Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Nasıl Yapılır

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bunlari Biliyormusunuz?
  4. »
  5. Pazarlama Planı Nasıl Yapılır, Pazarlama Planı Nasıl Yaparız, Pazarlama Planı Yapımı

Pazarlama Planı Nasıl Yapılır, Pazarlama Planı Nasıl Yaparız, Pazarlama Planı Yapımı

Merve Sözübelli Merve Sözübelli - - 7 dk okuma süresi
60 0

Pazarlama Planı Nasıl Yapılır, Pazarlama Planı Nasıl Yaparız, Pazarlama Planı Yapımı

Şirketinizin pazarlama programını planlamak genç bir kişinin hayatı boyunca ne yapacağına karar vermesi gibi bir süreçtir.
Geçtiğiniz süreçler:

  • Çevrenizde dünyayı öğrenmek ve keşfetmek
  • Zayıf,güçlü yeteneklerin geliştirilmesi
  • Bu güçlü ve zayıf yönlere göre amaç belirleme
  • Amaçlara ulaşmada strateji belirleme
  • Atılacak adımları planlamak

Pazarlamanızı planlarken bu süreçlerden geçmek zorundasınızdır. Bu makalede,işinizi, piyasanızı nasıl bileceğinizden,güçlü ve zayıf yanlarımızı nasıl kavrayacağımızdan ve pazarlama stratejimizi bu güçlü ve zayıf yanları kullanarak nasıl fırsatlara dönüştürebileceğimizden bahsedeceğiz.
Aynı zamanda pazarlamacılar için bazı tüyolar ve kurallar da vereceğiz.

Pazarlama terimleri sözlüğüne göre kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmada takaslara yaratmak için kullanılan fikirlerin, hizmetlerin ve malların kavramlanması, fiyatlandırılması, promosyonu ve dağıtılması süreçlerinin planlanması ve yönetilmesidir.

Peki size göre nedir? Pazarlama gereksinim duyulan yeni çıkan bir ürün ya da hizmetin potansiyel tüketiciler tarafından farkettirmek, onların ürünü ya da hizmeti istemesini sağlamak ve onlara satmak adına yapılan her şeyi kapsar.

O zaman satışlar pazarlama anlamına mı gelir? Reklamcılık pazarlama mıdır? Sık sık satış fonksiyonlarına pazarlama olarak hitap edildiğini duyarsınız fakat aslında satışlar reklamcılıkta olduğu gibi daha geniş bir pazarlama sürecinin bir parçasıdır. Eskiden (30-40 yıl önce) pazarlama satışı da içerirdi. Pazarlama departmanından çok, şirketler daha çok reklam yöneticisi ve pazar araştırmalarında bulunan bir kişiden oluşan satış departmanına sahiptiler. Bazen de promosyon yöneticisi eklediler ya da promosyonlarla ve reklamlarla uğraşan bir acente kiraladılar.

Şirketler büyüdükçe ve pazarın ihtiyaçları doğrultusunda kendi marka yöneticilerini, Pazar segment yöneticilerini ve daha birçok özel pozisyonları işe aldıkça, işler değişmeye başladı. Pazarlama departmanına olan ihtiyaç şirketler için hayati bir önem arz etmeye başladı. Aynı zamanda pazarlama departmanı eğer ürün başarısızsa tüm hata onda olmasa da tüm suç pazarlamanın üstüne kalmaktadır.

Gerçek hayatta hatırlamamız gereken tek şey pazarlama departmanı şirketin tamamıyla koordine bir şekilde çalışır. Şirketteki herkes pazarlamanın mesajları, vizyonu ve amaçlarının farkında olması gerekir ve bu mesajı tüketici ve ürünle ilgili olan her yere yansıtmalıdır. Bu Entegre Pazarlama İletişimi olarak bilinir ve tüketicilerle ve potansiyel tüketicilerle yapılan her bir temas, ama reklam vasıtasıyla ama kişisel temaslarla, şirket ve ürün hakkında tutarlı bir mesaj taşımalıdır. Pratikte, her işçi bir satış temsilcisidir ve her bir işçi tüketici servisi temsilcisidir. Eğer karışık bir mesaj verirlerse, potansiyel tüketicilerin kafasında bozuk bir şirket resmi oluşur.

