- 1- Ağzı temizler.
- 2- Hazret-i Allah’ın rızâsını celbeder.
- 3- Melekleri memnun eder.
- 4- Şeytanı daraltır.
- 5- Ağzı tatlandırır.
- 6- Dişleri cilalandırır, güzelleştirir.
- 7- Göze kuvvet verir.
- 8- Sünneti edâ eder.
- 9- Sesi ve yüzü güzelleştirir.
- 10- Zekâyı artırır.
- 11- Diş etlerini kuvvetlendirir, ağızda kireçlenmeyi ve dişeti çekilmelerini önler.
- 12- Konuşmayı kolaylaştırır.
- 13- Son nefeste Kelime-i şehâdeti hatırlatır.
- 14- Kocalığı geciktirir. 15- Amellerde sevabı çoğaltır.
- 16- Sekarat-ı mevti kolaylaştırır.
- 17- Hazmı kolaylaştırır.
- 18- Mideyi takviye eder.
- 19- Aklı artırır.
- 20- Bedenin rutubetini keser.
- 21- Bu nebati fırçanın aktif kısmı haftada bir değiştirilerek yeni bir fırça kullanma avantajını sağlar.
- 22- Diş macunları ileri derecede bazik olduğundan ağız içi dengeyi bozar. Misvakta ise yüksek konsantrasyonlarda asit veya bazik tabiatta maddeler yoktur.
- 23- Toz haline getirilmiş köklerinden macun yapılır. Kökleri kaynatılıp içilirse gonoreyi (bel soğukluğunu) önler. Dalak bölgesi ağrıları için çorba kıvamında içmek gerekir.
- 24- Kokusu tükrük salgısını artırdığından dişetlerinin kurumasını önler.
- 25- Anti Septik (Mikrop kırıcı) özelliği vardır.
- 26 Eğe Üniversitesinde yapılan bir araştırmada liflerinde baklava dilimi şeklinde anizotrop basit prizmatik bitki kristallerinin olduğu anlaşılmıştır. Bunun ise mekanik temizliğe tesiri büyüktür.
- 27- Bütün fırçalama metodlarına uygulanabilmesi, ağaçtan elde edildiğinden, istenilen boy, kalınlık ve şekilde temini, fırçalama anında liflerinin elektrikli diş fırçalarında olduğu gibi rotasyon yapması, kuvvet fırçaya dik uygulandığından mumlu diş iplikleriyle yapılan temizliğin eldesi, onu kıyas yapılamaz bir üstünlüğe eriştirir.
Bahcemiz Bunlari Biliyormusunuz? El İşi Becerileri Faydalı Bilgiler Nasil Yapariz Nasil Yapilir Saglikli Yasam
Misvak Nedir?, Misvak Nasıl Yapılır?, Misvak Faydaları Nelerdir?, Misvak Özellikleri?, Misvak Nasıl Hazırlanır?, Misvak İnsana Faydaları Nedir?
383 6
Misvak Nedir?, Misvak Nasıl Yapılır?, Misvak Faydaları Nelerdir?, Misvak Özellikleri?, Misvak Nasıl Hazırlanır?, Misvak İnsana Faydaları Nedir?
Misvak Nedir?
İlim dilinde “Salvadora persika” adı verilen, halk arasında “Erak ağacı” olarak bilinen ve Avrupa’lıların dilinde “Şecere-i Muhammedî”, İslâm litaratüründe ise bu ağaca Misvak deniliir.
Eski asırlardan beri insanlar tarafından kullanılan bu fırça, macunu içinde olan bir fırçadır.
Doğu Afrikadan Hindistan’a kadar uzanan bölgelerde yetişen bu step bitkisi bol, iktisatlı, pratik olmakla birlikte taşınması kalem gibi kolay, formalitesi az, kokusu güzel, meyvesi yenen bir bitkidir.
Misvakın Faydaları Nelerdir?
Bugün, modern tıbbın diş sağlığı konusunda ortaya koymaya yeni başladığı tedavi usullerini, İslamiyet 14 asır önce öğretmiştir. Diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak, gayet basit ve en iyi diş temizleme vasıtasıdır. Dişlerin çürümesini önlemek için misvak kullanmak çok faydalıdır.
