Kuru Fasulye Nasıl Yapılır? Özellikle kış aylarında çokça tükettiğimiz baklagiller vücudumuz için büyük önem taşıyor. Bu soğuk günlerde sıcacık bir bakla yemeği en çok ihtiyacımız olan şeylerden biridir. Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biri olan kuru fasulye vazgeçilmezlerden biridir elbet. Kuru fasulye nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz bu yazımızda. Kuru fasulye iki farklı şekilde yapılıyor biri etli kuru fasulye diğeri ise et sevmeyenler için etsiz kuru fasulye.
Kuru fasulye nasıl yapılır?
Öncelikle fasulyelerimizi haşlıyoruz. Eski den annelerimiz bir gece önceden ıslardı aslında bu doğru olan yöntem çünkü bu sayede fasulyelerin gazı çıkmış oluyor tüketmek daha kolay oluyor. Ama şimdilerde haşlanarak yapılıyor. Size hangisi uygun gelirse o şekilde ben bir gece önceden ıslayıp yapmayı tercih edenlerdenim. Hatta çalışan bayansanız şöyle yapabilirsiniz 3 kere de pişirmelik fasulyeyi ıslatıp sonra haşlayın 3 poşet yapıp deep freze atın bu sayede dolabında hemen alıp yapacak haşlanmış fasulyeniz olur.
Etli yapacak iseniz kemikli et kullanmanız uygun olacaktır.
Etlerimizin iyi pişmesi için haşlıyoruz isterseniz kuşbaşı et ile yapabilirsiniz. Etlerimizi haşladıktan sonra suyun içinden alıyoruz suyunu ayrıca kullanacağımız için bir kenara alıyoruz. Fasulyemizi yapacağımız tenceremizi alıyoruz içine birazcık yağ koyuyoruz çok yağ koymayalım çünkü etin içinde de muhtemelen bir kısım yağ olacaktır ortaya çok yağlı bir şey çıkmasın. İçine etlerimizi atıyoruz birazcık yağda çeviriyoruz. Bir çorba kaşığı kadar domates salçası yarım kaşıkta biber salçası koyuyoruz. Salçamızı yağda iyice eritiyoruz etlerle harmanlıyoruz karabiber birazda kırmızı toz biber ekliyoruz daha sonra haşlanan fasulyelerimizi koyuyoruz. Artık bu aşamada kaşıkla karıştırmıyoruz çünkü haşlanan fasulyeler parçalanabilir. Karışması için tencereyi sallıyoruz. Bu şekilde karışmış oluyorlar. 5 dakika kadar kavuruyoruz tatlar birbirine karışıyor bu şekilde. Kenara aldığımız et suyunu ekliyoruz dilerseniz normal su da ekleyebilirsiniz ağır olacağını düşünürseniz. Üstünü aşacak kadar hatta biraz daha fazla su ekliyoruz.
Kuru fasulye nasıl yapılır sorusunun püf noktasını vereceğim burada.
Fasulyeyi ocakta bıraktık 2 tane güzel domatesi en ince şekilde rendeliyoruz hatta robottan geçirirseniz daha ince olur daha güzel olur. Fasulye kaynamaya başlayınca bu domatesleri yavaşça fasulyeye ekliyoruz tuzunu kontrol edip eksikse eğer tuz ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Rengi turuncuya dönen etli kuru fasulyeniz hazır.
Etsiz kuru fasulye
Ben bu tarifi öğrencilik dönemimde yapardım. O zamanlar öğrenci olduğumuz için et alamazdık. Biz de böyle yapardık. 1 adet orta boy soğanı soyuyoruz güzelce kıyıyoruz soğanımızı sonra tencereye yağ koyuyoruz soğanları içine atıyoruz soğanları yakmamaya ya da çok kavurmamaya dikkat edin. Soğanları karıştırarak kavuruyoruz ölene kadar yani diriliğini kaybedene kadar kavuruyoruz sonra içine yine domates salçası ve biber salçası karışık koyuyoruz baharatları ekliyoruz ve fasulyeleri atıyoruz. 5 dakika kadar kavuruyoruz. Sonra suyumuzu ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca iki tane domates rendeleyip ekliyoruz ve fasulyemiz pişiyor. Sıcak sıcak yiyoruz. Afiyet olsun.
Karabiberli pilav, öncesinde küçük taneli kuru fasulye, yanında turşu.
Kuru fasulye pilav cacık üçlüsü❤️
Kuru fasulye ve yogurtlu bulgurlu pilav gaz yapar iyibilgi
Kuru fasulye pilav cacık üçlüsünü ayrı yemeyi seviyorsunuz galiba
“Mum ışığında kuru fasulye pilav yemeye hazır mısın?” dedim. Soğanda olursa varım dedi. Bir daha sevdim .
şekerim kuru fasulye pişirdiğiniz de içine yarım kilo semizotu koyun şahane oluyor ya da bir avuç taze kişniş o da süper oluyor
bu elit insan takımı kuru fasulye yiyemez onlar mutlaka ördek yemeli diye bir kaide mi var bu hayatta sınıflandırma hoş değil..