Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Nasıl Yapılır

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bahcemiz
  4. »
  5. Aromaterapi Nedir?, Aromaterapi Nasıl Yapılır?, Aromaterapi Özellikleri, Aromaterapi Yapılışı,Aromaterapi Ürünleri,Aromaterapi Masajı

Aromaterapi Nedir?, Aromaterapi Nasıl Yapılır?, Aromaterapi Özellikleri, Aromaterapi Yapılışı,Aromaterapi Ürünleri,Aromaterapi Masajı

Arthur Arthur - - 11 dk okuma süresi
206 0
Aromaterapi Nasıl Yapılır

Aromaterapi Nedir?, Aromaterapi Nasıl Yapılır?, Aromaterapi Özellikleri, Aromaterapi Yapılışı,Aromaterapi Ürünleri,Aromaterapi Masajı

Aromaterapi nedir?

Aromaterapi, bitkilerde bulunan uçucu yağlarla yapılan tedavi sistemine verilen addır. Burada söz konusu olan uçucu yağlar oda sıcaklığında buharlaştıkları için, “eterik yağ” veya “esans” olarak da isimlendirilirler.

Bitkiler özellikle tıp dünyasında, ilaç sanayiinde çokça kullanılmaktadır. Kozmetikte de bir hayli talep gören bitkiler ve bitkisel yağlarla tedaviye aromaterapi denir. Her cilt tipine uygun bitkisel yağ ile kendi kreminizi hazırlayabilirsiniz. Bunun için bazı bitkisel yağlara ve içinde parfüm bulundurmayan bir temizleyici krem ya da süte ihtiyacınız var. Bitkisel yağları aktarlarda bulabilirsiniz.

    • Normal ciltler için : Gül, lavanta, sandal ağacı
    • Kuru ciltler için : sarı papatya, sardunya, gül ve ylang-ylang
    • Karma cilt için : lavanta, sardunya
    • Çok hassas ciltler için : sarı papatya, yasemin, gül

Temizleme sütünüze ya da kreminize her 100ml’ye 2 damla bitkisel yağ damlatmalısınız. Hazırladığınız karışımı yine her zamanki sabah-akşam kullanmalısınız.

Aromaterapi, bitkilerden elde edilen yağların kullanımına dayanan doğal bir tedavi yöntemidir. Bitkilerden elde edilen bu uçucu yağlardaki konsantre bitkisel enerji masaj, buğu veya banyoda kullanılmaktadır. Bitkilerin kokularını toplamak ve kullanmak insanlık kadar eski bir arzudur. Kokular insandaki sistemi dışarıdan etkiler, güzel kokulara karşı vücudumuz görmeden reaksiyon verir.

Aromaterapik yağ adını verdiğimiz uçucu yağların elde edilmesi 5000 yıl önceye dayanmaktadır. Mezopotamya’da arkeologlar 5000 yıllık distilasyon cihazı bulmuşlardır. Aromatik yağlar binlerce yıllık geçmişi ile insanlığa şifa dağıtan iyileştirici özelliği olan yağlardır. Bu yağlar çiçeklerden, köklerden, ağaç ve meyve kabuklarından, yapraklardan damlacıklar halinde elde edilip, bitkilere hayat ve koku veren tüm özellikleri taşırlar. İnsanoğlu, bitkinin kalbi sayılan bu yağların yararını binlerce yıl önce keşfetti.

Aromaterapi bir yaşam biçimi olarak günümüzde yeniden önem kazanmaya başladı. İnsanın kendini sağlıklı ve zinde hissetmesini sağlayan ve kimyasal ilaçların yol açtığı yan etkileri bulunmayan alternatif tedavilerin günümüzdeki en popüler uygulaması haline geldi.

Aromaterapi yönteminin en büyük özelliği, bedensel savunma mekanizmalarım hızlandırarak vücudu bir bütün olarak iyileştirmesidir. Aramoterapide kullanılan 46 yağ vardır. Bu yağlar güneş ışığından etkilendikleri için koyu renk şişelerde muhafaza edilirler. Yüzde yüz konsantre durumunda bulunan bitkisel yağlar, avokado yağı, badem yağı, buğdayözü yağı. zeytin yağı, üzüm çekirdeği yağı gibi yağlarla birlikte kullanılır. Bitkisel yağların cilt üzerine direkt kullanılabilmeleri için, yoğun olduklarından yardımcı yağlarla yumuşatılmaları gereklidir. Bu işleme dilüe etmek deriz. Yardımcı olarak kullanılan yağlar tek başına iyileştirici özelliğe sahip mineral, protein ve vitamin depolarıdır.