Bütün diş macunları ve tozları, dişlere zarar verir. En iyisi, sert bir fırçadır. Önce, dişleri kanatırsa da, korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve artık kanamaz. (Larousse İllustre Medical)
Dr. Rodat ve Dr. Kneth Kiodell’in tesbitlerine göre, misvakta mikropları imhâ eden sinnigrin ve penisilin maddesi bulunmakla beraber, bugün diş macunlarında kullanılan “sodyum bikarbonat” da mevcuttur. Bu maddeler, diş üzerindeki tortu ve artıkları eriterek, dişin delinmesini ve çürümesini önlemektedirler.
Bu şekildeki diş temizliğini sağlayan en iyi vasıta misvaktır. Diş macunları, ağızdaki faydalı ve zararlı bütün mikropları öldürürken, misvak sadece zararlı mikropları öldürür. Dinimiz, temizliğin her çeşidini emretmiştir. Allahü teâlâ, (Temiz olanları severim) buyuruyor. (Bekara 222)
(Misvak; ağzı temizler, görmeyi keskinleştirir, diş etlerini güçlendirir, dişleri beyazlaştırır ve çürümeyi önler, hazmı kolaylaştırır, mideye sıhhat verir, balgamı keser, hasenatı artırır. Allahü teâlâyı razı eder, melekleri sevindirir.) [Ebu Nuaym]
Misvakın Önemi Nedir?
Ağız ve diş sağlığına ayrı bir önem veren Peygamber Efendimiz (asm), bunun misvak kullanmak suretiyle yapılması hususunda da ısrarlı teşvik ve tavsiyelerde bulunmuştur. Bir hadislerinde, “Ümmetime meşakkat vereceğinden endişe duymasaydım, misvak kullanmalarını farz kılardım”1 buyurmuşlar, kendileri de hiçbir zaman misvakı terk etmemişlerdir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Cebrail aleyhisselam, misvak kullanmayı o kadar tavsiye etti ki, misvakın farz olacağından korktum.) [İbni Mace]
(Gece namazı için kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Çünkü bir melek, namazda Kur’an okuyanın ağzına yaklaşarak dinler.) [Deylemi]
(Misvak erkeğin fesahatini [konuşma güzelliğini] artırır.) [İ. Adiy, Hatib]
Misvakın faydaları çoktur. En aşağısı sıkıntıyı giderir, en iyisi de ölürken şehadet getirmeyi hatırlatır. Sıratı geçmeyi kolaylaştırır, yaşlanmayı yavaşlatır. Resulullah efendimiz her zaman yanında ayna, tarak ve misvak taşırdı. Eshab-ı kiram, savaşlarda bile misvaklarını ihmal etmezlerdi. İmam-ı a’zam hazretleri, “Misvak kullanmak, dinin sünnetlerindendir” buyurdu.
Misvak Nasıl Kullanılır?
Misvakı kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kısımları ovuşturulur. Misvakı sağ el ile kullanmalıdır. Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemelidir. Misvak, sağ elin küçük ve baş parmağı altta, diğer üç parmak üstte olarak tutulur. Misvaklamaya başlanınca, ağızdaki yaşlığı yutmak iyidir. Ondan sonra yutmak iyi değildir. Kullandıktan sonra misvakı yıkamalıdır. Misvakı yere yatırmamalı, ağız kısmı aşağıya gelecek şekilde dikine koymalıdır. Misvak, çok yaş, çok kuru ve bir karıştan uzun olmamalıdır! Yeni alınan misvakın ucu hafifçe çekiçle dövülünce tel tel ayrılır. Suya koymak gerekmez.
Dinimize Göre Misvak
Misvak Nedir ? Misvağın Faydaları Nelerdir?
Misvak:
İlim dilinde -Salvadora persika- adı verilen, halk arasında -Erak ağacı- olarak bilinen ve Avrupa lıların dilinde -Şecere-i Muhammedî-, İslâm litaratüründe ise bu ağaca Misvak denir.
