Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?
Ayva çok sevilen bir sonbahar meyvesidir. Özellikle C vitamin bakımından zengin olması ve bol lif barındırması nedeni ile sıklıkla tüketilmesi gereken bir besin maddesidir. Bunun dışında anti-oksidan özelliği ile vücudu toksinlere karşı da korur. Strese karşı sistemi koruyarak vücudun zayıf düşmesini önler. Ancak ayvayı her mevsim taze olarak tüketmek mümkün olmadığı için reçel yaparak da ayvayı tüketmek mümkün olabilir. Bu sebeple ayva reçelinin nasıl yapıldığına bir bakalım.
Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?
Önce malzemelerinin malzeme listesine bir göz atmakta fayda var.
Ayva Reçelinin Malzemeleri
- 3 adet büyük boy ayva,
- Ayvaların üzerini geçecek kadar su (1,5-2 su bardağı su),
- 2 su bardağı şeker (bu ortalama bir miktar, daha çok tatlı seviliyorsa şeker miktarı artırabilir),
- 3-4 adet karanfil (karanfil miktarı da isteğe göre değişebilir, ancak çok fazlası reçeli acı yapar),
- 4-5 adet ayva çekirdeği.
- 1 limonun suyu
Ayva Reçelinin Yapılışı
Öncelikle ayvalar soyulur ve kararmaması için vakit kaybetmeden küp küp doğranır. (Ancak hızlı hareket etmeye rağmen kararma eğilim görülürse ayvalar limonla ovulabilir ya da önceden hazırlanan limonlu su içine konulabilir.)Doğrama işi bittikten sonra limonlu suda iseler ayvalar süzgece alınarak fazla sudan ayrılmaları sağlanır. Ayvalar geniş bir tencereye alınarak (çelik tencere tercih edilebilir)üzerini geçecek kadar su konur ve kaynamaya bırakılır. Yalnız dikkat edilmesi gereken nokta harlı ateş yerine orta ateşte pişirilmesidir. Yumuşayan ayvaların üzerine şeker, ayva çekirdekleri ve karanfiller eklenir. Şeker eriyene kadar yavaşça karıştırarak kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar kaynamasına müsaade edilir. Ocaktan almadan yaklaşık olarak 5 dakika öncesinde limon suyu eklenir. Zamanı geldiğinde ayva reçeli ocaktan alınır.
Ayva Reçelini Saklarken Dikkat Edilecekler
Ayva reçelini ocaktan alındıktan sonra eğer hemen tüketilmeyecekse sıcak olarak bir kavanoza konmalı hemen kapağı kapatılmalıdır. Bira soğuduktan sonra bir gün boyunca ters çevrilerek kapağının üzerinde tutulmalıdır. Daha sonra kavanoz normal şekline getirilebilir. Bu şekilde ağzı açılana kadar buzdolabı dışında da muhafaza edilebilir. Ağzı açıldıktan sonra buzdolabına konmalıdır. Eğer yakın zamanda tüketilecekse ayva reçeli soğuduktan sonra kavanoza konabilir. Ayva reçeli yapılırken dikkat edilecek bir nokta da reçelin kıvamının ayvanın cinsine göre değişeceğidir. Yine önemli bir nokta da ayva reçeli soğudukça daha kıvamlı bir hale gelir. Ayrıca ayva reçeline yoğun turuncu rengi veren ayva çekirdekleridir, bu sebeple reçele ayva çekirdekleri eklemeyi ihmal etmemek gerekir. Reçel kavanozlarını serin ve ışık görmeyen bir yerde saklamak reçellerin ömrünü uzatır.
Ayva reçelinin bir başka tarifi ise ayvaların rendelenerek yapılmasıdır. Ayvalar soyulur ve rendenin aklın tarafı ile rendelenir. Çekirdekli kısma dokunmamak ve o kısmı rendelememek gerekir. Rendelenmiş ayvalar suyla karıştırılır ve orta ateşte kaynamaya bırakılır. Rendelenmiş oldukları için miktara göre 5-10 dakikada haşlanan ayvalara toz şeker eklenerek erimesi beklenir. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Reçel kıvamı alınca içine bir miktar eritilmiş limon tuzu eklenir ve ocaktan alınarak kavanozlara koyulur.