Temel aromatik yağlarla geç yaşlanmayı, tonik ve derin temizleyicilerle komple bir güzellik tedavisi yüze rutin olarak uygulanmalıdır. Her mamul her türlü cilt, değişik tür problem, kuru ciltten normal cilde kadar, porusların açılıp veya aknelerin tedavisi gerçekleştirilir. Yüzü korumak için bu zaruri ve faydalı güzellik yağlarını kullanırken göz, ağız ve burun alanlarına reaksiyon vereceği unutulmamalıdır.

Bu yağlar, bilimsel olarak fizyolojik etkinin yanında dimağa da etkili olmaktadır. Daha güzel görünmek ve bunun yanında daha iyi hissedebilmek için bu yağların uygun kombinasyonunun yapılması zaruridir. Örneğin, kuru cilde sahip bir kişide gül ve lavanta yağları asabi durumda olanlarda rahatlık hissi yarattığı gibi cilde fayda sağlayacaktır. Yahut yoğun bir günün yorgunluğu sardunya ve neroli yağları kullanılarak enerjik hale gelebilir ve daha güzel olursunuz.

Her ne kadar bu yağlar cilt tarafından kozmetik ürünlerden daha etkin emilirse de, bazı yağlar diğerlerine nazaran ince ve duyarlı ciltler için daha etkendir. Bu vücut derisinin tersine yüzün bütün gün güneş ışığı, hava kirliliği ve iklim şartlarına maruz kalmasından dolayıdır. Diğer yağlardan farklı olarak bu tür rahatlatıcı, iyileştirici ve canlılığı tekrar sağlayıp cildi yenileyen yağlar tercih edilir. Aşağıdaki liste yüz için kullanılan aromaterapik yağları içermektedir.

Ana Aromatik Yağlar: Sardunya, Yasemin, Lavanta, Nerdi, Gül, Menekşe, Ylang-ylang.

Ana Tedavi Yağlar: Papatya (kaşıntı, rashes), Ardıç (akne, yağlı cilt), Limon yaprağı, (porusları açmada), Mandalina (çatlaklar, gevşek cilt), Kadife çiçeği (kuru ve hassas ciltler), Mimoza (sorunlu ciltler), Portakal (buruşuk ve solgun yüz).

  • Aromaterapi’yi Uygulama Metotları

1-) Masaj: Bu uygulama insan organizmasının kemik ve kas yapısı ile sinir sistemini iyi bilen masörlerce yapılmalıdır. Masaj yapmak için uçucu yağlar doğrudan kullanılmaz. Çünkü tahriş edebilirler. Taşıyıcı yağlarla seyreltmek gerekir. Seçilen yağın yapısı ve tedaviye uygun olması alınacak sonucu güçlendirmektedir. Burada esas olan, bakım esnasında seçilecek yağın kişinin terapi amacına uygun olası ve terapinin etkisine uyum sağlamasıdır.

2-) Kompres: İhtiyaca göre soğuk veya sıcak uygulanabilir. Soğuk kompres, başağrıları, burkulmalar ve şişmelerde faydalıdır. Sıcak kompres ise, kas ağrıları, artrit romatizma, diş ağrıları ve apselerde yararlı olur.

3-) İnhalasyon: Bu metod özellikle üst teneffüs yolu rahatsızlıkları, soğukalgınlığı, nezle, sinüs rahatsızlıkları, öksürük ve boğaz problemleri ile cilt bakımında kullanılır. İçinde kaynayan su bulunan bir kaba, 3-4 damla uçucu yağ damlatıldıktan sonra, başın üzerini bir havlu ile kapatıp, birkaç dakika derin nefes alınması ile uygulanır.

