Mektup Nasıl Yazılır? Mektup Nasıl Yapılır? Arkadaşa Mektup Nasıl Yazılır?
Teknolojinin gelişmesi ile artık mektup pek kullanılmasa da her zaman gönlümüzde ayrı bir yeri vardır.
Mektuplaşmak bir çoğumuz için vazgeçemediğimiz alışkanlıklar içine girmiştir. Mektup temel olarak 4 bölümden oluşur: Hitap bölümü, giriş bölümü, gelişme bölümü ve sonuç bölümü. Mektup yazarken anlatmak istediklerinizi net bir şekilde ortaya koymalıyız. Yazım ve dilbigisi kurallarına uymalıyız. Görsel dizayn kurallarına maksimum özen göstermeliyiz.
1. Hitap Bölümü : Bu bölüm mektubu göndereceğimiz kişi veya kuruma nasıl hitap edeceğimiz çok önemli olduğundan dikkat edilmesi gereken bir bölümdür. Aramızda bulunan ilişki samimiyeti, yaş, cinsiyet veya kurumun yetkisine uygun bir hitabet seçmelisiniz. Örneğin: Sevgili Anneciğim, Sayın Müdür veya Canım Arkadaşım gibi. Hitap kısmı mektubun sol üst köşesine giriş bölümünden evvel yazılmalıdır.
2. Giriş Bölümü: Bu kısım mektubu yazma nedeniniz ile alakalı kısaca bahsetmeniz gereken bölümdür. Daha önce gelen bir mektuba cevap veriyorsanız veya ilk defa mektup yazacaksanız amacınızı en kısa ve sade hali ile burada dile getirmelisiniz. Hitap bölümünden sonra bir satır aşağı inerek paragraf başından yazmaya başlanır.
3. Gelişme Bölümü: Bu kısım giriş bölümü sona erdikten sonra bir satır alta inerek paragraf başı yaparak yazılmalıdır. Bu bölüm aslında mektubu neden yazdığımızı ve yazacaklarımızı içeren bölümdür. Giriş bölümünde kısaca değindiğimiz mektup yazma amacınızı burada detayları ile dile getirebilirsiniz. Zaman zaman paragraf başı yapmaya dikkat ediniz zira uzun paragraflar okuyucu yorabilir ve sıkabilir.
4. Sonuç Bölümü: Gelişme bölümü sona erdikten sonra, yeni bir satıra inerek paragraf başı ile sonuç bölümüne geçmeliyiz. Sonuç bölümü artık mektubun sonuna geldiğimizi belirtir. Bu bölümde sevgi ve saygı duygularımızı, iyi dileklerimizi ve selamlarımızı iletiriz.