyah seviyelerindeki son gelişmelere rağmen, ancak SONY ve SHARP gibi en iyi LCD TV üreticileri 1000:1 zıtlık oranını aşabilmişlerdir. Son gelişmeleri LCD görüntüsünü plazma kalitesine yaklaştırmıştır. LCD için bir süregelen dezavantaj ise siyah seviyeleri düştüğünde eksen dışı görüntülemedir.
AVANTAJLI OLAN: Bir yıldan daha az bir süre önce, fakat hala Plazma. LCD TV üreticileri siyah seviyeleri anlamında büyük aşama kaydettiler ve çoğu durumda plazmanın zıtlık oranlarıyla eşleşebildiler. Yine de plazma görüntüleri bu alandaki bariz avantajını sürdürmekte çünkü LCD TV’lere eksen dışından bakıldığında siyahların solduğu görülmekte. Çok karanlık ve aydınlık sahnelerin aynı zamanda gösterildiği durumlarda-video oyunları DVD’ler gibi- plazma televizyonlar hala LCD’lerden daha iyi performans göstermektedir.
LCD TV ve Plazma : Renk Doğruluğu
Plazma görüntülerinde, her bir piksel 16.77 milyon renk üretmek için bağlaç görevinde çalışan kırmızı, yeşil ve mavi elementler içerir. Her bir piksel ışık tayfındaki tüm renkleri üretmek için ihtiyaç duyulan tüm elementleri içerebildiği kadar, renk bilgisi plazma teknolojisinde diğer teknolojilere nazaran daha doğru bir şekilde üretilir. Renksellik koordinatları çoğu plazma TV görüntülerinde diğer TV’lere göre daha doğrudur. Plazma TV’lerin piksel dizaynından ileri gelen renk doyumunun olağanüstü olmasına rağmen, LCD TV nerdeyse Plazma TV’yi gri ölçeklemesi ve renk doğruluğu alanında yakaladı. Plazma renk bilgisinde daha çok zenginlik ve daha doğal renklendirme sergilemeye devam ediyor. Bugün, en iyi plazma ekranlarındaki SMPTE renk koordinatları hala aşırı doygunluğa meyilli olan LCD’lerden daha iyi performans gösteriyor.
LCD TV’ler ışık dalgalarını manipüle ederek ve renkleri beyaz ışıktan çıkararak renkleri üretirler. Bu renk doğruluğunu ve canlılığını sağlamada doğal olarak oldukça zor bir şablondur. Fakat çoğu LCD bunu gayet iyi başarır. Renk bilgisi LCD TV’lerdeki inç kare başına düşen ortalama üstü piksel sayısından faydalanırken (plazmalara kıyasla), LCD’ler aynı piksel sayılarında plazmalar kadar etkileyici değillerdir. Fakat LCD’ler daha parlak bir resim sunarlar. Yeşiller bazen yeşilden öte ve kırmızılar da daha sıcak gelebilir fakat parlak dış aydınlanmalı bir odada LCD benim seçimim olurdu.
AVANTAJLI OLAN: Plazma tercih edilir, fakat oda ışığına, üreticiye ve modele bağlıdır bu tercih. Plazma renk zenginliği ve doğallığı daha az ışık olan odalarda baskın gelir. LCD’ler çok aydınlık odalarda parıltı ve parlaklık teknolojisi sayesinde daha iyi performans gösterir.
LCD TV ve Plazma : Görüş Açıları
Plazma üreticileri yatay ve dikey kadar iyi olan 160° görüş açılarının çoğunu ışığın merkezi bir kaynaktan ekrana yayılmasından çok her pikselin kendi ışığını üretmesi sayesinde yaptılar. Bu yüzden, her bir piksel daha hazır bir şekilde görülebilir çünkü bu pikseller ekran üzerindeki her bir pikselle parlaklık olarak tutarlıdırlar. Plazma görüş açılarının istikrarlı bir üstünlüğü ise özellikle DVD’lerde karanlık materyaller gösterildiğinde ortaya çıkar. Plazma ekranı eksen dışından baktığınızda dahi siyah seviyesini korur fakat LCD’ler bu seviye yoğunluğunu siz eksen dışına çıktıkça kaybeder. Bu genelde 90 derece sonrasında ortaya çıkar.
LCD TV üreticileri de görüş açılarını geliştirmek için çok şey yapmışlardır. Sharp ve Sony’nin yeni jenerasyon modellerindeki alt tabaka bu ünitelerin görüş açılarını uzatmasında yardımcı olmuştur. Yine de bu bağlamda plazmayı yakalamak için daha yapacakları var. En iyi LCD HDTV’lerin 120–130 derece arasında görüş açısına sahip olduğu beklentisindeyiz.
LCD düz ekranlar bilgisayardan ya da VGA kaynaklarındaki durgun resimleri tüm renk detaylarıyla, titreşimsiz ve yanmasız oldukça iyi gösterir. Dahası, inç kare başına düşen piksel sayısı diğer görüntü teknolojilerine göre LCD’de daha fazladır. Bu yüzden, LCD TV’ler büyük miktardaki veri gösteriminde berraklık ve tamlık anlamında iyidirler( Excel sayfasında da bulabileceğiniz gibi). Aynı sebeplerden ötürü, LCD TV’ler video oyunları açısından da nispeten daha iyi bir şablondur.
LCD TV ve Plazma Bilgisayar Kullanımı
Plazma teknolojisi yanmaya karşı yöntemlerini bilgisayar ve durgun sinyal kontrolünde olduğu gibi geliştirdi. Hala üreticiye ve modele bağlı olmakla birlikte geliştirilmesi gereken alanlar var. Örneğin, çoğu EDTV plazma ekranları bilgisayar girdilerini iyi kontrol edemezler bu yüzden durgun imajlar görüntülemeye çalışırken çentikli görüntüler üretirler. Eğer kullanıcıların uygulamaları fazla derecede bilgisayar kullanımı gerektiriyorsa kullanıcılar plazmalarının ticari versiyonunu tercih etmek isteyebilirler.
AVANTAJLI OLAN: LCD
LCD TV ve Plazma Hızlı Hareket Eden Video Oynatımı
Hızlı hareket eden görüntülerdeki harika performansı ve yüksek zıtlık seviyeleri sayesinde plazma bu konuda daha avantajlıdır. Gerçi hala bazı 2. kalite markaların plazma ürünlerinde fosfor gecikmesi anlamına gelen sahneleri aydınlıktan karanlığa geçerkenki bekleme süresi bulunur.
LCD TV’lerin tepki zamanları son iki yılda gelişme kaydetse de, hala römork etkisi anlamına gelen tekil piksellerin görüntü ekrandayken nispeten geride kalmasından muzdariplerdir. Hızlı hareket eden spor sahneleri esnasında, sezişi en güçlü olan gözler bu ufak hareket tepki gecikmesini tespit edebilir. LCD üreticileri bununla savaşmak adına sabit bir şekilde canlandırıcı oranlarını arttırmaktadırlar.
AVANTAJLI OLAN: Plazma