Nasıl Yapılır

Kapat

Umre Nasıl Yapılır ve Umrede Nelere Dikkat Edilir?

Umre Nasıl Yapılır ve Umrede Nelere Dikkat Edilir? Müslümanlar için sünnet bir ibadet olarak umre ibadeti dini kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Umre yapılırken bir dini kurallar yanında bir takım hususlara da dikkat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle Umre kafilesi ile uyumlu şekilde hareket edilmeli ve tüm kurallar doğru şekilde uygulanmalıdır. Gerekli bilgilendirme ve prosedür işlemleri sonrasında başlayan Umre yolculuğu ile tüm dünyevi konular geride bırakılır ve Umre başlangıcından sonuna kadar siyasi, maddi gibi günlük hayatın dünyevi konuları geride bırakılarak yalnızca uhrevi konulara önem verilir. Bu şekilde dualar ve dilekler ile umre baştan sona kadar sürdürülür. Umre nasıl yapılır ve Umrede nelere dikkat edilir gibi hususlarda detaylı bilgi veren kafile danışmanları ile umre yolcuları etkin şekilde iletişim kurarak sağlıklı biçimde Umre yapılması sağlanmaktadır.

Umre Fiyatları

Umre turları fiyatları anlaşma yapılan firmaya göre değişkenlik gösterir. Her firmanın kendi Umre ücreti olduğu gibi aynı zamanda sunulan hizmete göre de değişik Umre paketleri vardır. Kalınacak otel koşulları ve verilen hizmet koşullarına göre Umre fiyatları hizmet veren firmanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu noktada dolar bazlı ve TL bazlı fiyatlar kullanılmakta olup fiyatlar özel sektör ve kamu sektörü için değişkenlik gösteren aralığa sahiptir. Genel itibariyle 3000 TL ve 10000 TL arası değişen ücretler vardır.

Umrenin Aşamaları

Umre aşamalarından ilki ihrama girme aşamasıdır. Bu aşama için mikat sınırlarından ihrama girerek geçmek gerekir. Kabe’yi çevreleyen beş tane mikat noktası vardır. Zü’l-Huleyfe Medine yönünden gelen kişiler bu noktadan geçerek ihrama girerler. Türkiye’den Medine’ye gelen Umre Yolcuları Medine’de bir süre kaldıktan sonra Mekke’ye giderken bu noktada ihrama girerler. Türkiye’den Cidde’ye giden Umre yolcuları ise havadan geçtikleri için Türkiye’de havalimanında ihrama girmeleri gerekir. Mikat sınırlarında umre yolcuları bir takım hususları yapması gerekir.

– İki rekat nafile namaz kılmak.
– Umreye gitmeye niyet etmek.
– Tekbir ve salavat getirerek giriş yapmak.

Mikat noktasında usulüne uygun şekilde Umre namazı kılınır. Ve daha sonra umre için niyet edilir. Bu aşamadan sonra da ihram yasakları başlamış olur ve Umre yolcuları umre boyunca bu kurallara uymakla mükelleftir.

Harem-i Şerife Yolculuk

Kabe görüldüğünden itibaren salavatlar, telbiyeler ve tekbirlerin okunması bırakılır. Kadınlar alçak sesle erkeklerde belirgin sesle tekbir, telbiye ve salavatı şerife okuyarak yolculuk devam ettirilir. Umrede hangi dualar okunur dendiğinde Telbiye, tekbir ve salavat-ı şerifelerin okunduğunu ve Umre yolculuğu başlamadan önce yolcuların bu duaları öğrenmesi gerektiğini söyleyebiliriz.

Tavaf Aşaması

Hacer i Esved hizası ile başlayan tavaf, Kabe etrafında 7 kez dönerek tamamlanmaktadır. Her bir dönüşe şavt adı verilir. Tavafın Kabe etrafında yapılması gerekmektedir. Kabe etrafında tabak yapılabildiği gibi metaf adı verilen bölgenin üst katından da dolaşarak tavaf yapılabilir. Ancak haremi Şerife dış taraftan dolaşarak tavuk yapan kişilerin tavafı tavaf sayılmaz. Tavaf başlamadan önce niyet edilir ve Kabe sol tarafa alınarak şavtlara başlanır. Her şavtta dualar okunur. Bu dualar okunabileceği gibi bunun yerine bilinen salavat, zikir ve Rabbena duaları da okunabilir. Şavtlar tamamlandığında tavaf namazı kılınır.

Safa Merve Arası Sa’y Aşaması

Hızlı yürümek ve koşmak anlamına gelen Say, ibadet için Safa ile Merve arasında hızlı yürünerek yapılan işleme verilen addır. Say yapılan alana mes’a denir. Hz. İsmail için su arayan Hacer annemizin Safa ile Merve arasında gidip gelişini bu ibadet zemzem suyu çıkarma hadisesi ile sonlanmıştır. Bu işlemde Safa ile Merve tepeleri arasında 4 defa 1 gidiş ve 3 defa geliş ile yapılan Sa’y ibadeti bu hatıraya binaen yapılır.

Sa’y yapılırken bilinmesi gerekenler:

– Safa – Merve Kabe yakınında bulunan iki küçük tepeye verilen addır.
– Allah’ın işaretlerindendir.
– Hz. Hacer annemizin oğlu Hz. İsmail için su arayışın simgesi olan iki tepedir.
– Sa’y ibadeti bu iki tepe arasında yapılır.

Mezheplere Göre Umre farkları

Umre yapılırken farklı mezheplere göre uygulamalar vardır. Hanefiler saçların kısaltılması ve tıraş edilmesi vaciptir. Hanefiler için saçın dörtte birden kesilmesi yeterlidir. Şafilerde ise saçın en az üç-beş tel kadarını kesilmesi vacip için yeterlidir. Maliki ve Hanbelilere göre ise saçının kesilmesi ve kısaltılması gerekir. Bunun yanında umrede ne giyilir diye merak eden umre yolcuları erkek ve bayanlara göre farklı şekilde giyim şekli vardır ve buna giyinmeleri gerekir. Umre ibadetinde bayanlar iki parça halinde ve beyaz renkli olan tüm vücudu kaplayan kıyafet giyerler. Erkekler ise bir omuzu açıkta bırakan beyaz renkli iki parça halinde olan umre kıyafetini giyerler.

928 Okunma 16 Haz 2017

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!