Su Kaplumbagası Nasıl Yetiştirilir?, Su Kaplumbagası Nasıl Bakılır?, Su Kaplumbagası Nasıl Beslenir?
Öncelikle çoğu kişi evinde su kaplumbağası besliyordur ya da besleyen tanıdıkları olmuştur. Genelde evlerde beslenen kaplumbağalar Red Eared Slider (Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası) diye geçen bir diğer adıyla scripta eleganstır. Asıl yaşama sahaları Birleşik Amerika ‘dadır. Evlerde beslendiğinde ve iyi bakıldığında 70 yıl kadar yaşayabilirler.
Kaplumbağanın Beslenmesi:
Yavru kaplumbağalar daha çok protein ağırlıklı yiyeceklerle beslenirler. Yaşları ilerledikçe sebze ağırlıklı yiyecekler artmaya başlar. Öncelikle yavru kaplumbağalara Sanyu, Sera veya Tetra markalı bir ANA YEM alınmalıdır. Hergün bu ana yemin yanında karides, kurutulmuş kan kurdu, haşlanmış yumurta akı vb. protein ağırlıklı yemler verebilirsiniz. Kıyma vb. yiyecekler vermeyiniz pek sağlıklı değil. Yavrular hergün kafası büyüklüğü kadar yem yemelidir. Çok yerlerse obez olurlar tedavisi zordur. Çubuk yemlerine vitamin damlatmakta fayda var. Yetişkin kaplumbağalarda ise 2 günde bir çubuk yem verilmeli ve onun dışında yiyebildikleri kadar yeşillik yemelidirler. Bu yeşilliklerin içinde kesinlikle lahana ve ıspanak vermeyiniz. Marul ve kıvırcığı çok severler. Ayrıca erik, çilek, muz vb. meyveler verebilirsiniz.
Ayrıca kaplumbağalara kesinlikle ortasında palmiye bulunan plastik kaplarda bakılmaz, sadece işkence edilir.. Kaplumbağa beslemek için bir akvaryumunuz olmalı ve içinde ısıtıcı, filtre ve istediği zaman tırmanıp kuruyabileceği bir kuru alan olmalıdır. Suyun sıcaklığı 28 C derecede sabit olmalıdır. Kuru alanın sıcaklığı 32-33 C derece olmalıdır. Ortasında palmiye bulunan plastik kapların üretilmesinin ve petshopçular tarafından tavsiye edilmesinin tek sebebi PARA KAZANMAKTIR.
Petshopçularda kabuk sertleştirici diye sattıkları ürünü kesinlikle almayınız ve kullanmayınız. İçinde birçok kimyasal madde mevcuttur ve yararından çok zararı vardır. Kabuklarının parlaması, güzel görünmesi için birşey istiyorsanız eczanelerde satılan Devit3 alıp kaplumbağanızın kabuğuna çok ince bir tabaka halinde sürebilirsiniz. Haftada iki gün, günde ikişer kere yapıldığında olumlu sonuçlar vermiştir. Bizzat tarafımdan test edilmiştir. Fakat devit3 kabuğa sürüldükten sonra kesinlikle 2 saat bir süre kaplumbağa kuru bir alanda tutulmalıdır. Kabuğun maddeyi iyice emdiğinden emin olduktan sonra suyuna koyabilirsiniz. Aksi taktirde zeytinyağı gibi suyun üstünde birikecektir.
Kaplumbağa kuru bir kapta 15 dk. güneş banyosu yaptırılmalıdır. Hergün toplamda 1,5-2 saat arası bir süre olucak şekilde 15 er dk lık periyotlarla yapılmalıdır. Yazın bu çok önemlidir. Eğer sürekli başında durmak istemiyorsanız; bir kısmı suda bir kısmı kuru olcak şekilde bir kabı bir kısmı gölgede kalacak şekilde güneşin altına koyabilirsiniz. Burda çok önemli bir nokta var. Kaplumbağa güneş ışığını doğrudan almalıdır. Cam arkasından almasının bir faydası yoktur. Kışın güneşlendirme imkanı olmadığı için bir uvb lamba edinebilirsiniz ya da yemlerine D3 vitamini takviyesi yapabilirsiniz. Böylece kabuk yumuşamasını da büyük ölçüde önlemiş olursunuz. Kabuğun yumuşaması da gerekli kalsiyum, mineral ve D3 vitaminini alamadığında olur. Kaplumbağa kabuğunun yumuşamasıyla karşılaşıldığında tedavi için detaylı bilgiye burdan ulaşabilirsiniz.
Çok önemli bir nokta daha var kaplumbağanızı ev ortamında kış uykusuna yatırmayınız. Çünkü bu kaplumbağalar çiftlikte üretilmiştir. Doğa yüzü görmedikleri için bağışıklık sistemleri çok zayıftır, bu yüzden kış uykusuna yattıkları zaman büyük bir olasılıkla tekrar uyanamıyacak ve ölüceklerdir. Özellikle kaplumbağanız 4 yaşından küçükse kesinlikle yatırmayınız. Bu durumun oluşmaması için de su sıcaklığının sürekli 24 C derecenin üstünde olması gerekmektedir. En ideali 28 C derecedir.
[…] Saglıklı Kilo Nasıl Alırız,Saglıklı Kilo Nasıl Alırım?, Saglıklı Kilo Alma Yöntemleri Su Kaplumbagası Nasıl Yetiştirilir?, Su Kaplumbagası Nasıl Bakılır?, Su Kaplumbagası Nasıl … […]
benim kaplunbağam var.ölü gibi.aldığımız yer kış uykusunda olduğunu söyledi.onu uyandırmak için de banyo yaptırmam gerekmiş bunu nasıl yapabilirim ??????????????VE 2 tane var ve ben bunlar nasıl çiftleştiebilrim??? ne olur cevap yazınn…………………………………………………………………………………………………………..
arkadaşlar kaplumbağamın yaşını bilmiyorum nasıl öğrene bilirim.
kaplumbağanı uyandırmak için koca bir kabın içine bol su koy ve kaplumbağanı içine at koy değil hızlı bir şekilde attığın zaman uyanır
kaplumbağam gözlerini açmıyor bu korkunç bişey ne yapmalıyım yemek yapmıyo uyanmıyor
2 Gün önce kaplumbaga aldik . 2 tane . Ve kiz olan elleri ve ayaklari acik biçimde suda öylece duruyor . bir kac kez dokundum uyanmadi . Erkek olan bi kaç kez onun üzüerine cikiyordu . Ölmüs olabilirmi? ve ya üstüne cikmasi ile alakali bisi ? Lütfen cevap yazın.