Eski asırlardan beri insanlar tarafından kullanılan bu harika fırça, Hazret-i Allah ın kullarına ikram ettiği, ölümden başka her derde deva olan, macunu içinde mükemmel bir fırçadır.
Doğu Afrikadan Hindistan a kadar uzanan bölgelerde yetişen bu step bitkisi bol, iktisatlı, pratik olmakla birlikte taşınması kalem gibi kolay, formalitesi az, kokusu güzel, meyvesi yenen bir bitkidir.
Bilimin, teknolojinin, araştırmaların söz sahibi olduğu şu modern çağmızda, araştırmacıların ve bilim adamlarının ifadelerine göre hastalıkların birçoğunun, özellikle romatizmal hastalıkların % 90 nının, Mide ve Kalp hastalıklarının ağzımızla doğrudan ilgili olduğu gerçeğini ortaya koymuşlardır. Bu nedenle tedaviye ağızdan başlanması gerektiğini söylemişlerdir.
Diş aralarında kalan yemek kırıntıları ağzımızın sıcak ortamında hızla asite olup kokuşmakta, diş minelerini delerek çürümelere, iltihaplanmalara, diş eti kanama, çekilme ve hastalıklarına sebep olmaktadır. Ağız yoluyla midemize inen bu kokuşmuş salgı sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdid etmektedir.
-Misvak kullanmak ağzın temiz kalmasına ve Rabbın râzı olmasına sebeptir.- (Nesâî)
Kullarının dünya ve ahiret mutluluğunu isteyen Hazret-i Allah biricik Habibi ni Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- i bizlere örnek olarak göndermiştir. Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz bizlere birçok Hadis-i şerif lerinde bu konunun önemini hatırlatmış ve bizlere örnek olmuşlardır.
-Misvak kullanmak hakkındaki tavsiyelerimi sizlere çok tekrarladım.(Buhari)
-Cibril (a.s.) bana her gelişinde misvak kullanmamı emrederdi. Öyle ki dişlerimin zedeleneceğinden endişe ederdim. (İbn-i Mâce)
Diğer Hadis-i şerif lerinde ise şöyle buyururlar:
Tırnaklarınızı kesin, kestiklerinizi gömünüz, diş etlerini yemek kırıntılarından temizleyiniz. Misvak kullanınız, sararmış dişle, kokar ağızla yanıma gelmeyiniz.(Tirmizi)
Size ne oluyor da dişleriniz sararmış oluduğu halde yanıma geliyorsunuz!.. Misvak kullanınız.(Beyhaki)
İslâm dini beşeri ilişkilere büyük önem verir. Bir tebessümü, güler yüzü sadaka olarak kabul eder. Tasavvur edin ki karşınızda ağızının kokusuyla, sararmış, kararmış dişlerinin görüntüsüyle sizleri rahatsız eden bir yüz var. Bir an önce bu insandan uzaklaşmak istersiniz.
Cuma günü olunca misvak kullanmak, en temiz ve güzel elbiselerini giyinmek, güzel koku sürürmek her müslümanın vazifelerindendir. (İbn-i Şeybe – Ebu Saîd el Hudri den)
Görülüyor ki İslâm dini toplum içerisindeki ilişkilerimizin ve görüntümüzün insanları rahatsız edici bir halimizin, tavrımızın olmasını istemiyor.
-Ağızlarınız Kur an yoludur. Onu misvakla temizleyiniz. (İbn-i Mâce)
Ağzımız; vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Hazret-i Allah ın Kelâmı yüce Kur an ı onunla ifade ederiz. Sevdiklerimizle görüşürken duygularımızı onunla ifade ederiz. Onun temizliğini fiziki olarak misvakla temizlediğimiz gibi. Mânen onu Hazret-i Allah ın sevmediği, râzı olmadığı, hoşlanmadığı çirkin, insanları incitici, argo ve alay ifade eden boş sözlerden şiddetle kaçınmalıyız. Ancak temiz bir ağızla Hakk’ın rızâsına ulaşabiliriz.
