Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Nasıl Yapılır

  1. Anasayfa
  2. »
  3. El İşi Becerileri
  4. »
  5. Leke Nasıl Çıkar?, Leke Nasıl Çıkartırız?, Leke Nasıl Temizlenir?, Leke Temizleme Metodları, Lekeli Pis Kıyafetler Nasıl Temizlenir

Leke Nasıl Çıkar?, Leke Nasıl Çıkartırız?, Leke Nasıl Temizlenir?, Leke Temizleme Metodları, Lekeli Pis Kıyafetler Nasıl Temizlenir

Arthur Arthur - - 41 dk okuma süresi
520 26

Leke Nasıl Çıkar?, Leke Nasıl Çıkartırız?, Leke Nasıl Temizlenir?, Leke Temizleme Metodları, Lekeli Pis Kıyafetler Nasıl Temizlenir

Mürekkep Lekesi
Mürekkep her yerde. Tükenmez kalemlerden çocukların keçeli kalemlerine ve mürekkep püskürtmeli yazıcılara kadar mürekkeple düzenli olarak karşılaşırsınız.
 
Bu durum dikkate alındığında, şu veya bu zamanda bir mürekkep lekesi ile karşılaşmanız da kuvvetle muhtemel bir durumdur.

Mürekkep; tanımı itibariyle, lekelemeye yönelik olarak tasarlanmış bir maddedir. Silinmeye karşı doğal olarak dirençli boyalardan veya pigmentlerden yapılır. Bu nedenle kullanıldıkları malzemelerde, yazılmış veya basılmış materyallerde bulaşma olması engellenmeye çalışılır; fakat aynı zamanda yanlışlıkla kumaşa veya döşemeye bulaştıklarında çıkarılmaları güç olabilir.

Herhangi bir mürekkep lekesi çıkarma olasılığı; mürekkebin bileşimi, kumaşın tipi, lekenin kumaş üzerinde, halıdaki kalış süresi ve bilinçli leke çıkarma işlemi dahil olmak üzere bir takım faktörlere dayanmaktadır.

Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar?

Mürekkepler, bileşim olarak farklılık gösterdikleri için her tür mürekkep lekesi için aynı ölçüde etkili leke çıkarıcı bulmak mümkün değildir.
Bu yüzden mürekkep lekesi çıkarılır iken en önemli sorun; çok farklı mürekkep formülü olmasında ve bu nedenle mürekkep lekesi nasıl çıkar sorusuna ilişkin tek bir yanıtın olmamasındadır.
Neyse ki, mürekkep lekesi çıkarırken birçok durumda yararlanabilecek olduğunuz ve başarılı olabilen yöntemler de vardır:

Mürekkep Lekesi ile İlgili Yanlış Düşünceler

Mürekkep lekesi ile ilgili olarak en azından iki tane çok yaygın, fakat tamamen birbiriyle çelişen yanlış düşünce vardır.
Birincisi, mürekkebin kumaştan asla çıkarılamayacağı kanısıdır.
İkincisi ise genel leke çıkarıcıların bir mürekkep lekesi için her zaman çözüm olacağı şeklindedir.
Mürekkeple lekelenen bir giysinin artık kullanılamayacağından korkanlar için mürekkebin türüne, kumaşın türüne ve lekenin ne kadar zaman kumaş üzerinde kaldığına bağlı olarak değişen derecelerde umut vardır. Leke çıkarıcıların bütün mürekkep lekelerini çıkaracağına inananlar ise hayal kırıklığına karşı hazırlıklı olmalıdırlar. Bütün müdaheleler yapılmasına karşın, hiçbir yöntemle çıkarılamayan lekeler de vardır.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?

Mum Lekesi

Doğum günü partilerinde, çeşitli kutlamalarda, bazı dinlerin törenlerinde ve aroma terapide de kullanılan renkli ve kokulu mumlar; dekoratif objeler, vurgulayıcı unsurlar ve ilginç sohbet konusu şeklinde varlık gösterirler. Çiçek kokulu mumlar koku duyumuzu şenlendirmelerine karşın, malesef hiç hoş görünmeyen mum damlaları görüntüye girerek bizi tekrar dünyanın bir temizlik işleri yeri olduğu gerçeğine geri döndürmektedir.

Mum konusunda genellikle fazla endişelenmeye gerek yoktur ve damlayan mumlar neredeyse meydana geldikleri kadar kolay bir şekilde çıkartılabilmektedir. Bunun yanında mumun damladığı yüzey tipine ve yerine bağlı olarak, mum lekesi çıkarılmasında doğru ve bilinçli yöntemlere ihtiyaç vardır. Ayrıca giysiler sözkonusuysa, yalnız kuru temizleme yapılabilen kumaşlar suyla temas etmemelidir.

Mum Lekesi Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mum lekesi oluştuğu anda panik yapmamak gerekir. Yeni oluşmuş ve henüz sıcak durumda olan mum damlalarına müdahele etmek mumun çıkarılması bir yana daha da yayılmasına neden olabilir.
Bu yüzden birçok leke için erken müdahele etmek gerekirken sözkonusu olan mum lekesi ise biraz beklemek gerekir.

Mum, kimyası dolayısıyla katı halde daha kolay çıkarılır. Bu özellik, mumların (parafin mum, jel mum, simli mum, pasta mumu, kokulu mum, renkli mum, balmumu vb.) genel özelliğidir. Ayrı bir önem verilmesi gereken konu da; mum lekesi nasıl çıkar konusunda internette yazan ve tahminlere dayanan uygulamalarla mum lekesini çıkarmaya çalışmanın yüksek ihtimalle mevcut durumu daha da kötüleştirecek olmasıdır.
Emin olmadığınız sürece mum lekesi için müdahele etmemeniz ve bir temizleme profesyonelinden destek almanız daha iyi olacaktır.

Pas Lekesi Nasıl Çıkar ?

