Nasıl Yapılır

Kapat

Çamaşır Nasıl Ayrılır?, Çamaşır Nasıl Yıkanır?, Çamaşır Nasıl Kurulanır?, Çamaşır Yıkaması Nasıl Yapılır?, Makinada Çamaşır Yıkama

İlk önce çamaşırlarınızı kumaş türüne ve renklerine göre ayırın. Beyazlar, renkliler, siyahlar, yünlüler, pamuklular, ipekliler vs olarak. Artık günümüzde ayrı renkleri birlikte yıkamanızı sağlayan, siyahları soldurmayan, renklilerle beyazları birlikte yıkamanıza imkan veren deterjanlar olsa da halen daha çamaşırlarımızı ayırarak yıkıyoruz.

Daha sonra uygun deterjanı çamaşır makinenizin deterjan kısmına koyun, yumuşatıcı ve dilerseniz kireç koruyucunuzu koyduktan sonra start düğmesine basabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da çamaşırları hangi programda yıkayacağınızdır. Yünlüler ve ipeklileri çok sıcak olmayan değerlerde ve kısa programlarda yıkamalısınız. Zaten artık çamaşır makinelerinde yol gösterici, çamaşır cinsine göre hangi programı göstereceğiniz işaretler de mevcut.

Çamaşırlar kirlendiği zaman genelde bir plastik kutuya ya da çamaşır sepetine gelişigüzel atılır.Kirli çamaşırlar nereye koyulursa koyulsun önemli olan hava deliklerinin bulunmasıdır.
Biriken bu çamaşırları yıkamadan önce ilk yapılması gereken cinslerine,renklerine ve kullanım alanlarına göre ayırmaktır.

  • Beyazlar
  • Açık renkli giysiler
  • Koyu renkli giysiler
  • Havlu ve çarşaflar
  • Masa örtüleri,mutfak bezleri vs.

Ayrıca çok kirli,az kirli olarak da gruplayabiliriz ki bu da bize su,elektrik ve deterjan tasarrufu sağlar.Daha sonra bir diğer önemli nokta bu ayırdığımız gruplar için uygun olan programı ve dereceyi bulup ona göre yıkamaktır.

Genellikle beyazlar için 80 derecede uzun program kullanılırken,renkliler için 40 derecede kısa program yeterli olmaktadır.Havlular ve çarşaflar için de 60 derece uygundur.Bunlar ile ilgili detaylı bilgiler çamaşır makinenizin kullanma kılavuzunda belirtilmiştir.Bu kılavuzu iyice okuyup ,talimatlara uygun şekilde çamaşır yıkadığınız takdirde hiçbir sorunla karşılaşmazsınız.

Diğer bir önemli mesele ise deterjan seçimidir.Piyasada çok çeşitli markalarda ve fiyatlarda matik deterjanlar bulunmaktadır.Bunlar genellikle evlerde hepimizin yıllardır kullandığı ,bildiğimiz deterjanlardır.

Tavsiye:Çok kirli olmayan çamaşırlar için ;toz sabun alıp ,bir yoğurt kabının içinde biraz su ile eritip ,çamaşır makinemin deterjan gözüne koyuyorum.Çamaşırlarım mis gibi tertemiz oluyor.Eğer sabunu suyla eritmeden kullanırsanız ,makinenin içinde erimiyor ve çamaşırların üzerinde leke bırakıyor.Bu yöntemle sabun daha katkısız olduğu için içim rahat ve çamaşırlarım daha uzun süre yeni gibi kalıyor ayrıca da bu yöntem çok daha ekonomik.
Özellikle perdeleri toz sabun ile yıkadığınızda bembeyaz olduğunu görebilirsiniz.

Bunların dışında bazı çamaşır gruplarını (hassas çamaşırlar,iç çamaşırları vs.) elde yıkamak gerekir.Bunun içinde yine toz sabun kullanılabilir.
Not:Her koşulda mutlaka çamaşırların etiketinde bulunan yıkama talimatlarına uymaya gayret etmeliyiz.

Çamaşırların çok kirli olan bölgelerini örneğin gömleğin yakalarını bir fırça ile fırçaladıktan sonra makinede yıkarsanız temizlendiğini görebilirsiniz.

Çamaşır suyu giysilere zarar verir.Çok kısa zamanda giysilerin mukavemetinin azalmasına ve yırtılmasına sebep olur.

Beyazlar için ön yıkama faydalıdır.Fakat renkliler için ön yıkama renklerinin bozulmasına sebep olur.

Renkliler sıcak suyla yıkanmaz.Ayrıca şu unultulmamalıdır boya veren bir kumaş her yıkamada boya verir.

Yıkanan çamaşırların kurutulması:

Diğer bir mesele ise makinede yıkanan çamaşırların kurutulmasıdır.Eğer kurutma makineniz varsa bu iş çok kolaydır.Tabi çekme olasılığı olan yünlü ve hassas çamaşırlar hariç diğer tüm çamaşırlarınızı kolayca bu şekilde kurutabilirsiniz.Yıkadığımız bir çamaşır makinesi dolusu giysinin yarısını kurutma makinesine atıp kurutmalıyız.Kurutma makinesini tamamen doldurmamalıyız.

Eğer kurutma makineniz yoksa yapabileceğiniz tek şey çamaşırlarınızı balkonunuzda uygun bir yerde bulunan çamaşırlığa sermenizdir.Yıkanan giysiler kesinlikle direk olarak güneş ışığına serilmemelidir,renkleri solar.Gölgede kutulmalıdır.Ya da kalorifer peteğinin üzerinde kurutulmamalıdır.Petek izi kalabilir ,ütüyle bile düzelmeyebilir. Çamaşırları sererken de kolayca kuruyacak şekilde boyuna serin.Ayrıca çamaşırları silkeleyip düzelterek sermek ütü işinizi kolaylaştırır.Kuru temizleme yapılması gerekenler
Yünlü ,kaşmir,ipek,deri,keten gibi kumaşlardan yapılmış kıyafetler çamaşır makinesinde yıkanmaz kesinlikle kuru temizleme tavsiye edilir.

Kumaş cinslerine göre çamaşır yıkama

Tül perdeler:
Çamaşır makinesinin sentetik programında fazla deterjan kullanmadan ,düşük ısıda ,sadece tül perdeler ile ,makineyi fazla doldurmadan ve yumuşatıcı kullanmadan yıkanmalıdır.
Bebek giysileri
Deterjan yerine toz sabun kullanılarak ,düşük ısıda diğer giysilerin yıkandığı şekilde yıkanır.
Yünlüler
Kuru temizleme önerilir.İlla ki yıkanacaksa yün programında,renklerine göre ayrılıp,soğuk suda yumuşatıcı ile yıkanır.Sererek ve güneşten uzak bir şekilde kurutulur.

Pamuklular:
Renklerine göre ayrılıp;renkliler soğuk suda az deterjan ile ,beyazlar sıcak suda ,uzun programda yıkanmalıdır.
Kadifeler
Kuru temizleme önerilir.Yıkanınca deforme olur,çekebilir ve rengi bozulabilir. İlla ki yıkanacaksa hassas programda ,az deterjanla yıkanmalıdır.
Suni kumaşlar
Sentetik süet,sentetik deri kesinlikle kuru temizleme yapılmaz.Renklerine göre ayrılıp ,yün programında,soğuk su ve az deterjanla ve kısa sıkmada yıkanmalıdır.Kırışmaması için.

Keten:
(Kuru temizleme önerilir.)Renklerine göre ayırdıktan sonra çok kısa programda ,çok az deterjan ile yıkanmalıdır.Eğer kurutma makinesinde kurutulacaksa hafif nemli çıkarılmalıdır.Kolayca ütülenmesi ve kırışmaması için.
İpek
Kuru temizleme önerilir.Yıkamak ipeğe zarar verir,renklerinin parlaklığını,canlılığını giderir.İlla yıkanacaksa hassas programda,soğuk suda,çok az deterjanla yıkanmalıdır.Rengi beyaz olan ipekli giysiye çamaşır suyu koyulursa ,beyaz renk bozulur,ara ara sararmalar olur.

315.095 Okunma 10 Tem 2010

Benzer Yazılar

Yorumlar

Yorumlar(13)
    • tuğcan
      tuğcan Aralık 5, 2011

      Ben açık renklileri 60 -50 derece araasında yıkarım . Renklileri 40da yıkarım. beyazları 60da yıkarım. hassas çamaşırları ise 30da yıkarım.çarşafları 60da yıkarım .beyaz renkli çamaşırları 30da yıkarım .havlular eğer renkli ise 40 veya 30 da yıkarım. havlular beyaz ise 60da yıkarım. inşallah yardımcı olmuşumdur.

    • aslıhan karagöz
      aslıhan karagöz Kasım 28, 2013

      ben beyazları 30 derecede yıkarım yanlışmı yıkadım yanlışsa ne olucak küçülürmü

    • sude
      sude Nisan 3, 2014

      Benim Hirkam Var ve Siyah Beyaz Ne Renge Aticam Bilmiyorum ne yapabilriimm
      Siyahlarami beyazlarami aticam

    • bade
      bade Mayıs 7, 2015

      ben beyazlıları 60+ön yıkama, renklileri 60,açık renklileri de60 da yıkıyorum yanlış mı

    • Didem
      Didem Eylül 13, 2015

      Koyu kot pantolonum vardı kot gibi makineden sonra beyaz izler çıktı nasıl çıkarabilirim?

    • beyza
      beyza Aralık 6, 2015

      siyahlılar kaç derecede yıkanıyo

    • Simay
      Simay Nisan 8, 2016

      Acaba her rengi birbirinden ayırmak gerekiyor mu?

      • rana
        rana Eylül 10, 2016

        tabkide çünkü renker karışır tabi ön yıkamaya alırsın

    • Ayse
      Ayse Ağustos 19, 2016

      Arcelik makinem var hijyen programı nedir bilen varmı acaba beyazları da pamuklu eko yazan programda yıkıyorum yanlış mı acaba

    • rana
      rana Eylül 10, 2016

      ben renklileri sentetikte attım

    • Karmaşık
      Karmaşık Haziran 12, 2017

      Kimin bir elbisesi var nasıl yikayacagim şaşırdım üst tarafı krem eteği lacivert ve rengi doluyor ben nasıl yikayacagim kafam karıştı elimde yikayacagim ama boyası krem renk bulaşır diye korkuyorum… yardım lütfen.

    • Tamer
      Tamer Ekim 5, 2017

      bayanlar Allah aşkına bu renkli+ beyaz ikisini beraber yıkamak iştiyorum nasıl yapıcam söyleyin ayrıldığım için iş bana kaldı rezilim yeminle.bide sentetik diye bişey yazıyo makinada bu nedir.kaç derece olmalıdır durulama sıkma falan nası ayarlıycam offff çok zor muş yaww imdat lütfen


Sen de Yorumla!