Temajet © 2021. Tüm hakları saklıdır.

Nasıl Yapılır

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Nasil Yapilir
  4. »
  5. SGK Rapor Parası Nasıl Alınır?

SGK Rapor Parası Nasıl Alınır?

admin admin - - 4 dk okuma süresi
114 3

SGK Rapor Parası Nasıl Alınır?

SGK RAPOR PARASI ALMA AŞAMALARI

Çalışmadığınız ve istirahat raporunuzun olduğu gün ücret alabilir misiniz?  SGK rapor parası nasıl alınır? Hangi yollar izlenmelidir? Gibi soruların cevabı temelde raporunuzun bulunup bulunmadığına bağlıdır. Çalışmadığınız ve mazeretli olarak bu durumu yaşadığınız takdirde elinizde SGK raporu varsa ücret alabileceksiniz. Herhangi bir sağlık kuruluşundan temin ettiğiniz SGK iş göremezlik belgesi sayesinde çalışamadığınız günlerin parasını alabilir ve maaşınızdan kesintiye uğramaksızın yaralanabilirsiniz.  İlgili sağlık kurulundan aldığınız SGK iş göremezlik belgesi, daha bilindik olan adıyla istirahat raporu ile çalışamadığınız günlerin parasına karşılık gelmek üzere ilk iki günün ücretini işvereninizden, kalan günleri ise SGK’ dan iş göremezlik ödeneği olarak alabilirsiniz.

Peki SGK rapor parası nasıl alınır ve tüm bu işlemler ne şekilde gerçekleşir?

SGK raporu ile çalışamadığınız günlerin parasını alma imkânının doğabilmesi için aldığınız raporun sağlık kuruluşu tarafından SGK web sitesine girilmesi gerekir. İşverenler ise raporun bittiği ayın aylık bildirimlerinin SGK’ ya gönderildiğini, takip eden ayın veri girişinin yapıldığı son güne kadar çalışılmadığını bildiren veri girişini yapmalıdır.  Alacağınız rapor parasını nasıl ve nereden temin edeceğiniz konusuna gelirsek:

İlgili sağlık kuruluşundan istirahat raporu aldığınız zaman ilk iki gün hariç tutulur ve iş göremediğiniz diğer günler için SGK rapor parası almaya başlarsınız. Hastalığınızın ağırlığına göre alacağınız ücret miktarı değişecektir. Yani yatarak tedavi görüyorsanız günlük gelirinizin yüzde 50’sini, ayakta tedavi görüyorsanız da günlük gelirinizin 2/3’sini alabileceksiniz.  Alacağınız rapor parasını etkileyen unsurlardan bir diğeri de ücrettir. Yani ücretinizi etkileyen unsurlar ve ücretinizde meydana gelecek değişmeler ile rapor paranız değişecek ve belirlenecektir. Dolayısıyla asgari ücret her yıl değiştiği için rapor parası da bu doğrultuda değişime uğrayacak ya da aldığınız ücrette artma ya da azalma söz konusu ise rapor parası da bu doğrultuda değişime uğrayıp belirli hale gelecektir.

Rapor parası alabilmeniz için gereken tüm bilgi ve belgeler elektronik ortam üzerinden SGK’ ya ulaşmaktadır.

İşvereninizin yapması gereken işlemler ise çalışmadığınıza dair bilgi ve belgelerin muhasebeci aracılığıyla SGK sayfasına işlenmesi, daha sonra da rapor parasını hesaplayıp Ziraat Bankası’na yatırmasıdır. Yapılması gereken bu son işlem de yapıldıktan sonra rapor parası almaya hak kazanan kişi, herhangi bir Ziraat Bankası’na giderek parasını temin edebilir. Paranızı bankadan almadan önce SGK’nın web sitesinden ilgili bölümlere girerek paranızın yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.  Rapor parasının hesaplanması, rapor parasının sorgulanması, rapor parasının ne zaman yattığı, geçici iş göremezlik ödeneğinin miktarı, rapor parasının nasıl alınacağı ve kimlerin rapor parası alma hakkına sahip olduğu gibi daha birçok bilgiye yine SGK’nın web sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz. SGK rapor parası nasıl alınır ve alınabilmesi için ilgili prosedürler nelerdir, bu şekilde belirtildikten sonra yapmanız gereken bu parayı alabilmek için gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı tespit etmek ve bu doğrultuda işlemlerinizi gerçekleştirmektir.

İlgili Yazılar

3 Yorum

  1. 08f65f8b491a420 - -

    sgk sistem kapalı diye rapor sonucumuzu girmiyor malul maasimizi 2 aydır alamıyoruz insaf!!

  2. 08f65f8b491a420 - -

    yıl 2016 türkiye sosyal devlet diyenler sgk bir tık işlemini 2 aydır yapmiyo rapor sonuçlarını girdiği için maaş alamiyoruz

  3. eminkilinc - -

    Rapor alan işçinin maaşı kesilmeyecek!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir