Telgraf Nasıl Çekilir? Öncü İletişim Aracı Telgraf
Sanayi devriminin süresince ve teknoloji geliştikçe insan dünyasında kendine yer bulmuş olan güzide iletişim araçlarından biridir telgraf. Hiç kuşkusuz uzak diyarlara haberleşme amacı ile kurulmuş bir şekilde verici ve alıcı yöntemi ile elektrik dalgalanmasından oluşan bir tür haberleşme aracıdır. Aslında iki merkezin belirlenip işaretler yardımıyla yazılı haberlerin ve görsellerin karşı tarafa aktarımını sağlar. Elektrikli telgraflar bir verici ve bir alıcı yöntemi ile bağlandığı için aslında elektrik hattından yararlanılmış olunur.
Telgraf’ın vuruş stiline göre yani uzun veya kısa vurulması bir harfi temsile etmektedir. Bu telgraf yönteminde Uluslararası kabul edilmiş olan mors alfabesidir. Telgrafı gönderen kişi vuruşları telgrafı alacak olan kişinin elindeki kağıda uzun veya kısa modüllü noktayla ortaya çıkar ve alan kişi her oluşan noktanın karşılık olarak geldiği harfi belirler ve mesaj oluşmuş olur bu yöntemle telgraf çekilmiş ve karşıya ulaşmış olur.
Ülkemizde bu işlerden PTT devlet kurumu sorumludur. Telgraf çekilecek yer PTT olduğu için oraya gidilince genelde adres ve gerekli evrakları yanında bulundurarak gitmek işlemleri kolaylaştırır doğal olarak telgraf çekmenin de belirli usulleri vardır ve doldurulması gereken formlar vardır. Bu formlar doldurulduktan sonra gerekli işlem gerçekleştirilir bireylerin isteği doğrultusunda. Yurtdışı ve yurtiçi açısından farklı bir sistem olabiliyor farklı gruplama modelleri ile gönderilebiliyor. Bunlar bu yöntemin metotları olmakla beraber kabul edilmelidir ki teknolojinin bu kadar ilerlediği günümüz de bu sistemin kullanım oranı oldukça düşüktür.
Zamanın öneminin artması ve yapılacak işlemlerin basitleşmesi insanların günlük hayatı hızlı yaşama isteği bireyleri nostaljik olsa da bu tip işlemlerden uzak tutuyor. Ayrıca böyle bir yöntem kullanmak için PTT şubesine günümüzde gitmeye gerek yoktur, 141 numaralı hattan gerekli olan tüm işlemler yapılabilmektedir. Bu numara ile görevliye yapacağınız işlemleri belirtip ücret durumunu da hattınıza yansıtmaktadır.
Telgrafın tarihçesine ve yapılış şekline yine kısaca bakacak olursak icattan sonra uzunca süreler tek bir hattan ileti alınıyor iken aynı zamanda tek ileti gönderilebiliniyordu. Bu sistemin ilerleten ve aynı anda birden fazla bir şekilde mesaj alımını kolaylaştıran elektrik devrelerinin mucidi Jean-Maurice-Emille Baudot adlı kişidir. Mucit çoklu elektrik devrelerini keşfederek o dönemdeki iletişim ağı olan telgrafın daha sağlıklı kullanılmasına katkı yapmıştır. Baudot aslında yapmış olduğu makine ile her iletinin belirli bir sayıda ve karakterleri de o sayıyla orantılı olarak eşleştirmiştir. Bu yöntemin kullanılması ile işlem daha kısa sürede daha mantıklı bir şekilde yürümüş ve kullananlar hızlıca istedikleri verileri birbirlerine nakletme şansına sahip olmuşlardır.
Kısaca değindiğimiz gibi Telgraf sistem olarak 18. Yüzyıldan beri kullanıla gelmekte ve sistem dünya geliştikçe değişmektedir. Bu icadın bulunuşu hiç kuşkusuz dünyamızda modern iletişimin de gelişmesine öncü olmuştur. Kablosuz iletişim araçları bunlardan biridir.
Telgraf mesajı nedir arkadaş? Yıl olmuş 2016 hala telgraf mesajı mı atılıyor? Nasıl bir iş bu? Nasıl bir çağa ayak uydurmadır bu?
BİLİN BAKALIM SINAV SORUSU
İtalya’da öten bir horoz Türkiye’den telefon, telgraf, internet gibi herhangi bir vasıta olmadan nasıl duyulurdu?