Stor Perde Montajı,Stor Perde Nasıl Takılır?,Stor Perde Montelemesi Nasil Yapılır?,Stor Perde Takılışı
Yeni bir eve taşındığınızda ya da perdelerinizi değiştirme vakti geldiğinde montaj işlemi biraz sıkıcı hale gelebilir. Son zamanlarda ise stor perdeler çok moda ve bu perdelerin montajı, eski usül kornişli perdelere göre daha komplikedir. Peki stor perdeleri nasıl takabilirim derseniz, gerekli malzemeleri edinip, ölçü alma işleminden başlayarak aşamaları takip edebilirsiniz.
Su terazisi
Tornavida
Matkap
Kurşun kalem
Cetvel
Metre
Metal testeresi
Makas
Montaj yapılacak zemine uygun vida ve dübel
1. Ölçü Alma
Pencere pervazının içinden takmak için ( duvara gömülü pencerelerde) :
Stor perdenin genişliği, pencere aralığından 4 cm az olmalıdır (her 2 taraftan 2 cm olacak şekilde). Perde yüksekliği ise pencere aralığına göre en az 2 cm az olmalıdır. Pencerenin üst kısmında, stor perde yukarı çekildiğinde pencerenin açılmasına imkan sağlayacak kadar bir boşluk bırakmayı unutmayınız.
Pencere pervazının dışından takmak için ( duvara gömülü pencerelerde) :
Stor perdenin bu şekilde takılması, pencerenin dah iyi örtülmesine ve gerektiğinde odanın karartılmasına imkan verir. Stor perdenin genişliği, pencere aralığından 10 cm fazla olmalıdır (her 2 taraftan 5 cm olacak şekilde). Perde yüksekliği ise pencere aralığına göre en az 10 cm fazla olmalıdır. Pencerenin üst kısmında, stor perde yukarı çekildiğinde pencerenin açılmasına imkan sağlayacak kadar bir boşluk bırakmayı unutmayınız.
Pencere kanadına takmak için:
Stor perde doğrudan pencere kanadına takılır ve onunla birlikte hareket eder. Stor perdenin genişliği, pencere camından 3 cm fazla olmalıdır ( her 2 taraftan 1,5 cm olacak şekilde). Stor perde, pencere kolunun tutulmasını engellemeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
Pencerenin dışından takmak için ( duvarla aynı hizada olan pencerelerde) :
Pencere kolunun öne doğru çıkıntı yapması nedeniyle, stor perde uzaklaştırıcı köşebentler kullanarak takılır. Stor perdenin genişliği, ışığın sızmasını daha iyi önleyebilmek için pencerenin genişliğinden 20 cm faza olmalıdır (her 2 taraftan 10 cm olacak şekilde). Perde yüksekliği ise pencere aralığına göre en az 10 cm fazla olmalıdır.
2. Sabitleme Noktalarının Belirlenmesi
Jaluziler İçin : Duvara veya pencere kasasına montaj, tavana montaj, iki duvar arasına montaj yöntemleri uygundur.
Rulo Stor Perdeler İçin:Duvara veya pencere kasasına montaj, tavana montaj, iki duvar arasına montaj yöntemleri uygundur.
Dikey Stor Perdeler İçin:Duvara veya pencere kasasına montaj, tavana montaj yöntemleri uygundur.
Duvara Sabitleme: Pencere aralığının önünden, uzaklaştırma köşebentleri kullanarak yüzeyden takma.
Tavana Sabitleme: Doğrudan tavana veya pencere aralığının üst kısmına montaj. Dikey stor perdelerin özel lamel çengelleri sayesinde sütunlar halinde montajı mümkündür.
3. Montajın Yapılması
Stor perdenin takılacağı pervaza, duvara veya tavana uygun vida ve dübelleri kullanınız. Montajdan önce toplanmış haldeki stor perdenin pencerenin açılmasını engellemediğinden emin olun. İndirilmiş haldeki stor perde, pencere koluna, bir mobilya ya da radyatöre ulaşılmasını engellememelidir.
- Pencerenin iki yanından perde genişliğiyle arasındaki mesafeyi ölçün, her iki tarafa pencereyi ortalayacak şekilde eşit mesafe bırakın. Uç taşıyıcılardan ilkinin yerini işaretleyin.
- Duvara delik açın ve zemine (beton, alçı vb.) uygun dübeli kullanarak taşıyıcıyı vidalayın.
- Cetvel ve su terazisi yardımıyla diğer uçtaki taşıyıcının yerini işaretleyin. Storun düzgün takılması çok önemlidir. Aksi halde yan sarma yapar. Belli bir genişliği aşan jaluziler için ara taşıyıcılar gerekir, perdenizin ambalajı üzerindeki açıklamaları okuyarak, kaç adet taşıyıcı gerektiğini kontrol ediniz. Eğer ek taşıyıcılar kullanmanız gerekirse, birinci ara taşıyıcıyı toplama kordonuna 10 cm uzaklığa denk getirin. Çünkü stor en çok bu noktada zorlanmaktadır. 1,5 metreden geniş dikey stor perdeler için 3 adet tavana sabitleme klipsi gerekir, 2 metreden geniş olanlara 4 adet klips gerekmektedir.
- Jaluziyi taşıyıcılara yerleştirin.
Stor Perdelerin Kesilmesi
Jaluzinin Eninin Ayarlanması:
- Jaluziyi katlı şekilde yere düz olarak koyun ve her iki taraftan kesilecek kısmı ölçün. Kesilecek parçalar her iki taraftan eşit olmalıdır.
- Boruyu ve rayı metal testeresi yardımıyla kesin. Bu işlem sırasında lamelleri korumaya özen gösterin. Perde mekanizmasına zarar vermemek için, kılavuzda belirtilen maksimum kesme payını aşmamaya dikkat edin.
- Keskin bir makasla lamelleri tek tek istediğiniz boyutta kesin.
Ahşap jaluzilerin boyutlarının kesilerek ayarlanması mümkün değildir.
Jaluzinin Boyunun Ayarlanması:
- Jaluzinin en sonunda bulunan sabit çubuğun altındaki parçaları çıkararak kordonu açığa çıkarın. Düğümleri çözerek lamelleri serbest bırakın.
- İstenilen boya ulaşılana kadar fazla gelen lamelleri çıkarın.
- Dengeleyici profili en son basamağa yerleştirin.
- Fazla ipleri kesin, yeniden düğüm atın ve parçaları yerine yerleştirin.
Rulo Stor Perdelerin Ayarlanması :
- Boruyu ve sabit çubuğu metal testeresi yardımıyla kesin.
- Borudan 1 cm içeride olacak şekilde, makasla kumaşı kesin. Perdenizin üzerinde baskılı motifler varsa, sağdan ve soldan eşit ölçüde kesmeye özen gösterin.
- Çift taraflı yapışkan bant kullanarak, kumaşı çubuğa sabitleyin. Stor perdenizi daima tamamen açık kullanmayın, her zaman bir miktar kumaş boruya sarılı kalmalıdır.
Birkaç öneriyle yazımızı noktalayacak olursak;
- Jaluzi perde kullanmak istiyorsanız, çok fazla güneş alan pencerelerde PVC jaluzileri değil, alüminyum ve ahşap jaluzileri tercih edin, çünkü bu malzemelerin ısıya dayanıklılığı daha yüksektir. Bu sayede perdenizi daha uzun süre kullanabilirsiniz.
- Perdelerinizin montajını yaparken mutlaka kullanma ve montaj kılavuzundan da faydalanın.