Nasıl Yapılır

Kapat

Pencerelerden Isı Yalıtımı,Pencerelerden Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?,Pencerelerden Isı Yalıtımı Yapmak

Low E ısıcamlı, hava geçirimsiz, ısı köprüsüz nefis bir pencere yaptırıyorsunuz. Bu kadar basit. Yaklaşık 3 sene içinde size ısı tasarrufu olarak geri ödemesi vardır.

Pencereci sizden, önce alt tabana mermer koydurmanızı istiyor. Dışarıdaki damlalıklı çıkıntıdan içerideki radyatörün de üzerini örtecek şekilde 3 cm kalınlığında yekpare bir mermerde anlaşıyorsunuz. Bu konuda başka hiçbir şansınız yok. Çünkü mermeri kısa yaptırırsanız, “perdelerinizi islendiriyor.(!)” şeklinde bilgilendiriliyorsunuz. Burada mermercinin daha büyük ve yekpare mermer satarak kazancı en az 3 misline çıkıyor. Siz de sözde kazançlısınız. Zira hem perdeleriniz islenmeyecek, hem de pencere önüne saksı koyabileceksiniz.(!)

PVC pencereci geliyor, kolayca montajını yapıyor. Çünkü alttaki yekpare mermer ona düzgün bir zemin hazırladığı için pencereyi gönyesinde monte edebiliyor. İşlemler bitiyor, eviniz çok güzel oldu… Isı tasarrufu (!) yapıyorsunuz. Eskiden beri bizim insanımız pencereden dışarıyı seyretmeyi sever. Sabah kalkıp pencerenin önüne geliyorsunuz. Ellerinizi mermere dayayarak dışarı bakmak istiyorsunuz… Mermere değmenizle, ellerinizin donması bir oluyor. Aman Tanrım bu ne soğuk! Öğleye doğru alttaki radyatörün etkisiyle mermerin ucu biraz ısınıyor. Ama yine soğukluk müthiş. Acaba diyorsunuz, pencerenin altından hava mı üflüyor?

Isı transferi dersini okuyarak mezun olan mühendisler… Kalkın bakın ısı tasarruflu pencerenize. Altındaki mermer dışarı ile içerisi arasında ısı köprüsü yapacak şekilde “dekoratif” mi yapılmış?

Ve sayın pencere montajcıları: Pencerenin altına yekpare mermer koydurarak, ısı tasarrufu için sattığınız mamule söz getirmeyin. Ben inanıyorum ki sizlerde iç ve dış denizlikler için özel profiller var. Bunları geliştiriniz.

Isı camlı pencereler PVC, ahşap veya alüminyum olabilir. Alüminyum olanlarda ısı köprüsünü kıracak çiftli sistemler var ama aynı mermerde olduğu gibi iyi iletken alüminyumdan pencereyi pek tavsiye etmem.

Bu arada en başta yazdığım “low E” meselesine gelelim. Isı camlı pencere yaptırdığınızda bir de yaz şartlarını göz önüne getirin. Güneş ışınları pencere camından kolayca geçer ve odanız çok sıcak olur. Bunu önlemenin en iyi yolu pencerenize dışarıdan gölge yapacak elemanlar kullanmanızdır. İçeriye güneş ışınları direkt olarak giremeyecek ama içerisi aydınlık olacak ve siz dışarısını rahat görebileceğiniz şekilde seyrek elemanlardan yapılmış panjur bu işinizi görür. Kışın panjurları kaldırabilirsiniz. Ama low E’li ısı cam kullanırsanız güneş ışıklarının ısıtan kısmı içeriye az girer. Bu arada sakın içeriden ısı cama yapıştırılan koyu renkli filmleri asla kullanmayınız. Yazın güneş vurduğu zaman odanızı soba gibi ısıtır. Film kaplanmış bir ısı cama güneş ışını vurmuşken içeriden elinizi değdiremezsiniz. Zira eliniz yanar!

Diğer bir husus da pencere kenarlarıdır. Montajdan kısa bir süre sonra duvar veya mermer bağlantılarında çatlaklar oluşur. Onun için duvar kenarlarında kullanılan pervaz tabir edilen çıtalar takılmadan önce buralarını silikon veya akrilik mastik sürün. Pencerenin mermerle birleştiği yere de sürün.

Pencerenin iç duvara ne kadar yakın olursa o kadar iyidir. Şayet radyatörle ısınıyorsanız asla üstünü kapatmayın. Eskiden sobalarla ısınırdık. Siz hiç üstü kapalı soba gördünüz mü? Radyatörden çıkan sıcak hava pencerenizi yalayarak tavana yükselirse konfor şartlarınız nefis olur.

Perdelerim kararacak diye korkmayın. Evinizde tekniğine uygun şekilde ısı yalıtımı yaparsanız en fazla 60 derecelik kalorifer sıcaklığında perdeleriniz islenmez. Ama 60 dereceyi geçerseniz perdeleriniz kararacaktır. Genellikle ortak ısıtılan apartmanlarda bu durum çokça gözlenir.

Etiketler: 5.360 Okunma 01 Tem 2010

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!