Pas

Pas sadece kumaşlar için değil, aynı zamanda zeminler, mobilyalar ve başka birçok eşya için de sık rastlanan bir sorundur.
Temel olarak, paslanma bir metalin oksitlenmesidir. Bu oksitlenme, temizlenmesi zor olabilecek pas lekeleri bırakabilir.

Pas Lekesi

Alüminyum ve bakır gibi birçok metalin paslanabilmesine karşın, insanların çoğu pası demirle özdeşleştirir. Çeşitli paslanma şekilleri vardır ve bunların hepsi farklı görünüme sahiptirler. Paslanan demir veya metal kırmızımsı kahverengi bir pas lekesi yaratır.

Su veya nem, demirle temas ettiğinde; su, havadaki karbondioksitle reaksiyona girerek karbonik asit yaratır. Bu asit, demiri zayıflatır ve çözündürmeye başlar. Aynı zamanda su (h2o), kendisini oluşturan parçacıklara bölünür: yani hidrojene ve oksijene.
Artık etrafta serbest bir oksijen molekülü vardır ve bu molekül, çözünen demirle temas ederek yeni bir bileşik yaratır. Demir şimdi pasın bilimsel adı olan demir okside dönüşmüştür.

Pas Lekesi Kumaşlara Nasıl Geçer ?

Kumaşlar veya elbiseler de çeşitli kaynaklardan pas lekesi alırlar.
Eğer makinelerin bulunduğu ortamda çalışıyorsanız, pas lekesi oluşması riski artar. Bazı durumlarda çamaşır makinelerinde de pas oluşur ve
bu pas, giysilere veya çarşaflara geçer.
Paslı bir şeye sürtünmek de pas lekesi yaratabilir.

Oje Lekesi Nasıl Çıkar ?

Oje

Oje, türlü renklerde bulunan bir tırnak cilasıdır ve dünya yüzündeki bir çok kadının kullanmaktan hoşlandığı bir şeydir. Oje; tırnakları güzel göstermesinin yanısıra, güçlendirici etkiye de sahiptir.

Oje Lekesi

Sık sık veya arada sırada oje kullanıyorsanız, oje lekesi oluşmasını engellemek için ürün ambalajındaki talimatları okumak, oje yapılan alanı örtü ile korumak ve eski bir giysi veya önlük kullanmak gibi bazı önlemleri almanız gerekir.

Bütün bu önlemleri alsanız bile ojenin; giysilere, halıya veya diğer zeminlere bulaşma riski her zaman olacaktır. Oje ve kozmetik ürün kaynaklı lekeler meydana gelmeden önce bunlarla baş etmenin yollarını öğrenmek, leke olduğunda hemen harekete geçebilmeniz açısından önemlidir. Oje lekesi için mümkün olduğunca çabuk müdahale etmek, lekeyi tamamen çıkarmadaki başarınıza olumlu katkı yapacaktır.

Oje Lekesi Nasıl Çıkar?

Birden çok kumaş veya elyaf çeşidi kullanılan giysiler ve halılar oje lekesi olduğunda, bir temizleme profesyonelinden destek almanız faydalı olacaktır.

Çay Lekesi Nasıl Çıkar ?

Çay Lekesi

Yaşamımızın bir parçası olan çay, Türkiye’de sudan sonra en fazla tüketilen ikinci içecektir.
Bu yüzden işe gitmek için acele ederken güzelim temiz gömleğinize kaç defa çay döktüğünüzü sizin bile hatırlamanız zordur. Veya kaç defa halıdaki veya kilim üzerindeki çay lekesine yüzünüzü buruşturarak bakıp çıkarmak için uğraştınız ? Peki misafirlerinizin görmemesi için masanızdaki örtmeye çalıştığınız korkunç çay lekesine ne demeli ?
Çay lekesi oluştuğu kadar hızlı çıkarılmalıdır.

Çay Lekesi Çıkarma İşleminden Önce Uyulması Gerekenler

  • Çay lekesi için daima mümkün olduğunca en kısa zamanda müdahale edin. Eğer çay, giysi veya halı üzerinde kurumaya bırakılırsa, leke yerleşecek ve çıkarması çok daha güç olacaktır.
  • İşlem sırasında daima beyaz kağıt havlu veya bez tercih edin; aksi halde bu malzemelerin üzerlerindeki renkler veya desenler kumaşın üzerine akarak durumu daha da kötüleştirecektir.
  • Çay lekesi temizliğinde, lekenin daha az bulunduğu kenarlardan başlayıp lekenin fazla bulunduğu merkeze doğru müdahele etmeye gayret gösterin. Yoksa çay lekesi daha büyük alanlara yayılabilir.
  • Yalnızca emin olduğunuz ve yıkanabilir kumaşlara veya halıya talimatına göre işlem yapın. Doğal elyaflı, yün, ipek, keten, süet gibi narin bir kumaşlar veya astarlı giysiler sözkonusuysa, yapılan uygulamalar kumaşa zarar verebileceği gibi rengini de açabilir.

Kahve Lekesi Nasıl Çıkar ?

Kahve Lekesi

Kahve bugün dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri haline gelmiştir. Etrafınıza bakarsanız; insanların araba kullanırken, yürürken veya bir şeylere kafa yorarken kahve yudumladıklarını görebilirsiniz. Eğer sizin de kahve içme alışkanlığınız varsa, en sevdiğiniz giysiye veya masa örtüsüne kahvenin damlaması veya dökülmesi kaçınılmazdır. Kahve lekesi bazı özellikler bakımından çay lekesi ile benzer özellikler taşır.

Kahve Lekesi İçin Acil Müdahele

Kahve; işte, okulda, lokantada ve ev dışındaki başka yerlerde de çok tüketilen bir içecek olduğu için her zaman, kahve lekesi çıkarmak için gerekli şeyler elinizin altında olmayabilir. Bir lokantadasınız, mükemmel bir yemeğin ardından kahvenizi yudumladıktan sonra giysinizde kahve lekesi olduğunu fark ediyorsunuz:

  • Burada en önemli şey hemen kahve lekesi üzerine ılık su tatbik etmektir. Masadan izin isteyip tuvalete giderek, temiz bir bez (veya tuvalet kağıdı) ve ılık su ile lekeyi nemlendirin.
  • Lekeyi asla ovmayın, sadece emdirin.
  • Daha sonra hafifçe bastırarak kurulamak için bir başka bez kullanın.
  • Bütün kahve lekesi sadece suyla çıkmayabileceğinden; bu nedenle eve gider gitmez, uygun leke çıkarma işlemlerini gerçekleştirin.

Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

Uhu Lekesi

Uhu

Uhu, bağlantı oluşturma veya onarma gibi işlerde kullanılan genel kullanımına yönelik olan bir yapıştırıcı markasıdır.
Bununla birlikte Türkiye’deki marka bilinirliğine bağlı olarak artık bir yapıştırıcı türünü de temsil eder hale gelmiştir.

Uhu Lekesi

Uhu, birçok eşya ve nesne için eski haline getirme veya birleştirme ihtiyacını karşılarken, uhu kullanımının yaygınlığına bağlı olarak da uhu lekesi en sık karşılaşılan lekelerden biridir. Bu yüzden uhu kaynaklı leke oluşmasını engellemek için uhu kullanmadan önce ürün talimatlarını okumanız, çalışma bölgenizi korumanız ve eski bir giysi veya çalışma önlüğü kullanmanız gibi önlemleri almanız gerekir.

Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

Kuru temizleme yapılması gereken giysi ve kumaşlar için veya uhu lekesi bulunan kumaş son derece narinse (ipek gibi), uhu lekesini çıkarmaya başlamadan önce bir temizleme profesyonelinden tavsiye almanız yerinde olacaktır.

Ayrıca bu sayfalarda yer alan uhu lekesi çıkarma ile ilgili püf noktaları etkili olmazsa Dry Center Kuru Temizleme Servisi’nden, halıdaki uhu lekesi söz konusuysa Dry Center Halı Yıkama Servisi’nden hizmet alabilirsiniz.

Uhu Lekesi için Ek Bilgiler

Uhu lekesi; japon yapıştırıcısı, tutkal, bally lekesi gibi diğer yapıştırıcı lekelerine göre çıkarması daha kolay bir lekedir.
Doğru uhu lekesi çıkarma müdaheleleriyle gözenekli yüzeylerde bulunan uhu lekesinin bile çıkarılabilme şansı vardır. Uhu lekesi çıkarılır iken güvenilir kaynaklanan elde ettiğiniz tavsiyeleri uygulamaksa uhu lekesini çıkarırken en büyük yardımcınız olacaktır

Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar ?

Bu sayfadaki tavsiyeler, kumaştan ve halıdan japon yapıştırıcısı çıkarmak içindir. Elden ve vücudun hassas yerlerinden japon yapıştırıcısı nasıl çıkar tavsiyelerine yazının altındaki diğer bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Giysideki, Halıdaki Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar?

  • Beyaz, desensiz bir kağıt havluyu veya temiz bir bezi, aseton esaslı oje çıkarıcı ile ıslatın (Muhtemelen aseton içermeyen oje çıkarıcı daha güvenlidir, fakat etkisi daha azdır.).
  • Yapıştırıcı olan kumaşın iç kısmında kalan küçük bir dikiş yerinde veya küçük ve göze çarpmayan bir noktada aseton içeren oje çıkarıcıyı deneyerek kumaş dokusuna zarar vermediğinden ve kumaşta renk atmasına yol açmadığından emin olun.
  • Oje çıkarıcıyı emdirdiğiniz kağıt havlu veya bez yardımıyla japon yapıştırıcısı olan noktayı ovmadan bastırarak tamponlayın.
  • Kağıt havluyu 1-2 dakika yapıştırıcının üzerinde bekletin.
  • Plastik bir kart veya küt ağızlı bir bıçak kullanarak gevşemiş olması gereken japon yapıştırıcısını dikkatlice kazıyın.
  • Eğer japon yapıştırıcı kumaşın arka tarafına kadar geçerse, bu işlemi lekenin her iki tarafında birkaç defa tekrarlamak durumunda kalabilirsiniz.

Daha Zorlu Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar?

Uyarı: Aşağıdaki tavsiyeler en son şans olarak görülmelidir, çünkü uygulama yaptığınız giysi kumaşı veya halı elyafı zarar görebilir.

  • Aseton esaslı oje çıkarıcıyı emdirmiş olduğunuz kağıt havlu veya bezle, japon yapıştırıcı olan noktayı bastırarak silin.
  • Japon yapıştırıcısı pul pul dökülünceye kadar diş fırçası kullanarak dikkatlice ovun.
  • Silme ve ovalama prosedürünü birkaç defa tekrarladıktan sonra, eğer süper yapıştırıcı çıkmazsa yapıştırıcı olan bölgeye çok ince bir zımparayı yavaşça uygulayın. Çok dikkat etmeye gayret edin, aksi taktirde kumaşa zarar verebilir veya kumaşı yırtabilirsiniz.
  • Doğrudan doğruya süper yapıştırıcı kalıntısının bulunduğu bölgeye birkaç damla sıvı çamaşır deterjanı damlatın, baş ve işaret parmaklarınızla giysideki veya halıdaki yapıştırıcı olan kısmı ovun.
  • Kumaşta, halıda veya koltukta uygulama yaptığınız bölgeyi durulayın.
  • Kuruduktan sonra japon yapıştırıcısı kalıp kalmadığını kontrol edin.

Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

Yapıştırıcı Lekesi

Bu sayfalarda yer alan yapıştırıcı lekesi çıkarma tavsiyeleri yalnızca yıkanabilir ürünler için geçerlidir.
Birden çok kumaş çeşidi kullanılmış veya ipek, yün, keten gibi narin giysiler için Dry Center Kuru Temizleme Servisi’nden, hassas elyaf çeşitlerinden üretilmiş veya özel boyalar içeren halılar için de Dry Center Halı Yıkama Servisi’nden hizmet alabilirsiniz.

Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar?

Japon yapıştırıcı, süper bir maddedir ve üretiliş amacına uygun olarak hemen yapışır; fakat giysinize, halınıza veya sevdiğiniz masa örtüsüne bulaştığında da süper bir baş ağrısı olabilir.

Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?

Uhu lekesi için müdahele etmeden önce uhunun kurumasını beklemezseniz uhu etrafa yayılabilir. Uhu lekesi çıkarmada kullanılacak malzemeleri öncelikle giysinin veya halının iç tarafında deneyerek kumaş boyası üzerindeki etkisini kontrol etmeniz gerekir.

Etiket Lekesi Nasıl Çıkar?

Birçok yerde kullanılan etiketler, çıkarılmak istendikleri zaman genellikle kalıntı şeklinde yapıştırıcı lekelenmelerine yol açarlar.

Kontakt Yapıştırıcı Lekesi (Evostick) Nasıl Çıkar?

Kontakt yapıştırıcı bulaşınca hemen soğuk suya daldırın. Yapıştırıcının kurumasına izin vermeyin.

Hayvan veya Balık Türevi Yapıştırıcı Lekeleri Nasıl Çıkar?

Bu tip yapıştırıcı lekelerinin soğuk suda çıkması gerekir; ev tipi amonyak uygulayın ve sonra durulayın. İnatçı lekeler, ılık suya konulan bir deterjana da batırılabilir.

Lateks Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

Hala ıslak durumdayken ıslak bir bezle çıkarın; eğer kurumuş ise, kazıyın. Parmağa bulaşan yapıştırıcı, ovularak çıkartılabilir.

Plastik Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?

Islak bir bez kullanarak yapıştırıcıyı olabildiği kadar çıkarın. Asetat içermemesi kaydıyla aseton kullanılabilir.
Bazen imalatçıların kendi çözücü solüsyonları vardır.

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar ?

Sakız

Günümüzde sakızlar, normal kauçuktan daha yumuşak sentetik
bir kauçuktan yapılırlar; ısındıklarında hemen yumuşar ve dondurulduklarında ise sertleşirler.
Bu madde, şeker ve başka tatlandırıcılarla karıştırılarak “sakıza” dönüştürülür ve sakızı çiğnediğinizde ağzınıza aroma verir.

Sakız Lekesi

Ayakkabılara, kumaşlara veya parmaklara bulaşmış sakız görmek, kimsenin karşılaşmak istediği bir durum değildir.
Elleriniz sözkonusu olduğunda, en azından çabucak yıkayarak sakız sorununu lekeye dönüşmeden halledebilirsiniz.
Fakat giysiler, döşemelik kumaşlar veya halılar gibi başka ev eşyalarına bulaşan sakız ve sakız lekesi ile mücadele etmek çok daha zorludur.

Sakız Lekesi Nasıl Çıkar?

Giysinize, halınıza veya başka bir yüzeye sakız mı yapıştı ? Bu durumlara en çok sakızlarıyla oynayan çocuklar veya çiğnendikten sonra lalettayin ortalığa bırakılan sakızlar neden olur.

Yapışkan olan sakız, bulunduğu yerden çıkarılsa bile özellikle gözenekli yüzeylerde sakız lekesi bırakırlar. Neyse ki, sakız ve sakız kaynaklı lekeler çıkarılır iken faydalanılabilecek birkaç püf noktası vardır:

Sakız Çiğnemenin Bazı Faydaları

Yapışan sakızlar, çoğunlukla sıkıntı yaratan lekeler oluştursa da, aslında sakız çiğnemenin bazı faydaları vardır.
Örneğin; yemekten sonra şekersiz sakız çiğnenmesi, dişler için faydalıdır ve sakız çiğnemek, konsantrasyona da yardımcı olabilir.

Sakız Lekesi için Ek Bilgiler

Sakız lekesi çıkarılırken en fazla yapılan yanlış, sakız lekesi oluşur oluşmaz çıkarmaya çalışmaktır. Bu uğraşı sırasında sakız lekesini çıkarmak bir yana yapışan sakız, kuvvetle muhtemel istenmeyen alanlara da bulaşacaktır. Bu yüzden sakız lekesi oluştuğu an panik yapmamanız ve yukarıdaki giysideki sakız lekesi nasıl çıkar ve halıdaki sakız lekesi nasıl çıkar linklerindeki uygulamaları takip etmeniz sakız lekesi çıkarma için izleyebileceğiniz en iyi yol olacaktır.
Sakız lekesini doğru uygulamalarla bulunduğu kumaş dokusundan veya halı elyafından büyük oranda çıkarabilirsiniz. Bu arada, şekerli sakızlardan kaynaklanan sakız lekesinin çıkarılmasının, şekersiz olan sakızlara göre daha zor olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Küf Lekesi Nasıl Çıkar ?

Küf Lekesi

Küfle mantar, havadaki sporların neden olduğu bitkisel organizmalardır. Bunlar; sıcak, nemli, karanlık ve az havalandırılan ortamlarda gelişir.

Küf oluşumunu engellemek sadece temizlik yapmakla sağlanamaz. Bunun yerine, çimlerinizdeki yabani otlar gibi küfün de kökünü kazımanız gerekir. Küf öldürücü bir dezenfektan, ürün etiketinde yazılı talimatlara uygun şekilde kullanıldığında işinize yarayabilir.
Küf ve küf lekesi olan yüzeyler üzerinde kullanım süresi, bu ürünlerin etkinliğini de arttıracaktır.

Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Bütün önlemlere rağmen küf lekesi, günün birinde evde uğraşmak zorunda kalacağınız bir sorun olabilir. Ütülenmek üzere dertop ettiğiniz nemli giysiler, bodrum katlarındaki döşeme kumaşları ve kilimler, banyolardaki küvet derzi ile duş perdeleri büyük risk altındadır.

Kumaşlarda oluşan küf; selülozik maddelere, pamuğa, ketene, ipeğe ve yün elyaflarına tutunabilen canlı ve gelişen bir organizmadır. Küf, kumaş dokusunu yiyerek lifleri zayıflatabilir. Çeşitli yüzeylerde meydana gelebilecek olan küf, bir küf kokusu yaratır ve küf lekesi de kumaşların rengini açar. Bazen küf lekesi, kumaşın veya elyafın çok derinine işleyerek çürümesine ve parçalanmasına da yol açabilir. Küf, deriyi ve kağıdı da soldurur. Küf lekelerini saptar saptamaz çıkarmaya çalışın. Çünkü yerleşen küf lekelerini çıkarması çok daha zor olacaktır.

Küf Nasıl Önlenir ?

Küf oluşmaması için; küfün oluşması muhtemel her yeri mümkün olduğu kadar temiz tutmak gerekir. Çünkü, kumaşlardaki veya elyaflardaki kirlenme, küf lekesi için gereken besini sağlayabilir.
Bu yüzden temiz giysilerde veya halılarda küf lekesi oluşması, kirli giysilere ve halılara göre daha az olasıdır.
Küf oluşumu, küf lekesi ve küf kokusunun önüne geçebilmek için
Küf Nasıl Önlenir sayfasındaki detaylı açıklamalara bakabilirsiniz.

Küf lekesi oluştuğu anda ilk hedef bulunduğu yüzeyden çıkarılması olmalıdır. Bununla birlikte küf lekesi çıkarılsa bile, küfün nedenleri ortadan kaldırılmazsa küf belli bir süre tekrar ortaya çıkar.
Bu yüzden küf lekesi çıkarılır çıkarılmaz, gerekli önlemleri alarak küfün tekrar çıkmasını engellemek küf lekesinin çıkarılması kadar önemlidir.

Kalem Lekesi Nasıl Çıkar ?

Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Tükenmez kalemi mürekkepleri genellikle boya katkısı içerirler. Özellikle mavi renkli olanları, içindeki çeşitli çözücüleri, reçineleri ve yağları bilmenin imkânsız olduğu çeşitli “mürekkep reçetelerinden” oluşurlar.

Tükenmez kalem mürekkeplerinde, genellikle yağ esaslı olan ve koyu bir macun içinde bir alkol çözücüyle birlikte bir sentetik renklendirici kullanılır. Mürekkeplerin renkleri genellikle mavi, siyah, kırmızı ve yeşildir. Bu dört rengi karıştırarak ne kadar renk yaratabileceğinizi bir düşünün – sınırsız diyebiliriz. Tükenmez kalem lekesi çıkarılırken mürekkebin tipine dikkat edilir ve doğru müdahele yapılırsa çıkarılma ihtimali yüksektir.

Dolmakalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Dolmakalem mürekkepleri su bazlıdır. Günümüzde kullanılan katkı maddelerinin çoğu, eskiden kullanılan bitkisel esaslı katkı maddeleriyle karşılaştırıldığında çoğunlukla sentetiktir. Dolmakalemlerde kullanılan mürekkep yoğunluğu, tükenmez kaleminkine göre daha azdır ve dolmakalem ucunun tıkanmaması için boya içermezler.
Dolma kalem bazlı mürekkep lekeleri için mürekkep lekesi nasıl çıkar sayfasında tavsiyeler bulabilirsiniz.

Keçeli Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Keçeli kalemlerde renklendirici pigmentler kullanıldığı için keçeli kalem lekesi, dolmakalem lekesi gibi zor çıkarılır. Yanlış yapılan müdaheleler keçeli kalem lekesinin renginin değişmesine neden olabilir. Keçeli kalem sebepli mürekkep lekeleri için mürekkep lekesi nasıl çıkar sayfasında ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Jel Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

Mürekkep lekesi bir jel mürekkepli kalemden kaynaklanıyorsa, mürekkep büyük ihtimalle çıkmayacaktır. Jel kalemler, su bazlı bir jel içinde sentetik bir renk pigmenti olan “jel mürekkep” içerirler. Jel kalem mürekkepleri asitle çıkmayacak şekilde tasarlanmışlardır ve lekenin çıkması keçeli kalem lekesi ile kıyaslandığında daha zordur. Jel kalem kaynaklı mürekkep lekeleri için mürekkep lekesi nasıl çıkar sayfasında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kalemlerde Kullanılan Mürekkep Tipleri

Mürekkep bir takım kaynaklara dayansa da, genellikle iki kategoriye ayrılabilir: su bazlı veya yağ bazlı olanlar. Su bazlı mürekkepler birçok yazı kaleminde ve yıkanabilir işaret, keçe kalemlerinde kullanılmaktadır. Yağ bazlı mürekkepler ise çıkmaz nitelikte işaret kalemi ve bazı tükenmez kalemlerde bulunmaktadır.

Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar ?

Tükenmez Kalem Lekesi

Tükenmez kalem, kolay bulunması ve rahat kullanımı ile günlük yaşamda en fazla kullanılan kalem olma özelliğini taşır.
Hal böyle olunca da giysiler, halılar veya diğer yüzeylerde her an tükenmez kalem lekesi ile karşılaşılabilmektedir.

Bu sayfalarda yer alan tükenmez kalem lekesi çıkarma tavsiyelerini yalnızca emin olduğunuz kumaşlarda veya halılarda uygulayın.
Birden çok kumaş çeşidi kullanılmış narin giysiler için Dry Center Kuru Temizleme Servisi’nden, hassas elyaf çeşitlerinden üretilmiş veya özel boyalar içeren halılar için de Dry Center Halı Yıkama Servisi’nden hizmet alabilirsiniz.

Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar?

  • Tükenmez kalem lekesi için daima en kısa sürede müdahale edin. Tükenmez kalem lekesine daha ıslak durumdayken müdahale edilmesi lekenin çıkarılmasına olumlu etki eder.
  • Tükenmez kalem sıvısı yoğunsa öncelikle beyaz ve temiz bir kuru bez veya kağıt havluya lekeyi emdirin.
  • Sonra bir kaşık ağartıcı içermeyen sıvı çamaşır deterjanı ve bir bardak suyla hazırladığınız karışımı temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya beze emdirin ve bunlar yardımıyla tükenmez kalem lekesi olan noktayı ovmadan bastırarak tamponlayın.
  • Giysiyi talimatında belirtildiği gibi yıkayın. Halıyı da mümkün olan en az suyla durulayın.
  • Giysiyi havayla kuruması için asın. Halı üzerindeki nemi, kuru ve temiz bir pamuklu bez veya kağut havlu ile tamponlayarak alın.

Yapılan işlemler tükenmez kalem lekesi için etkili olmaz veya tükenmez kalem lekesi tamamen çıkmazsa Dry Center’dan destek alabilirsiniz.

Saç spreyi, tükenmez kalem lekesi çıkarmak için etkili midir?

Saç spreyi ve su; tükenmez lekesi çıkarmada kullanılabilir, fakat böyle yaparak bir sorunu çözerken başka bir soruna davetiye çıkarabilirsiniz. Çünkü saç spreyi; alkol, reçineler ve lanolin gibi yağlar içerebilir.
Saç spreyindeki alkol, bilhassa ipek üzerinde renk bozulmasına neden olabilir; aynı şekilde, yağlar ve diğer terkip maddeleri başka lekelenmelere de yol açabilir.

İspirto, tükenmez kalem lekesi çıkarılır iken kullanılabilir mi?

İspirto kullanmak, giyiden ve halıdan tükenmez kalem lekesi çıkarmak için bazı durumlarda başarılı olabilmektedir.
Bununla birlikte ispirtonun hem yanıcı hem de zararlı bir madde olmasından dolayı kullanımını tavsiye etmiyoruz.

Ketçap Lekesi Nasıl Çıkar ?

Ketçap

Ketçap, insanların en sevdiği soslardan biridir. Hamburgerlere, sosisli sandviçlere, patates kızartmasına bolca ketçap katarız. Bu kadar çok ketçap tükettiğimize göre, göz açıp kapayıncaya kadar oluşan ketçap lekesi ile nasıl baş edeceğimizi de bilmemiz gerekir.

Ketçap Lekesi

Domates özlü ketçap lekesi, en yaygın lekelerden biridir ve çıkarması oldukça zordur. Ketçap lekesini çıkarmanın zorluğu, ketçabın domatesten üretiliyor olmasından ve domateslerin de doğal kırmızı boya içermesinden kaynaklanır. Bunun yanında, ketçap asidik sirke de içerir. Asidik sirke, doğal kırmızı boyanın kumaş dokularına veya halı liflerine işlemesine neden olur. Bu da, ketçap lekesi ve salça lekesi çıkarmayı zorlaştıran diğer bir etkendir.

Ketçap Lekesi Nasıl Çıkar?

Diğer lekelerde olduğu gibi, ketçap lekesinde de hemen müdahale etmenin daha iyi sonuçlar vereceğini aklınızdan çıkarmayın.
Ayrıca, ketçap lekesi çıkarmanın yollarını araştırmadan önce, leke olan kumaştaki, halıdaki veya koltuktaki bakım etiketindeki talimatları okumanız daha bilinçli hareket etmenizi sağlayacaktır.

Aşağıdaki ketçap lekesi nasıl çıkar çözümlerinden birini uygulamak, ketçap lekesi çıkarmanızı kolaylaştırabilir.

Ketçap Lekesi için Ek Bilgiler

Ketçap lekeleri, doğru uygulamalarla birçok durumda iz yapmadan bulunduğu yüzeyden çıkar. Bununla birlikte ketçap lekesinin tamamen çıkarılamadığı durumların sayısı da az değildir. Bu yüzden, ketçap lekesi oluşmaması için bazı basit önlemlerin alınmasında fayda vardır.

Alınacak önlemlerin başında, ketçabı dökerken ketçap şişesini mümkün olduğunca kendinizden uzak tutmak gelir. Çünkü; ketçap lekesi, en fazla şişenin sıkılması sırasında oluşan damlalardan kaynaklanır.
Diğer bir önerimizse; ketçap içeren ürünler tüketilirken, bu ürünlerin giysilerin üstüne gelecek şekilde yenmemesidir. Ketçap, akışkan bir sos olduğu için masaya biraz fazla yönelmek veya peçete kullanmak, ketçap lekesi oluşmasının önüne geçebilir.

Çikolata Lekesi Nasıl Çıkar ?

Çikolata

Çikolata tarihi, 2000 yıl önce kakao ağacının lezzetli gizeminin keşfedildiği Güney Amerika’nın tropikal yağmur ormanlarına kadar uzanır. Maya ve Aztek medeniyetlerinin çikolata tükettiği bilinir.
Aztek İmparatorluğu, vatandaşlarından ve fethettikleri yerlerdeki halklardan vergileri çikolatadan yapılmış paralarla ödemelerini istiyordu. Günümüzdeyse çikolata, dünyanın en uzak bölgelerinde bile yiyecek olarak bolca tüketilmektedir.

Çikolata Lekesi

Çikolata sevmeyen bir çocuğa ya da yetişkine rastlamak neredeyse imkansızdır. Özellikle de, çikolata ve çocuklar birbirine çok yakışır. Birlikte muhteşem bir tablo oluştururlar. Fakat, çikolata ve çocuklarla beraber korkulu mini felaketler de meydana gelir: Çikolata Lekeleri.

Çikolata lekesini çıkarmak kesinlikle kolay bir iş değildir. Erime sıcaklığı düşük olduğundan, kakao yağı ile sütteki protein ve karbonhidratlar kalıcı lekeler bırakabilir. Neyse ki, çikolata lekesi çıkarılır iken etkili olabilen yöntemler vardır.

Çikolata Lekesi Nasıl Çıkar?

Çıkarılması zor olan her lekede olduğu gibi, çikolata lekesi için de yalnız güvenilir kaynaklardan elde ettiğiniz leke çıkarma yöntemlerini uygulamanız son derece önemlidir. Yanlış uygulamalar, çikolata lekesini çıkarılması imkansız bir leke haline getirirse, sevdiğiniz eşyalara erkenden veda etmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca, çikolata lekesi çıkarmaya çalışmadan önce leke olan giysideki, kumaştaki veya halıdaki talimatları okumanız daha doğru uygulamalar yapmanızı sağlayacaktır.

Çikolata lekesi nasıl çıkar sorusuna cevap olabilecek bazı yöntemler:

Çikolata Lekesi için Ek Bilgiler

Çikolata lekesi için zamanlamaya ve yapılan işlemlere dikkat edilirse lekenin iz bırakmadan çıkarılabilme şansı hiç de az değildir. Diğer yandan, çikolata lekesi bazı durumlarda kalıcı izler bırakabilmektedir. Bundan dolayı, çikolata lekesi olmaması amacıyla alınabilecek bazı basit önlemlerin üstünde durmakta yarar vardır.

Çikolata lekesi oluşmasını engellemek için alınabilecek en etkili önlem, özellikle çikolatayı vermeden önce çocuklara önlük giydirmektir. Çünkü, çikolata en fazla üst giysilere bulaşarak leke oluşturur.
Diğer bir öneriyse, çikolata yedikten sonra çocukların ellerini en kısa sürede silmektir. Bu basit önlem sayesinde, çocukların etrafa çikolata bulaştırmasının önüne büyük oranda geçilebilir.
Çikolata, kolay eriyip akışkan bir hale gelebildiğinden dolayı dolaşırken yememek ve peçete kullanmak da çikolata lekesi oluşmaması için alınabilecek etkili önlemler arasında yer alır.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar ?

Boya Lekesi

Boya, her zaman etrafa bulaşan bir şeydir ve daima bir şekilde giysilerinize boya lekesi bulaşacaktır. Giysilerinizden ve halılarınızdan çıkarabileceğiniz çok çeşitli tiplerde ve malzemede boyalar vardır.
Boya lekesini mümkün olduğunca leke oluşur oluşmaz çıkarmaya çalışın.

Plastik Boya mı yoksa Yağlı Boya mı?

Boya lekesi için hangi işlemin yapılacağını öğrenmenin birinci adımı, boyanın plastik mi (yani su bazlı mı) yoksa yağlı boya mı (yani yağ esaslı mı) olduğunu bilmektir.

Bunu anlamanın en kolay yolu, boya kutusunun üzerindeki etiketi okumaktır. Boya kutusu atıldıysa boyayı aldığınız yerden bilgi alabilirsiniz. Bu bilgi, böyle boya lekesi ve damlalarının (veya bu büyük bir boya döküntüsü de olabilir) nasıl çıkartılacağını bilmek açısından önemlidir.

Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Boya lekesi çıkarırken kullanabileceğiniz leke çıkarma tavsiyeleri:

Boya Lekesi için Profesyonel Destek

Boya yapılması, bir evdeki odaları daha temiz hale getirmenin en etkili ve hesaplı yollarından biridir. Bununla birlikte bir halıyı veya giysiyi boya lekesi yüzünden değiştirmenin, hızlı ve ekonomik ev yenileme projesini ortadan kaldırarak bu işi göz açıp kapayıncaya kadar pahalı bir kabul haline getireceğini söylememize gerek bile bulunmamaktadır.

Bu yüzden; uygulanan boya lekesi nasıl çıkar tavsiyeleri, boya lekesi için etkili olmaz veya boya lekesi tamamen çıkmazsa Dry Center Kuru Temizleme veya Halı Yıkama Servisi’nden destek alabilirsiniz.
Evdeki halıfleks, boya lekesi olmuşsa Dry Center duvardan duvara halılar için de yıkama hizmeti vermektedir.

Leke Önleyici Tavsiyeler

Giysileriniz kirlendiğinde

Giysileriniz kirlendiğinde ve/veya lekelendiğinde en kısa zamanda temizletin. Leke ve kirlerin uzun süre giysinizin üzerinde kalması kir ve lekelerin sabitleşmesine ve giysinin liflerine işlemesine neden olur. Kirler ve lekeler uzun süre elbisenin üzerinde kaldığında okside olabilir. Ve çıkması imkansız lekeler haline dönüşebilir.

Sezon Bitiminde

Giysilerinizi sezon bitiminde mutlaka temizleterek kaldırın. Gardırobunuzun havasız kalması, sıcaklığı, aldığı doğal ve suni ışık lekenin sabitleşmesine neden olabilir.

Ütülerken dikkat

Lekeli ve kirli ürünlerinizi kesinlikle ütülemeyin. Isı, kir ve lekeleri sabitleştirir ve çıkması zorlaşır veya imkansız hale gelir.

Deodorant Kullanırken

Deodorant, losyon, parfüm vb. alkol içeren maddeler, vücudunuzda kurumadan giysilerinizi giymeyin.
Bu maddelerin giysileriniz tarafından emilmesi, giysinize zarar verir. Bu gibi lekeler uzun süre giysinizin üzerinde kaldığı taktirde, yüksek derecede alkol içermelerinden dolayı lifleri yakarak yapılarını bozar ve artık leke olmaktan çıkarak yanık halini alırlar.

