Nasıl Yapılır

Kapat

AKCİĞER KANSERİ NEDİR BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer, vücutlarımızın oksijen gereksinimini sağlayan organdır. Bütün organlar gibi akciğer de çok sayıda hücreden oluşur. Bu hücreler gerekli durumlarda bölünerek çoğalabilmektedirler. Akciğer kanseri ise yapısal olarak normal hücrelerin kontrol ve ihtiyaç dışı çoğalmaları ile oluşturdukları bir tümördür. Burada oluşan kitleler önce bulundukları ortamda büyürler. Sonraki aşamalarda ise çevre dokulara ilerlerler. Dolaşım yolu ise uzak organlara da yayılabilirler. Bu organlardan bazıları beyin, kemik ve karaciğerdir.

Bu yayılmanın adı metastazdır. Hücreler mikroskop altında incelenir ve iki sınıfa ayrılır. Birincisi küçük hücreli akciğer kanserdir. Bir diğeri ise küçük hücreli – dışı akciğer kanseridir. Bunlar kanserli hücrelerin görüntülerine göre ayrılır. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri daha sık görülür. Görülme sıklığı yüzde yetmiş beştir. Büyük hücreli, yassı epitel hücreli, adeno olmak üzere üç gruba ayrılabilir. Küçük hücreli akciğer kanseri daha seyrek görülen bir türdür. Akciğer kanseri belirtileri çok geç safhada ortaya çıkabilir.

Akciğer kanserinde risk faktörleri önemli rol oynamaktadır. Puro, sigara, tütün içimi başlıca faktörlerdendir.

Akciğer kanserinin temel sebebi bu kötü alışkanlıklardır. Sosyoekonomik açından gelişmiş ülkeler sigara tüketimini en alt seviyelere çektiklerinden bu ülkelerde daha az akciğer kanserine rastlanmaktadır. Sigarayı bırakmak etkili bir akciğer kanserinden korunma yöntemidir. Ama ne yazık ki bu kesin bir çözüm olamamakta sadece riski azaltmaktadır. Kendi sigara içmeyen bir kişi dahi akciğer kanserine yakalanabilir. Çevresinde tütün, sigara kullanılıyor olması buna sebebiyet verecektir. Akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır. Sigaranın içindeki maddeler oldukça tehlikelidir. Asbest, gemi yapımında, madenlerde, yalıtım malzemelerinde kullanılır.

Solunum yollarını tahriş eder. Radon, radyoaktif bir gazdır. Toprakta ve evlerde bulunur. Kokusuzdur. Verem yerleştiği akciğer alanında kansere sebebiyet verebilir. En büyük riski ise daha önceden akciğer kanseri yaşamış kişiler taşır.  Akciğer kanseri belirtileri çok önemli bir şikâyete yol açmaması teşhisini de geciktirmektedir. Akciğer kanseri sinsi bir hastalıktır. Bu kadar tehlikeli olmasının sebebi de budur. Kişiler sigara kullanıyorsa, kronik bronşitleri varsa, mevsimsel öksürük atakları yaşıyorlarsa, balgam şikâyetleri varsa, balgamda kan görülüyorsa, nefes darlığı artmaya başladıysa, kürek kemikleri ile omuzlarda ağrı varsa bunlar kanserden şüphelenilmesini gerektiren belirtilerdir. Bazense bunların hiçbiri olmadan da seyredebilir. Kişilerde sadece iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, terleme şikâyetleri görülebilir.

Akciğer kanseri belirtileri ortaya çıktıktan sonra tanı konulması için testler yapılmaya başlanır.

Düz akciğer röntgeni ile akciğerinde kitle görülen hasta önce bilgisayarlı tomografiye girer. Bu sayede üç boyutlu bir görüntü elde edilir. Bu kitleye nasıl ulaşılacağına karar verilir. Ya tomografi sayesinde ya da bronkoskopi ile kitleye ulaşılır. Kitleden parça alınır. Bu işlemin adı biyopsidir. Patoloji tarafından incelenen parça hakkında son arar verilir. Bunun ardından kemik taraması da istenebilir.

988 Okunma 13 Şub 2016

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorumlar(1 )
    •  sanliurfahaber
      sanliurfahaber Şubat 25, 2016

      Akciğer kanseri neden artıyor?: Sıklığı son 20 yıldır dikkat çekici şekilde artan akciğer kanseri.


Sen de Yorumla!