Paintball Nedir?,Paintball Nasıl Oynanır?,Paintball Kuralları Nedir?,Paintball Ekipmanları Nelerdir,Paintball Sahası Nasıl Olur?
Paintball çok yeni bir spor olmasına rağmen tüm dünya ile beraber Türkiye’de de son 10 yılda yükselen bir ivme ile çıkışını sürdürmekte olan bir spordur. Genel olarak takım çalışmasına, koordinasyona, hızlı düşünme ve karar verme yetilerine;dayanıklılık ve dengeyi de birleştiren paintball her yaştan insan için farklı avantajlar sunar.
Gelişme çağındaki çocukları doğada, bir takım oyununda arkadaşlarına güvenme ve onlarla birlikte hareket etme yeteneğini aşılarken sosyalleştiren paintball; üst düzey bir yöneticinin ise stres altında kısa sürede karar verme, kısıtlı kaynakla hedefe ulaşma ve liderlik gibi vasıflarını test etmede etkili bir araçtır.
Genel olarak insanlı satranç benzetmesi ile açıklanan paintball geliştirilebilir taktiksel varyasyonları ile başarıya ulaşmak için ciddi bir ön hazırlık gerektiren bir spordur. İnsanın doğasında bulunan silah kullanma dürtüsünü doğaya ve insanlara zarar vermeden nötrleme özelliği ile paintball yurtdışında gelişmekte olan bireyleri silah dürtüsünden uzaklaştırma eğitimleri içinde kullanılmaktadır.
Kullanılan malzemeler tamamen doğa dostu, kendi kendine yok olabilen ve insan sağlığına hiçbir zararı dokunmayan maddelerden üretildiğinden paintball belki de tek doğa dostu doğa sporudur.
Güvenlik ve Kurallar: riski golfden bile daha az olan bir spordur. Paintball sporunda güvenlik genel çerçevede birkaç temel zorunluluğa dayanır.
1) Maske Kuralı: Oyun alanı olarak belirlenmiş ağla çevrili bölge içerisinde hiç kimse paintball için özel olarak tasarlanmış koruyucu paintball maskeleri olmadan bulunamaz ve paintball oynayamaz.
2) İşaretleyici Emniyeti Kuralı: Oyun esnasında kullanılan işaretleyicilerin emniyetleri baş hakemin sinyali ile açılır ve yine baş hakem tarafından verilen bir diğer sinyal ile kapatılır. Diğer her durumda işaretleyici emniyetleri kapalı tutulmak zorundadır.
3) 5 Metre Kuralı: Amatör paintball oyuncuları için uygulanan bu kural rakip oyuncuların birbirlerine fiziksel zarar vermemeleri amacı ile konulmuştur. Kurala göre oyuncular birbirlerine 5mt den daha fazla yaklaşarak ateş edemezler.
Bu üç kural dışında paintball oynarken hakem direktiflerine uymak en önemli zorunluluklardandır.
Aynı zamanda her işletme kendi oyun sahasının ve işletmesinin karekteristik özelliklerine göre çeşitli özel durum kuralları koyabilir. Bu gibi durumlarda oyun öncesinde oyuncular mutlaka profesyonel bir hakemden oyun öncesi eğitimi almalı ve işletmeye özel uygulamaları mutlaka öğrenmelidir.
Senaryolar: İşletmeler kendi oyun alanlarının yapısına göre çeşitli oyun senaryoları belirlemiştir. Bu senaryolar Türkiye’de ve Dünya’da en çok uygulanan “Çift Bayrak Senaryosu” ve aslında türevleri olan;
– Tek Bayrak
– Bayrağı Kap
– Başkanı Koru
– Son Adam
– İki Takım Girer Bir Takım Çıkar Tarihçe: ,
Paintball 2006 senesinde 25. yılını kutlamış olan ve yeni bir spor sayılan paintballun çıkış noktası çok kesin olmamakla birlikte California’lı orman korucularının kesecekleri ağaçları işaretlerken sıkılıp bunu bir eğlenceye çevirmeleri ve ileri görüşlü bir girişimcinin de bunu eğlence ve spor amaçlı kullanmak için ilk işaretleyici geliştirmesine dayandığı senaryosu en mantıklı ve geçerli senaryodur. Bu işaretleyicilerin bir tür savaş ve strateji oyununda güvenli bir şekilde kullanılmaya başlaması ile şuan itibari ile dünyanın 3. büyük ekstrem sporu olan paintballun yükselişi başladı.
Günümüzde Dünya’da 5 kıtada paintball oynanmaktadır. Sadece Amerika, Avrupa ve Asya’da 13.600.000 adet kayıtlı sporcu bulunmaktadır. Paintball, yapılan araştırmalara göre Dünya’da en çok rağbet gören 3. ekstrem spor olmasının yanı sıra SGMA (Amerika Spor Malzemeleri Üreticileri Birliği)’nın yaptığı araştırmaya göre Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm spor organizasyonları arasında en populer 4. sportif organizasyondur. Paintball sporunun şu an Dünya’daki durumu ile ilgili istatistiki bilgiler aşağıda dikkatinize sunulmuştur.