Terden Koruyun

Giysilerinizi, terle temas etmesinden mümkün olduğunca koruyun. Ter kumaşın liflerini yakarak sarı lekeler haline dönüştürür. Yani asitasyona yol açar. Asitasyon giysinizin boyasını da soldurabilir.

Zor lekelerde

Bazı uğraşılarınız lekelerin sabitleşmesine, bazen de kumaşınızın renginin açılmasına neden olur. Çünkü uygulayacağınız yöntemler, lekenin kumaşın dokusuna daha fazla işlemesine neden olabilir ve en basit lekeyi bile kalıcı hale getirebilir. Giysilerinizi temizleterek saklayın, çünkü zamanın uzaması nedeniyle gerçekleşen oksidasyon bir su lekesinin bile çıkmasını imkansız hale getirebilir.

Lekeler Nasıl Çıkar?

Kuru temizleme operatörlerimiz özel solventleri, ekipmanları, eğitim ve tecrübeleri ile birçok lekeyi çıkarabilmektedirler.
Başarılı leke çıkarma, önemli bir ölçüde lekenin doğasına, kumaşın cinsine ve ürün üzerinde kullanılan boyanın dayanıklılığına bağlıdır.
Aynı zamanda bazı kumaş ve kumaş boyaları, temizleme ve leke çıkarma kimyasallarına uygun olmayabilir.

İlgili Yazılar

26 Yorum

  1. kamile kaya - -

    salatalık sütü lekesi nasıl çıkartılır?

  2. tuğcan - -

    uffffffffff bir kere teyzemin masa örtüsüne çay dökmüştüm masa örtüsü makinede yıkanınca geçti

  3. islim karataş - -

    yaaa nar lekesi nsl çıkarılır

  4. irem zeynep berk - -

    tüle ruj bulaştı nasıl çıkar yalnız annemin bilmemesi lazım hemen orda yapayım çıksın istiyorum lütfen yardımcı olunnnn

    1. melis - -

      perdeye ruj bulaştı nasıl çıkar

  5. suhan hız - -

    yeni deri çizmeme bebek yağı döküldü bavulumda vizyon rengi çizmem de kocaman leke var nasıl çıkartabilirim bilgisi olan varsa yardınlarını bekliyorum.

  6. Ceyda Can - -

    Eşofmanıma ağda yapıştı ve izi kaldı nasıl çıkar ?

  7. yasemin sevim - -

    bez bebek fox ta yeniden kişi çıkmasınını istiyoruz lütfen 102 bölümünden çıkmasına devam etsin lütfen yeniden fox da yeniden çıksın bez bebek

  8. Yasin - -

    Okulda sicak havada banka(çam ağacindan yapilmis) oturdum ustume çamın sakizi yapisti nasil cikarabilirim

  9. başak - -

    Pantolonuma çamaşır suyu lekesi bulaştı pantolonumun rengi çok açık bir mavi nasıl temizleyebilirim o lekeyi

    1. ilkay - -

      arkadaşlar yha benin turkağazr enginde t şhöretüm var yağ lekesi gibi şey olmuştu ben oo yağ lekesine cif döktüm ama orası büyük bi şekilde çamaşır suyu oldu ciften odlayı nasıl geçerrr acaba ben pastel boyayla boyadım irazcık geçtü bende tşhört boyası falanda yok oturduğum yerde satılmıyor acaba çamaşır suyu lekesi nasıl geçer en iyi çözümü nedir

  10. yardmm - -

    tülde ruj lekesi nasıl cıkar

  11. Birgül - -

    Merhabalar bnim beyaz lake masama renkli peçetenin boyası çıktı naptıksa çıkmadı cif,Tiner çamaşır suyu kolanya hiç bişey çıkarmadı napmalıyım yardımcı olun lütfen

  12. yardım edin - -

    merhaba benim kağıdıma guaj boya bulaştı o kağıdın tertemiz olması gerekiyor hocamız da dediki zaten o sizin hayatınız ben proje ödevi için almıştım o kağıdı o kağıtta hocanında müdüründe imzası var fotokopide çektiremiyorum nolur söyleyin kağıttan guaj boyayı temizlemem gerek lütfen yardımcı olunnnn !!!!!!??????????!!!!!!!!!!!!!! =(((((

  13. off - -

    Pantolondaki lekeyi başta ıslak mendille sildim bu yüzden dalgalar şeklinde izler kaldı nasıl çıkartabilirim lütfen acil !!!

  14. Yardım edin - -

    Teyzemin koltuğunda sıcak Maşa izi kaldı nasıl çıkar yardım edin.

  15. emine - -

    Keten gomlekten incir sutu lekesi nasil cikar

  16. ibrahim Erdoğan - -

    Deri koltuğun üzerindeki asetatlı kalem lekesi nasıl çıkartılır, bilgisi olan varsa ve yazarsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler…

  17. Furkan ozer - -

    Selam camasir makinesi sonucu montumun beyaz bolumu lacivert oldu nasip gidrilir

    1. Serkan - -

      Benim de siyah kot montum camaşır makinesinde beyazladı ne yapmm gerekir acaba

  18. derya - -

    acıl yardım kıyafetimde siyah leke var nasıl çıkarırım

  19. Aliye - -

    yeni alinan pantolonunun boyası beyaz koltuklarima geçmiş nasıl geciririm

  20. Selin - -

    Plastik kapaklı Defterimin kapağına el temizleme jeli , bakteriyel jel döküldü ve beyazladı . Ne yapabilirim ?

  21. Duygu - -

    Guaj boya çalışması yapıyordum boya tüpü patlamış ve ellerim mor renkte boya ile kaplandı ellerim çıktı ama tırnaklarımdaki boyalar kaldı ve geçmiyor acil cevaplarsanız çok sevinirim

  22. Sevde - -

    Arkadaşlar ben t-shirt üne Guaj boya döktüm okulda ve ben maalesef ıslak mendil ile berbat ettim şimdi evdeyim bunu annem fark etmeden nasıl çıkartabilirim lütfen acill yardımm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir