Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Nasıl Yapılır

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Nasil Yapilir
  4. »
  5. Kompozisyon Nasıl Yazılır?

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

admin admin - - 4 dk okuma süresi
73 0

Kompozisyon Nasıl Yazılır? Kompozisyon farklı nesneleri, parçaları, nesneleri, öğeleri bir araya getirmek, bir bütün oluşturmak demektir. Mimarlık, güzel sanatlar, müzik ve de edebiyatta kullanılır. Edebiyatta anlamı düşünce ve duyguları düzgünce sıralamak ve ifade etmektir. Bir dün yazı çalışması olduğunu söylenebilir. En az üç bölümü vardır. Bunlar giriş (serim), gelişme (düğüm) ve sonuç (çözüm) bölümleridir. Kompozisyon nasıl yazılır sorusunun cevabı bu bölümlerde saklıdır. Giriş bölümünde verilen konuyu açıklamaya girişilir. Bu bir düşüncedir. Düşünce giriş bölümünde belirtilmelidir. Bu bölümde dikkat edilmesi gereken örnek verilmemesi ve açılama yapılmamasıdır. Kısaca ve öz olarak bilgi verilmelidir.

Gelişme bölümünde ise giriş bölümünde belirtilen düşünce açıklanır.

Örnek verilmek isteniyorsa bu bölümde verilebilir. Ancak gelişme bölümüne “Örneğin” diye başlanmaz. Verilen örneğin birden fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Gelişme bölümünün sadece bir paragraf olması gerekmez. Devam niteliğinde olduğu unutulmamalıdır. Ne olacak merakının hâkim olduğu bir bölüm olması şeklinde yazılmalıdır. Sonuç bölümü giriş ve gelişme bölümünün ortak düşüncesinin yazıldığı bölümdür. Bu bölümde fazla ayrıntıya girilmemelidir. Anlatım kısa ve öz olacak şekilde yapılmalıdır. Çıkarılan ana düşünce bu bölümde açıklanır.Kompozisyon nasıl yazılır sorusunun cevabını vermek için ne olup ne olmadığına bakılması gerekmektedir.

Yazma ve konuşmanın ayrı şeyler olduğu unutulmamalıdır. Konuşurken ifadelerde tutarsızlıklar oluşabilmektedir ama yazıda böyle olmamasına dikkat edilmelidir. İyi bir kompozisyon yazmanın yolu iyi bir okur olmaktan geçer. Okumak kişilere düşünsel zenginlik kazandırır. İnsanın hayal gücünün sınırı bildikleri ile sınırlıdır. Geniş kelime dağarcığı geniş bir hayal gücünü beslemektedir. Okuyarak nasıl kompozisyon yazabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Yazmak istediğiniz dilin kurallarına hâkim olmalısınız. Her dilin kendine özgü kurallarının olduğu unutulmamalıdır. Sözcüklerin hem gerçek anlamları hem de mecaz anlamları bilinmelidir.  Yazı dili kendine has kurallara sahiptir. Konuşulan şekilde yazı yazılmaz. Dilbilgisi kurallarına hâkim olunması gerekmektedir. Dilbilgisi kurallarına ne kadar hâkim olunursa o kadar iyi bir yazı ortaya çıkar. Yazı ve anlattığı kendi içinde tutarlı olur ve bu yazının keyifle okunmasını sağlar. Yazım yanlışları, imla hataları, yanlış sözcük kullanımları yazının okunurluğunu azaltır.Kompozisyon nasıl yazılır sorusunun bir cevabı da gereksiz sözcük kullanımından kaçınmakta yatar.

Gereksiz sözcükler okuyucuyu yorar. Kompozisyonun takibini zorlaştırır. Büyük bir anlatımsal kusurdur. Yazarken cümleler kısa ve net olmadır. Ve gereksiz cümlelerden ve sözcüklerden arındırılmış olmalıdır. Konuyu sınırlandırmak da yazımı kolaylaştırır. Örneğin aşk çok uzun ve kapsamlı bir konudur. Aşk konusunda yazmak istediğiniz alt konuyu belirlemeniz yem yazmanızı kolaylaştırır hem de okur daha rahat okuyabilir. Yazınızın başlığına da çok dikkat etmelisiniz. Başlık bir yazının kimliği görevini görür. Yazının iyi ve düzgün görünmesi de gerekmektedir. Bunun için yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine çok dikkat edilmelidir. Noktalama işaretleri yazının rahat okunmasını sağladıkları gibi yazı ya canlılık da kazandırırlar.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir