Nasıl Yapılır

Kapat

Kekemelik nedir ? Belirtileri Nelerdir ? Kekemelik Nasıl Geçer ?

Kekemelik dil ve konuşma yatkınlığı elde ederken, bu gelişim evresinde ortaya çıkabilen bir konuşma problemidir. Tutuk konuşmalar, sesleri çıkartırken uzatmalar kullanmak, kendini ifade etmek için konuşma esnasında kelimeleri fazlası ile yinelemek, kekemeliğin belirtileri arasında gösterilebilir.

Nedenleri nelerdir?
Gelişim sürecinde, konuşma sorunu olarak karşımıza çıkan kekemelik, zamanla yavaş yavaş kendini gösterdiği gibi, ani bir vaka olarakta görülebilir. Genelleme yapılacak olunursa 2 ila 4 yaşları arasında kekemelik adı verilen bu konuşma sorunu, kendini belli etmekte ve çocuğun gelişim sürecini etkileyebilmektedir. Ancak bu yaş grubundaki çocuklar da zaman içerisinde kendi kendine düzelebildiği gibi, bazı istisnai durumlarda da bunun nedeni tam olarak bilinmese de kekemelik bir konuşma sorunu olarak devam edebilmektedir.

Çocuklukta kendini gösteren kekemelik probleminde fizyolojik ve genetik faktörler etkin rol oynadığı gibi, bunun yanı sıra psikolojik etkenlerde kekemeliğin gelişimine ön ayak olabilmektedir. Kekemelik, devamlılığı olan kronik bir rahatsızlıktır. Özellikle erkek çocuklarda, kızlara oranla daha sık görülebilmektedir. Yaşanılan çevre ya da aile ortamı da kekemeliğin, çocukların geçiş dönemlerin de iyi ya da kötü yönde etkilenmesine sebep olabilmektedir. Stresli ve huzursuz ortamlarda kekemelik ileri safhalara ulaşabileceği gibi, tam aksi bir ortamda bu konuşma sorununun çözümüne yardımcı olabilir.

Kekemelik sorunu çeken bir çocuk bu stresli ortamın etkisi ile farklı tik ve mimikler ile de kendisini ifade edebilme ya da güç bulabilme yöntemlerine başvurabilir. Bu göz kırpması, kaş kaldırma, ayak vurma ya da dialog esnasında belli bir rutine oturtulmuş el hareketleri de olabilir. Kekemelik buna benzer bir takım alışkanlıklarında oluşumuna neden olabilmektedir.

Kekemeliğin Tedavisi
Kekemeliğin tedavisi için olumlu ya da olumsuz kesin birşey söyleyebilmek mümkün değildir. Ülkenin birçok yerinde kekemeliği kontrol altına alabilmek için, bu durumdan muzdarip bireylere yönelik uzmanların gözetim ve eğitiminde kekemeliği kontrol altına alabilme merkezleri açılmıştır.

Sosyal yaşamı, bireyler arası ilişkileri, günlük aktiviteleri olumsuz yönde etkileyerek, kekemelik problemi yaşayan kişide içe dönüklüğün, sosyal çevreden uzaklaşarak insanlarla olan iletişimde gerilemenin yaşanmaması adına, işin uzmanı yol gösterici terapistlerle bu konuşma sorunu kontrol altına alınabilmekte, bireyin yaşamını daha kolay idame ettirebilmesi için, sosyal çevreninde desteği ile bu problem çözüme ulaştırılabilmektedir.

229 Okunma 02 Eki 2015

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!