Bu konuda birkaç atasözü ilave edelim…
-Ağız sözün fırınıdır, pişirir ondan sonra çıkarır.-
-Sofrada eline, mecliste diline (sözüne) dikkat et.-
-İnsanlar giyimleriyle karşılanır, sözleriyle uğurlanır.-
Görülüyor ki ağzımızdan çıkan ifadeler kişinin karekterini yansıtıyor. Kendisine değer verdiğimiz, yücelttiğimiz bir kişinin ağzından argo ve çirkin sözler duyunca birden karşımızda küçülü verir. Çünkü bu tür ifadeler nezih bir müslümana yakışmaz.
Hazret-i Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz misvağı ne zaman ve nasıl kullanırdı?
Ashâb-ı kiram ın anlattıklarına göre Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz geceleyin birkaç defa kullanırdı. Yanında misvak olmadıkça uyumazlardı. Misvak kullanmadıkça hâne-i saâdetlerinden namaza çıkmazlardı. Evine girdikleri zaman ilk önce misvak kullanırlardı. Geceleyin teheccüde kalktıklarında mübarek ağızlarını misvakla temizlerlerdi.
Ümmetime zorluk vermek korkusu olmasaydı, kendilerine her namaz kılarken misvak kullanmayı emrederdim. (Buhâri)
-Misvak kullanmak suretiyle kılınan iki rekat namaz, misvak kullanmaksızın kılınan yetmiş rekat namazdan daha efdaldir.- buyururlardı. (Ebu Nuaym)
Gece ve gündüz uykudan uyandıkları vakitte. Abdest almadan evvel, misvak kullanırlardı. Kur an okuyacağı zaman, açlık zamanlarında, göz kurumalarında, topluluk içerisine ve âile fertlerinin yanlarına girecekleri zaman mübarek dişlerini misvaklarlardı.
Bugün yapılan araştırmalar sonucunda Tıp otoriteleri misvağın suni diş fırçalarına oranla üstünlüğünün tartışılmaz olduğunu kabul etmişlerdir.
Rüyamda dişlerimi misvaklıyordum. Yanıma biri diğerinden daha yaşlı iki kişi geldi. Ben misvağı küçüğüne vermek istedim. Bana -Büyüğüne ver- denildi. Ben de büyüğüne verdim. (Buhâri – Müslim)
Misvağın Faydaları:
Misvakla ağzı temizlemek öümden başka her derde devadır. (Firdevsi Hazret-i Âişe -radiyallahu anhâ-dan)
Muteber fıkıh kitaplarımızdan (Merak-ül Felah) haşiseyinde misvağın elliden fazla faydasından bahsedilir.
Bunlardan bazıları:
Merve Sözübelli
Anadolu Üniversitesi mezunuyum. Çeşitli internet sitelerinde Yazarlık ve Editörlük yapmaktayım. İlgi alanlarım içerik üretmek, blog, sosyal medya, yemek yapmak ve fotoğraf çekmek. Merve Sözübelli Google+ Profili
Harikaaa
Ben aldim ucu acilmadi
misvak kullanmak cenabu hakkın kuluna çok muazzam bir ikramıdır. zira peygamber efendimizin hiç bırakmadığı çok kuvvetli sünnetlerindendir. her abdestte misvak kullanmak müslümanlar için çok muazzam istifadelere sebeptir. bunlardan en güzelide misvak kullanan kişiye eğer ölünceye kadar kullanırsa ölürken kelimei şahadet kendisine hatırlatılır (kimin ne hal üzere öleceği meçhul iken! şeytanı lainin imansız gitmemiz için her cihetten tazyiklerine maruz kalacağımız o son andan kelimei şahadetin hatırlatılması) sırf bu mükafat için başka mükafat olmasa bile insan misvağından ölse ayrılmak istemez, her abdestte kullanmaktan vaz geçmez. cümle ümmeti MUHAMMED e s.a.v misvak kullanmayı nasibi müyesser eylesin rabbim amin
Bende kullanmaya başladım çok guzel
Nerde bulacam yardim ede bilirmisiniz allah rizasi icin
Ben de misvak kullanıyorum. Çok memnunum. Elhamdulillah