• Paintball 104 farklı ülkede oynanmaktadır.
• 13.600.000 adet kayıtlı profesyonel oyuncu bulunmaktadır.
• Dünya’da 9250 adet kayıtlı profesyonel paintball takımı bulunmaktadır .
•Dünya’da 3734 adet uluslararası standartlara uygun paintball sahası bulunmaktadır.
• Dünya’da 15 adet uluslararası turnuva ve 11 adet uluslararası lig bulunmaktadır.
• Dünya’da 16 adet uluslararası periyodik (420.000 baskı) basılı yayın vardır.
• Dünya’da 537 adet üniversite paintball kulübü vardır.
• Dünya’da 3482 adet paintball mağazası bulunmaktadır.
• İnternet ortamında 18237 adet paintball websitesi bulunmaktadır.
• Dünya’da 11 paintball topu, 74 tane de paintball ekipmanı üreticisi vardır. Paintball güvenlik kurallarına uyulduğu sürece sakatlanma olasılığı ufak tefek sıyrık ve kızarıklıklar dışında Futboldan çok daha az bir ihtimaldir.
OYUN SIRASINDA KULLANILAN EKİPMANLAR
Oyun esnasında kullandığımız olmazsa olmaz ekipmanlar vardır. Bunların bazıları oyunu eksiksiz bir şekilde oynayıp keyif almamızı sağlar, bazıları da güvenliğimiz için son derece önemlidir. Aşağıda sahamızda kullanılan bu ekipmanların detaylı özelliklerini bulabilirsiniz. Tippmann Custom 98 Paintball Silahı Kalibre : 0.68 Çalışma Şekli : Yarı Otomatik İtici Güç : Karbondioksit (CO2) Boyatopu Kapasitesi : Yaklaşık 200 adet (170 adetten fazlası tavsiye edilmez) CO2 Kapasitesi : 20 oz. Atış Hızı : 8 Bps. Namlu Uzunluğu : 8.5 inch Toplam Uzunluk : 19.6 inch Ağırlık ( tüpsüz ) : 1.8 Kg. Etkili Menzili : 50 mt. Karbondioksit (CO2) Tüpü Alüminyum malzemeden yapılmıştır. Emniyet valflidir. 9 oz. – 12 oz. – 16 oz. – 20 oz. Hacimlerinde kullanılır. Hacim büyüdükçe atış sayısı ve ebatları büyümektedir. 1 oz. = 0.029 lt. Koruyucu Maske ergonomiktir ve ön camı kırılmaz malzemeden yapılmıştır. Yüze tamamen oturarak maksimum görüş imkanı sağlar. Gözlükle birlikte rahatça kullanılabilir. Alın bölgesi, gözler, burun, ağız, çene ve kulakları tamamen kapatarak baş bölgemizi korur. Başın arka kısmını korumak için Bere Verilir. Bu maskelerde Terleme ile Buğulanmakta olmakta ama bu sorunun çözümü malesef tam olarak henüz çözülebilmiş değil.
Kamuflaj Tulum
Ortama adaptasyonu sağlamak için kamuflaj desenlidirler . Kolay giyilip çıkartılır ve içinde rahat hareket edebilmek için, tulum şeklinde özel olarak tasarlanmıştır.
Boyatopları oyuna adını veren malzemelerdir. Dışları farklı renk ve desenlerde olabilir, İçleri genellikle parlak sarı veya turuncu rengindedir ve gıda boyasından yapılmışlardır. Dolayısıyla insan sağlığına ve doğaya zarılı değillerdir. Boyanan bölge nemli bir bezle silinerek kolayca temizlenebilir. Doğa dostu malzemeden yapıldıkları için kısa zamanda doğaya karışarak yok olurlar. Flamalar; Her iki takımın birer flaması vardır ve hemen hemen bütün senaryolardaki amaç ya kendi flamanızı korumak veya diğer takımın flamasını ele geçirebilmektir.
OYUN SENARYOLARI |
1. Çift Bayrak: Dünyada en çok oynanan, klasik paintball oyunudur. Takimlar oyun alanının iki ucunda bulunan istasyonlardan başlarlar. Amaç karşı takımın istasyonunda bulunan bayrağı alıp önceden belirlenmiş noktaya getirmektir.
2. Tek Bayrak: Takımlardan birinin bayrağı koruduğu, diğerinin ise ele geçirmeye çalistığı bayrak oyunudur.
3. Bayrağı Kap: İki takım alanın iki ucundaki istasyonlardan oyuna başlarken ortadaki bir noktada duran bayrağı almaya ve karşı takımın istasyonuna ulaşmaya calışmaktadırlar.
4. Son Adam: Bu oyunda herkes tektir. Süre kısıtlaması yoktur. Elenmeden kalan son oyuncu kazanır. Senaryonun en ilginç yönü “Geçici Anlaşmalar” kuralıdır. Bu kural gereği oyuncular kendi aralarında diğer oyuncuları eleyinceye kadar birlikte calışmak için geçici olarak anlaşabilirler. Fakat bu anlaşmalara sadık kalmak zorunda değildirler!
5. Buddy: “Son Adam” senaryosuna benzer, ancak bu senaryoda 2 kişilik timler söz konusudur ve geçici anlaşma yapma imkanı yoktur. Elenmeden kalan son tim oyunu kazanır.
6. İki Takım Girer; Bir Takım Çıkar: Aslinda klasik bir speedball, “Combat” senaryosu olan oyunun kuralları basittir; oyun alanına 2 takım girer; kalan kazanir!
GÜVENLİK KURALLARI 15 Yaşın altında olan ve spor yapması sağlığı için tehlikeli (kalp ve damar hastalıkları, astım, nefes darlığı, beyin hastalıkları, kan hastalıkları, epilepsi vb…) olan kişilerin paintball oynaması sakıncalıdır. Hakemlerin kararına itiraz edilmez ve hakemlerle tartışılmaz. Oyun alanına kesinlikle maskesiz girilmez ve oyun alanında maske çıkarılmaz. Oyuncular oyun sahasındaki her türlü siper, engel ve koşula dikkat etmelidir. Rakibe namluyu dayayarak ya da benzeri yaralayıcı şekilde ve 5 M den yakın mesafeden atış yapmak yasaktır. Oyun esnasında rakip takım oyuncuları ile itme çekme gibi her türlü fiziksel temas ve rehin alma yasaktır. Silahların emniyetleri hakemin talimatı ile açılır ve yine hakem talimatı ile kapatılır. Hakemin talimatından sonra emniyet kapalı iken havaya veya etrafa atış yapan 1 oyun ceza alır. 2. İhlalde Oyundan atılır. Oyun esnasında vurulan, tüpü veya mermisi biten kişi kalesine veya hakemin yanına silahını havaya kaldırarak en güvenli şekilde saha kenarından gelebilir. Bu esnada bu kişiye kesinlikle ateş edilmez. Ateş edenin cezası 1 devre ila tamamen oyun dışı kalmak arasında değişir. Boya kapsüllerinin namludan çıkış hızı saniyede 100 metre olmakta ve tende kızarıklık, morarma veya hafif sıyrıklara neden olabilir. (buna binaen 5M kuralına dikkat edilmeli) Paintball silahları CO² basınçlı tüplerle atış yapmaktadır. Silahlarda herhangi bir CO² kaçağı olursa, gazla temas edilmez ve solunmaz. CO² Tüpü bittiğinde veya problem olduğunda hakemden yardım isteyiniz. Güvenlik kurallarının ihlali halinde hakem oyuncuyu oyundan atabilir. Ve Oyuncu geçmişe dönük hak talep edemez.
PAINTBALL TARİHÇESİ
Paintball, tüm dünyada her yaş ve meslek grubundan geniş bir oyuncu kitlesine sahip, popüler bir doğa sporudur. Oyuncular, bazı kuralların eşliğinde boya topu atan gazlı silahlarını kullanarak, o oyun için belirlenmiş görevlerini başarmaya çalışırlar. Bu görev, çeşitli bayrak kapma operasyonları, karşı takımın kaptanını vurmak, bir bölgeye saldırmak veya bu bölgeyi korumak gibi onlarca oyun senaryosu içinden tercihe göre seçilir. Bu oyunda önemli olan, fiziksel güç veya kondisyondan çok, takım ruhu, yardımlaşma ve stratejidir. Paintball, bu özelliklerinden dolayı, stres atıp eğlenilen bir doğa sporu olmanın ötesinde, oyuncuların ortak çalışma ve liderlik becerilerini geliştiren, özgüven aşılayan bir kimliğe de bürünmüştür. Bu sebepten dolayı büyük şirketlerin motivasyon aktivitelerinde ve geliştirme programlarında da sıkça ihtiyaç duyulan bir konuma gelmiştir.
Babam dayım ve arkadaşlarıyla paitball oynamak istiyorum 12 yaşındayım. Çok iyi ağarlık kaldırırım 150 cm civarındayım oynayabilirmiyim
Biz genelde çift bayrak oynuyoruz bazen de tek bayrak. Ama yazıda bahsi geçen son bayrak senaryosu ilgimizi çekti bizim takıma ileteceğim daha doğrusu işteki arkadaşlara 🙂