Tüketicinin yaşayabileceği her hangi bir kötü tecrübe bu hem tüketiciden hem de bu tüketicinin bu kötü tecrübeyi anlattığı kişilerden elde edebileceğiniz gelecek satışları etkileyebilir. Bu kötü tecrübe kaba resepsiyonisten ürünün kötü paketlenmesine kadar her şey olabilir. Potansiyel tüketicinin tüketiciye dönüşmesini ya da tüketicinin tüketici olarak kalmasını etkileyen birçok değişken vardır. Pazarlama departmanı bir ürünün başarısının tek mimarı olarak görülmemelidir. Fakat çoğu şirkette durum böyledir

Planlama sürecinin araştırma ve analiz aşaması çok önemlidir. Sonraki sayfalarda, bu planı inşa etmeniz için takip etmeniz gereken adımları anlatacağız. Her bir adımın bir önceki adımın üstüne inşa edildiğini kavramak çok önemlidir.

Planınızı katman katman kuracaksınız. Mesela,
1.    Araştırma ve analiz mühimdir çünkü ürününüzün hedef kitlesini tanımlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda ürünün güçlü ve zayıf yanlarıyla birlikte tehditlerini ve en önemlisi fırsatları da ortaya çıkarır.
2.    Ürününüzün tehditlerini ve fırsatlarını bilmek satış hedeflerinizi daha gerçekçi bir şekilde belirlemenizde yardımcı olur.
3.    Fırsatlarınızın, hedef kitlenizin, satış amaçlarının bilinmesi fırsatları avantaja çevirmek için ve satış hedeflerine ulaşmak için gerekli olan bilgi vasıtasıyla pazarlama hedefleri belirlenir.
4.    Pazarlama amaçlarının bilinmesi, pozisyon alma, fiyatlandırma, dağıtım ve diğer pazarlama stratejilerinin belirlenmesi için gereken bilgileri verecektir.
5.    Stratejilerinin belirlenmesi reklam, promosyon, markalaştırma paketleme gibi pazarlama planının taktiksel öğeleri belirlemek için gereken yol haritasını verecektir.
6.    Taktiksel öğeler belirlendiğinde, takvim bütçe gibi yaratıcı öğeleri belirleyebilirsiniz.

Yani, görüyorsunuz her bir adım planlamanızın başarısında önemli bir role sahip. Hadi başlayalım.

İşi Gözden Geçirme
İşletmenizin kapsamı nedir? Diğer bir deyişle, nasıl bir işle uğraşıyorsunuz?  İşinizin yaptığının ya da ürününüzün sağladığının özü nedir? İnsanların günlük yaşamlarını organize etmelerine yardımcı olarak onların stres seviyelerini düşürmesinde yardımcı olur mu? İşletmelerin para biriktirmesine, çalışma olanaklarının gelişmesine ve işçilerin güvenliğine yardım eder mi( güvenlik danışma ve eğitme hizmetlerinde olduğu gibi)? Çocukların okumayı öğrenmesine ve okul hayatında ve kariyerlerinde başarılı olmasına yardımcı olur mu? ( eğitimsel bilgisayar oyunları, kişisel öğretmenler ve eğitimsel televizyonda olduğu gibi)

İşletmenizin felsefesi ve amacı nedir? Başlangıçta belirlediğiniz yapılması gerekenleri uygulayacak platformda mısınız? Vizyon ve misyon bildirilerinizi tekrar gözden geçirin.

Pazarlama planını bir arada tutmak için, ürününüzün bilgisine sahip olmak zorundasınız. Aşağıdaki kalemleri iyice gözden geçiriniz:

  • özellikler
  • faydalar
  • hayat döngüsü aşaması
  • güvenlik
  • güvenilirlik
  • görünüm ve paketleme
  • teknoloji seviyesi
  • satış geçmişi
  • mevsimsellik
  • fiyatlandırma geçmişi
  • dağıtım geçmişi
  • promosyon geçmişi
  • ürününüze özgü diğer alanlar

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir