Nasıl Yapılır

Kapat

Pas Nasıl Giderilir? Pas Nasıl Temizlenir?

Pas Nasıl Giderilir? Pas Nasıl Temizlenir? Başta metal yüzeyler olmak üzere pek çok yüzeyde meydana gelebilen bir tür kimyasal değişim olan pas, çeşitli yöntemlerle giderilebilmektedir. Eğer pas temizlenmezse, pas bulunan yüzeyler olumsuz yönde etkilenerek, zarar görebilir. Bu duruma engel olabilmek için pas nasıl giderilir konusunda bilgi edinilerek, pas bulunan yüzeylerde bu bilgilerin uygulanması gerekmektedir.

Pas Nasıl Temizlenmelidir?

Su ile hava temas halinde olduğunda ya da nemli havalardan dolayı yüzeylerde pas oluşmaktadır. Yüzeylerde oluşan bu pas lekeleri mutlaka temizlenmelidir. Çoğu insan pas nasıl temizlenir konusunda detaylı bilgi sahibi olmadığından dolayı, bu işlemin çok zor olduğunu düşünmektedir. Düşünülenin aksine, pas temizliği zor bir işlem değildir. Sadece temizliğin nasıl yapılacağının bilinmesi gerekmektedir.

Pas Lekesi Temizleme Yöntemleri:

Başlıca pas lekesi temizleme yöntemleri şunlardır:

1- Kimyasallar ile pas giderme yöntemi

2- Deterjan ile pas temizleme yöntemi

3- Limon ya da limon tuzu ile pas giderme yöntemi

4- Sirke ile pas sökme yöntemi

5- Soda ve fırça ile pas temizleme yöntemi

6- Tel fırça ve zımpara ile pas giderme yöntemi

7- Patates ile pas temizleme yöntemi

Pas temizliğinde asit içeren pas giderici kimyasallar kullanılmaktadır. Çünkü asit içeren sıvılar pas lekeleri ile tepkimeye girerek, paslı bölgeyi temizlemektedir. Pas lekelerinin temizliğinde pas giderici kimyasalların kullanılması, en iyi sonuç veren yöntemdir. Bu kimyasalları marketlerde sprey veya macun şeklinde bulabilmeniz mümkündür. Kimyasallar kullanım kurallarına uygun bir şekilde paslı yüzeye uygulandığında, başarılı ve kesin sonuçlar alınma ihtimali oldukça yüksektir.

Pas temizliğinde uygulanan bir diğer yöntem olan deterjan ile pas temizleme yönteminde, evde kullanılan deterjanlar paslı yüzeylere uygulanmaktadır. Pas temizliğinde doğru deterjanın kullanılması oldukça önemlidir. Banyo ve mutfak temizliğinde kullanılan deterjanlar, pas sökücü olarak da paslı yüzeylere uygulanabilmektedir.

Limon ya da limon tuzu kullanılarak pas lekeleri yok edilebilmektedir. Her evde pratik bir şekilde bulanabilecek olan limon, paslı yüzeylere uygulandığında mutlaka olumlu sonuçlar verecektir. Çünkü limonun içeriğindeki asit, pası yok edebilme özelliğine sahiptir. Dilerseniz, limonun üzerine tuz da dökerek süngerle ovabilirsiniz. Limonun dışında, sirke de pratik pas sökme yöntemlerindendir.

Soda ve fırça yardımıyla pas lekelerini yok etmek mümkündür. Bu işlem biraz zaman alacağından, soda ve fırça yorucu bir pas temizleme yöntemidir. Yine de uygulandığı zaman, paslı yüzeyler okside edilerek iyi bir şekilde temizlenebilmektedir.

Paslanmış demirlerde uygulanan bir yöntem olan zımpara ve tel fırça ile pas giderme yöntemi, en çok kullanılan pas giderme yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken nokta, seçilecek olan zımparanın metale uygun olmasıdır. Kalın numaralı zımparaların yüzeyleri yıpratabilme ihtimali olduğundan, zımparanın metale göre seçilmesi oldukça önemlidir. Bulaşık sıvısı ile birlikte kullanılan patates, hafif pas lekelerinde etkili bir yöntemdir. Güçlü lekeleri çıkaramayacağı için fazla tercih edilmez

Eşyalar Üzerindeki Pas Nasıl Giderilir?

Halı üzerinde pas lekesi oluştuysa, pas lekesini gidermek için bulaşık deterjanı yöntemini kullanabilirsiniz. Eğer pas lekesi çıkmıyorsa, limon suyu yöntemini de paslı halı üzerinde deneyebilirsiniz. İlk uyguladığınız işlemde pas lekesi çıkmadıysa bile, ikinci işlemde pas lekeleri mutlaka yok olacaktır. Limon suyu yöntemini kıyafetleriniz üzerinde oluşan pas lekelerinde de kullanabilirsiniz.

Koltuklarınız üzerindeki pas lekelerini fırça ve limon suyu yöntemiyle giderebilirsiniz. Lekelerin üzerine tuz ilave ederek bekledikten sonra, bezle silerek lekenin çıkmış olduğunu görebilirsiniz. Eğer lekeler çıkmadıysa, bulaşık deterjanı yöntemini koltuklarınız üzerinde uygulayabilirsiniz. Ütüdeki pas lekelerini yok etmek için ise, mum sürülmüş bir bez ve mum parçalarını çıkarmak için tuz kullanabilirsiniz.

2.848 Okunma 13 Haz 2017

Benzer Yazılar

Yorumlar


Sen de Yorumla!