Sogan Neden Göz Yakar, Soganın Göz Yakma Sebebi, Sogan Gözlerimizi Niçin Yakar?, Gözlerimiz Yanmadan Sogan Dogramak
Pek tasarruflu bir önlem olmasa da, soğanı soyarken musluğu az da olsa açık bırakarak, soğanın çıkardığı kokunun suyun içindeki oksijen sayesinde uçup gitmesini sağlayabiliriz. Tabi bu yöntem susuz kalan dünyamızda pek de işlevsel değil.
Ama üzülmeyin bir yöntemimiz daha var, soğanları doğrarken daha ilk kesiği attığımızda soğanı tuzlarsak ve doğradıkça tuz ekmeye devam edersek soğan daha az göz yaşartır. Tuz soğanın etkisini hafifleteceği için gözlerimiz biraz rahat eder. Tabi bu şekilde tuzladığımız soğanla yemek yaparken dikkat etmeniz gereken ise, yemeğe daha az tuz koymanızdır. Zira soğanlar yeterince tuzlu olacağı için, yemek çok tuzlu olabilir.
Soğan doğrandığında, onu oluşturan hücreler parçalanır. Soğan hücreleri, iki bölümden oluşur. Bunlardan biri allinazlar olarak adlandırılan enzimleri içerir. Ötekiyse, sülfid bileşiklerinden oluşan aminoasitleri içerir. Allinazlar, sülfidleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürür. Sülfenik asitse, kararsız bir yapıya sahiptir ve kısa sürede uçucu bir kükürt bileşiğine dönüşür. Bu gaz, havada hızla yayılır. Bu gazı, “soğan kokusu” olarak algılarız. Yine bu madde, gözümüze ulaştığında onu yakan bir aside dönüşür. Yani, gözümüzü yakan bu gazın kendisi değil, onun gözyaşımızla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan sülfürik asittir. Gözümüzü nemli tutan bu gözyaşı sıvısında oluşan küçük miktardaki sülfürik asit, çok duyarlı olan göz sinirlerini uyarır.
Gözümüzün bu kadar duyarlı olması, onun göze kaçan yabancı maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur. Sülfürik asit de gözü tahriş eden, zararlı bir madde olduğundan, gözümüzdeki sinirlerin aldığı uyarıların tetiklemesiyle, gözyaşı bezleri daha fazla gözyaşı salgılayarak yabancı maddeleri uzaklaştırmaya çalışır. Yani, bir bakıma gözümüzü yıkayarak temizler. Gözümüze, toz ya da başka bir yabancı madde kaçtığında da benzer tepkiler ortaya çıkar.
Soğan doğrarken gözümüzün yanmasını önlemek için bazı basit önlemler alabiliriz. Yapılacak şey, tahriş edici gazın gözümüze ulaşmasını olabildiğince önlemek. Bunun için soğan doğrarken ondan olabildiğince uzak durmak alınacak en basit önlem. Soğanı doğrarken pencereleri açarak gazın dağılmasını sağlamak ya da olanaklıysa açık havada doğramak alınabilecek en basit önlemler. Ayrıca, soğanı buzdolabına koyarak soğutmak da işe yarayabilir. Çünkü soğuk, kimyasal tepkimeleri yavaşlatır ve daha az miktarda gaz havaya salınır. Pek kullanışlı olmasa da çok daha etkili yöntemler de var. Örneğin, soğanı doğrarken gözü kimyasallardan koruyan bir gözlük ya da bir yüzücü gözlüğü takabilirsiniz. Ayrıca, soğanı suyun içinde doğramak da çok etkili bir yöntem.
ilk soydugunuz sogan kabugunu basinizin ustune koyarsaniz acisinida kokusuna ceker
Soğan gözümüzü yakınca yüzümüzü kesinlikle yıkamalıyız
bunedır gardaşım gözüm gitti gözüm ama soğan zayıflattığı için seviyorum
Benim sahsi kendi yontemim. Sogan dograrken üflemek.
gençler fuzuli uğraşmayın ; soğanı doğrarken burnunuzdan nefes almayın sakın ,ağzınızdan alırsanız gözlerinir yaşarmayacaktır. ;D
soanı çok severim ama yakmasını pek sevmem