Ayrıca evlerdeki odalarda, koku taşları veya koku lambaları üzerine uçucu yağ ya da uçucu yağ karışımları ilave edilerek, sakinleştirici, dinlendirici, rahatlatıcı, neşelendirici, kışın da soğuk algınlıklarından koruyucu ve tedavi edici ortamlar oluşturabilir.
4-) Banyo: “Fitobalneoloji” adı verilen banyolar; uyku bozuklukları, sinirlilik, romatizmal hastalıklar, soğuk algınlıkları ve enfeksiyonal deri hastalıklarının tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

Güzellik ve cilt sağlığı sorunlarında Aromaterapi; cilt nemlendirici kompresler, cilt temizleyici kokulu sular, cilt dinlendirici buğular ve masajlar yoluyla faydalı olur.

Uçucu yağlar, doğal yağlar olup, yan etkileri az ve oldukça pahalıdırlar. Alkol, aldehit, keton, ester ve terpenleri içerirler. Ayrıca antiseptik, antibakteriyel, antifungal, antiviral, antispazmodik ve antioksidan etkiler taşırlar.

  • Uçucu Yağların Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar:

1-) Uçucu yağlar dahilen kullanılmazlar.
2-) Masaj yapılırken, mutlaka taşıyıcı yağlarla seyreltilerek kullanılmalıdırlar.
3-) Uygulama sırasında, uçucu yağlar göze kaçırılmamalıdır.
4-) Küçük çocuklar ve ev hayvanlarından uzak tutulmalıdır.
5-) Hepatit, epilepsi, kanser, Perkinson ve alerji gibi ciddi rahatsızlıları olanlar kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdırlar.

1-) Deri bakımı için eter yağları:

Anti mikrobik: Kekik, adaçayı, mele, karanfil, lavanta, limon, terpentin, okaliptüs

İltihap önleyici: Papatya, lavanta, civanperçemi

Antimikozit (Mantarları yok edici): Lavanta, mırra, mele, civanperçemi

Haşerelere karşı: B. Itır, karanfil, sedir, civanperçemi, okaliptüs

Yara iyileştirici: Lavanta, günlük, gül, neroli, papatya

Dezodorizan (kötü kokuyu yok edici): Selvi, ardıç, limon çayı, kekik, adaçayı

2-) Sindirim rahatsızlıklarında eter yağının etkisi:

Krampları çözücü: Nane, kimyon, papatya, turunç., rezene

Şişkinliğe karşı: Turunç, nane, reyhan, rezene

Safra arttırıcı: Nane, lavanta, kimyon

Karaciğeri güçlendirici:
Nane, lavanta, biberiye

İştah açıcı: Turing, zencefil, anason, melekotu kökü, portakal

3-) Kan dolaşımı, kas ve eklem rahatsızlıklarında eter yağının etkisi:

Tansiyon düşürücü: Limon, ylang-ylang, mercanköşkü, lavanta

Tansiyon yükseltici: Biberiye, kekik, okaliptüs, nane

Lenfleri çalıştırıcı: Huş, Greyfurt, rezene, limon

4-) İdrar yolları, cinsel organlar ve hormon rahatsızlıklarına karşı eter yağının etkileri:

Krampları çözücü: Misk adaçayı, lavanta, yasemin, papatya

Anti mikrobik: Mela, bergamiye, sandelodunu, papatya

Cinsel gücü arttırıcı: Kakule, neroli, yasemin, gül, ylang-ylang, misk adaçayı

Süt arttırıcı:
Anason, rezene, yasemin, kimyon

Rahmi kuvvetlendirici: Mırra, gül, günlük, oğulotu, yasemin

Adet düzenleyici: Misk adaçayı, rezene, nane, papatya

5-) Nefes yolları rahatsızlıklarına karşı eter yağının etkileri:
Balgam söktürücü:
Terpentin (gam yağı), kekik, mırra, rezene, cam, okaliptüs, sandelodunu

Anti mikrobik: Huş, greyfurt, limon, rezene

6-) Sinir sistemini kuvvetlendirici eter yağları:

Teskin edici: Bergamiye, limon, oğulotu, papatya, lavanta

Uyarıcı: Neroli, nane, ylang-ylang, yasemin, reyhan

Sinirleri güçlendirici: Oğulotu, lavanta, biberiye, ardıç, papatya, misk adaçayı

7-) Immün (bağışıklık) sistemini kuvvetlendirici eter yağlan:

Ateş düşürücü: Adaçayı, nane, limon, reyhan

Terletici: Biberiye, kekik, papatya

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir