Nasıl Yapılır

Kapat

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Pek çok kişi evde orkide yetiştirmenin güç olduğunu düşünür ancak sanılanın aksine orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmek gibidir. Evde yetiştirilmekte olan orkideler dünya üzerindeki tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından gelmektedir. Evde orkide yetiştirebilmenin altın kuralını ise mevcut ev ortamı için en ideal orkide türünü seçmekten geçmektedir.

Evde yetiştirilmesi en kolay olan ve aynı zamanda fiyat yönünden en ucuz olan orkide türü ise Phalaenopsis’tir. Phalaenopsis türü orkidenin çiçekleri oldukça uzun bir ömre sahip olup iki ile altı ay arasında çiçekli kalabilme durumu söz konusu olabilmektedir. Kimi Paphiopedilum orkide türlerini de Phalenopsis türünü yetiştirmek kadar kolay olabilmektedir.

Yetiştirmek istediğiniz orkide türünü seçerken evinizin mevcut sıcaklık ortalamasını dikkate almanız son derece yararlı olacaktır. Bazı dendrobium, paphiopedilum, doritis ve phalaenopsis türleri sıcak ortamı severler. Bu çiçeklerin genel olarak en iyi yetişme sıcaklıkları 18 ila 27 derece arasındaki sıcaklık değerleridir.

Bazı orkide türleri de soğuk ortamları severler. Bunlar; Cymbidium, miltonias, odontoglossum ve bazı dendrobium, ve paphiopedilum orkide bitkileridir. Bu türlerin yetiştirilebilmesi için en ideal sıcaklık değerleri 12 ila 21 derece arasındadır.

Orkide bitkisini evinizin hangi penceresinde yetiştiriyor olursanız olun mutlaka öğlen vakti güneşten dik olarak gelen ışınlardan korumanız son derece önemlidir. Jaluzi ya da perde arkasında orkidelerinizi yetiştirmeniz orkide bitkileriniz için mükemmel bir ortam yaratacaktır.

Orkideler için nem oldukça önemlidir. %40 ila %80 aralığındaki nem oranı orkide bitkiniz için çok uygundur. İçi çakıl dolu olan tepsilere su doldurulması nem miktarının artırılmasına önemli katkı sağlayacaktır. Ancak bunu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta orkide saksısının çakıl üzerine oturtulması esnasında su seviyesinin çakıllardan altta olmasının sağlanmasıdır. Günlük olarak sprey ile su püskürtme işlemi yapmak da çiçeğin bulunduğu ortamdaki nem oranını arttırmaya katkı sağlayabilmektedir.

Orkideyi sulama sıklığı ise bitkinin bulunduğu ortamın nem değerine, saksının mevcut harç yapısına, saksı çeşidine ve orkide saksısı ebatına göre değişiklik gösterebilmektedir. Orkide bitkileri genellikle iki sulama arasında kurumayı sevmektedirler. Henüz gelişim çağındaki orkide bitkileri, etli köklü ve yaprakları ince olan orkideler sürekli olarak nemli kalmayı sevmektedirler.

Orkide Saksı Toprağı

Orkide saksı toprağı hindistan cevizi lifleri, çam kabukları, sphagnum yosunu ya da pomza gibi saksı materyallerinden oluşmaktadır. Tüm bu materyaller orkide bitkileri için özel olarak hazırlanmış durumda olan karışım biçiminde ya da ayrı olarak orkide satışı yapan yerlerde ya da internet ortamında satılmaktadır.

Orkide Gübreleme

Orkideler düzenli olarak hazırlanmış olan orkide gübresi ile ya da NPK 15-5-5 kompoze gübreden 4 litreye yarım çay kaşığı kadar karıştırılması sureti ile gübrelenmelidir. Gübreleme yaz mevsiminde haftada bir, kış mevsiminde ise ayda bir olmak üzere gübreleme yapılması gerekmektedir.

Orkide Sulama ‘da Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Orkide sulama işleminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

– Orkideleri sabah ya da öğlen saatlerinde sulamaya dikkat edilmeli.
– Sulama orkidenin kök boğazını geçmeyecek biçimde yapılmalıdır.
– Sulama esnasında yapraklara su kaçırılmaması gerekir.
– Saksı altlığında su kalmamasına özen gösterilmelidir.
– Hastalıklı bitkilerin varlığı söz konusu ise daldırma yöntemiyle sulama yapılmasından kaçınılması gerekir.
– Sulama suyunun sıcaklık değeri orkide bitkisinin bulunduğu ortamla aynı olmalıdır.

Orkideler Neden Budanır?

Orkideleri sıklıkla budamaya gerek yoktur. Orkide budama işlemi Eylül ve Kasım aylarında yapılır. Orkide budama işlemi bazı sebeplerden dolayı yapılmaktadır.

– Orkidelerde ölü kısımlar varsa,
– Yeniden çiçeklendirme için,
– Bitkiye şekil verilmesi amacıyla

Orkide Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Orkide yetiştirmekte orkide bakımı oldukça önemlidir. Ancak orkide bakımı kadar önemli olan diğer konular ise orkidenin yetiştirilebilmesi için şartların uygun olmasıdır. Orkide bakımı nasıl yapılır video izle

– Orkide için doğru ışığın sağlanması gerekir.
– Temiz hava sirkülasyonun iyi biçimde sağlanması önemlidir.
– İç mekanlarda %40 la %70 arasında nem oranı olması önemlidir.
– Orkidelerin uygun saksıda yetiştirilmesi gerekir.
– Zaman zaman seyreltik gübrelerle gübreleme yapılması gerekir.
– Orkide için gece ve gündüz sıcaklıklarının yeterli düzeyde olması önemlidir.
– Zamanı geldiğinde saksı değişimi yapılması ve orkideler için özel olarak hazırlanmış olan saksı harcı kullanılması önemlidir.
– Orkide türlerine uygun bir sulama programı gerekmekle birlikte sulama içinde saf su kaynağı kullanılmalıdır.

1.161 Okunma 27 May 2017

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!